Να μην έχουν Συμβούλια Κοινοτήτων ζητούν οι Δήμοι της Αττικής για το υπό ψήφιση εκλογικό Νομοσχέδιο.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Tools

Αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) μετέφερε στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κατά την ακρόαση Φορέων για το υπό ψήφιση εκλογικό Νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαστεργίου ανέφερε στην ομιλία του:

« Πάμε στο άρθρο 4, αφορά στις Δημοτικές Κοινότητες. Έχω στα χέρια μου την Επιστολή της ΠΕΔ Αττικής, η οποία ζητά την άμεση επαναφορά της διάταξης που υπήρχε στο προηγούμενο σχέδιο νόμου.
Στην ουσία, ζητά την κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τους Δήμους
- Ωρωπού,
- Διονύσου,
- Λαυρίου,
- Σαρωνικού,
- Αθήνας,
- Τροιζηνίας Μεθάνων και
- Μάνδρας Ειδυλλίας.

Όλα τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια έχουν πάρει Αποφάσεις που ζητάνε την κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων.
Αντιστοίχως, δεν υπάρχει τέτοια απόφαση από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας που ζητά να μείνει ως έχει η διάταξη, τουλάχιστον για την Περιφέρειά τους. »

Σημειώνεται ότι στο «Ενημερωτικό Σημείωμα με τις απόψεις της ΚΕΔΕ» που υπεβλήθη στους Βουλευτές, το αντίστοιχο απόσπασμα έχει ως εξής:

« Άρθρο 4 - Αρχές Δημοτικών Κοινοτήτων
- Σύμφωνα με την από 21/5/21 επιστολή του Προέδρου της ΠΕΔΑ ζητείται να επανέλθει η διάταξη της παρ.4 του άρθρου 2 του προσχεδίου αναφορικά με την εκλογή συμβουλίου Δημοτικών Κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα η ΠΕΔΑ, ζητά την άμεση επαναφορά της προαναφερθείσας διάταξης με το ακόλουθο περιεχόμενο: “Δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικής κοινότητας στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τους Δήμους Ωρωπού, Διονύσου, Λαυρίου, Σαρωνικού, Αθήνας, Τροιζηνίας - Μεθάνων και Μάνδρας – Ειδυλλίας”.

Την παραπάνω διάταξη σύμφωνα με την επιστολή, την ζητούν με σχετικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων τους, όλοι οι προαναφερόμενοι Δήμοι.

- Σημειώνεται ότι στην παρ.4 του άρθρου 2 του προσχεδίου του νόμου αναφέρονταν επίσης ότι: “Δεν εκλέγονται συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας στους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης”.

Για την παρούσα διάταξη η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, στις από 12/2/2021, παρατηρήσεις της, στην υπ΄αρ. 5 παρατήρηση της αναφέρει: “Η κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων αρθ.2 παρ. 3 & 4 δεν είναι θετικό για το θεσμό της Τ.Α., οι Δημοτικές Κοινότητες είναι φυτώριο εμβρυουλκών στελεχών (υπερψήφισαν 18 & 3 καταψήφισαν)”. »