ΡΩΜΗ: Μπήκαν οι υπογραφές για την "επανεκκίνηση" της Ε.Ε των 27

Κόσμος
Tools

ee romi

Ολοκληρώθηκε στην Ρώμη η Σύνοδος Κορυφής για τα 60 χρόνια από την υπόγραφη της Συνθήκης, το 1957.

Τζεντιλόνι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την παρέμβασή του στην πανηγυρική Σύνοδο για τα εξήντα χρόνια από την υπογραφή των ευρωπαϊκών συνθηκών, στο Καπιτώλιο της Αιώνιας Πόλης.

«Η Ένωση, λοιπόν, επιλέγει την επανεκκίνηση, μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ως προτεραιότητες, παράλληλα, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην κοινή μεταναστευτική πολιτική και σε κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.

«Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες», είπε επίσης ο κ. Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να βασισθεί και να υπογραμμίσει τις κοινές της αξίες.

Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης, τέλος, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια νέα αρχή».

Τουσκ: "οι 27 να αποδείξουν πως είναι ηγέτες της Ευρώπης"

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε σήμερα τους 27 αρχηγούς των κρατών μελών της Ένωσης να "αποδείξουν" ότι είναι οι "ηγέτες της Ευρώπης" σε ομιλία του στην πανηγυρική Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των ευρωπαϊκών συνθηκών, στο Καπιτώλιο της Ρώμης.

"Η Ένωση μετά τη Ρώμη πρέπει να είναι, περισσότερο από πριν, μια Ένωση ίδιων αρχών, μια Ένωση με εξωτερική κυριαρχία, μια Ένωση πολιτικής ενότητας", τόνισε ενώπιον των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης, την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια".

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την ομιλία του που προηγήθηκε της υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης.

Ο κ. Τουσκ, αναφέρθηκε στις αξίες της Ευρώπης, όπως είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία. «Περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου έζησα πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και απαγορευόταν ακόμα και να ονειρευτείς αυτές τις αξίες», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επίσης, «διαμαρτυρήθηκε» κατά της Ευρώπης των «πολλών ταχυτήτων, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του σεβασμού των κοινών κανόνων, όπως η ελεύθερη μετακίνηση, η ελευθερία του λόγου και του κράτους δικαίου. «Αυτά είναι τα πραγματικά θεμέλια της Ευρώπης», σημείωσε.

Γιουνκερ: "Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη"

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας πριν την έναρξη της τελετής για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα επιτεύγματα της Ευρώπης, τα οποία όμως συχνά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τα «ξεχνούν» αλλά στην Αφρική και την Ασία υπάρχει «αυξανόμενη αποδοχή».

«Πετύχαμε διαρκή ειρήνη, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το ενιαίο νόμισμα, κάτι που κανένας δεν θεωρούσε πιθανό και τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά», υπογράμμισε. «Μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές μια Ευρώπη πιο ευημερούσα, πιο κοινωνική και πιο ασφαλή», τόνισε ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «σήμερα ανανεώνουμε τους όρκους μας και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια αδιαίρετη Ευρώπη».


Οι Πολωνικές αντιδράσεις στις “πολλές ταχύτητες”

Η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο είχε ανοιχτά απειλήσει να μην υπογράψει τη Διακήρυξη, εάν δε συμπεριλαμβάνονταν οι «προτεραιότητες της Πολωνίας», δηλαδή την ενότητα της ΕΕ, τη στενή συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς και τους κοινούς κανόνες της αγοράς. Με άλλα λόγια, η Πολωνία διαφωνεί στην πρόταση για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, θεωρώντας ότι αυτή η ιδέα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά όσων δεν βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωζώνης.


Κοινή δράση με διαφορετικούς ρυθμούς

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, το κείμενο “φωτογραφίζει” την πρόθεση χωρίς να μπαίνει σε ουσιαστικές λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Θα δράσουμε από κοινού, με διαφορετικούς ρυθμούς και την ένταση όταν χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις Συνθήκες και κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν αργότερα. Η Ένωσή μας είναι αδιαίρετη».

Επιπλέον, στην πρόταση περί αλληλεγγύης και ενότητας, προστίθεται μια φράση για την ανάγκη σεβασμού των κοινών κανόνων: «Θα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας και με σεβασμό στους κοινούς κανόνες».

Απορρίφθηκε η πρόταση Τσίπρα για το εργασιακό κεκτημένο 

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να συμπεριληφθεί στην διακήρυξη μια αναφορά στην ανάγκη «σεβασμού» του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου».

To προσχέδιο του κειμένου, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τελικά την αναφορά για το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά. 

Ειδικότερα, στο κεφάλαιο για την Κοινωνική Ευρώπη, το κείμενο κάνει αναφορά στην ανάγκη «βιώσιμης ανάπτυξης» και διατήρησης της «ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς», καθώς και ό,τι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά εθνικά συστήματα. Επιπλέον, προστίθεται μια αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, σημειώνεται πως οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς.

Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».

thetoc