Τρεις λόγοι για να τρώτε συχνά αυγά. Συμβουλές να τα μαγειρεύετε με τον πιο υγιεινό τρόπο

Διατροφή
Tools

auga

Το αυγό αποτελεί μια πλήρη φυσική πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, B6, B12, D και Ε, αλλά και σε φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης εφόσον η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, το αυγό περιέχει υψηλής αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όλα τα στοιχεία δηλαδή που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή. 

Διαβάστε παρακάτω άλλους τρεις καλούς λόγους για να τρώτε συχνά αυγό...

-Έχεί μεγάλη ικανότητα κορεσμού κι έτσι βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους
-Αποκαθιστά τον μυϊκό ιστό και περιορίζει τη μυϊκή απώλεια
-Ενισχύει την όραση και προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τέσσερις συμβουλές για να τα μαγειρεύετε με τον πιο υγιεινό τρόπο

Τα αυγά είναι θρεπτικά, αλλά μπορείτε να τα κάνετε ακόμα πιο υγιεινά. Δείτε πώς:

1. Επιλέξτε μια μέθοδο μαγειρέματος χαμηλών θερμίδων

Αν προσπαθείτε να περικόψετε τις θερμίδες στη διατροφή σας, επιλέξτε ποσέ ή βραστα. Αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος δεν προσθέτουν θερμίδες από επιπλέον λίπος και το γεύμα σας θα έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα τηγανητά αυγά ή την ομελέτα.

2. Συνδυάστε τα με λαχανικά

Επειδή συνδυάζονται με πολύ γευστικό τρόπο με τα λαχανικά, είναι μια καλή ευκαιρία να καταναλώσετε περισσότερα λαχανικά και να προσθέσετε επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες στο γεύμα σας.

3. Τηγανίστε τα αυγά σε λάδι που παραμένει σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες

Τα καλύτερα λάδια για τηγάνισμα είναι εκείνα που παραμένουν σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν οξειδώνονται εύκολα, ώστε να σχηματίσουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Καλές επιλογές είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, αλλά με το τελευταίο μπορεί να μην σας αρέσει η γεύση των αυγών.

4. Μην τα μαγειρεύετε υπερβολικά

Όσο περισσότερο χρόνο και σε υψηλότερη θερμότητα μαγειρεύετε τα αυγά, τόσα περισσότερα από τα θρεπτικά τους συστατικά μπορεί να χάσετε. Ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο αυξάνετε την ποσότητα της οξειδωμένης χοληστερόλης που περιέχουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το τηγάνισμα.