Τροχάδην για νέο προϋπολογισμό, το Ελληνικό και τράπεζες.

Ελλάδα
Tools

klepsidra

Το μελάνι για την υπογραφή της πρώτης επικαιροποίησης του μνημονίου δεν έχει καν στεγνώσει, καθώς οδεύει η συμφωνία στα κοινοβούλια κρατών-μελών με στόχο την τελική έγκριση στις 16 Αυγούστου.

Όμως, όπως προκύπτει από τα κείμενα της επικαιροποίησης, ξεκινά ένα νέο τροχάδην για τον πολυετή προϋπολογισμό έως το 2020, για το Ελληνικό, τις Τράπεζες και πολλές άλλες παρεμβάσεις και με δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Ο νέος μαραθώνιος περιλαμβάνει τα 15 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου (για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ), αλλά και πάνω από 40 παρεμβάσεις για την αξιολόγηση του φθινοπώρου.

Περιέχει επιτάχυνση σε αποκρατικοποιήσεις και παρεμβάσεις στην ενέργεια, κύρωση του MoU που υπεγράφη για τον ΟΤΕ, αλλά και σκληρή εποπτεία για την πληρωμή με το σταγονόμετρο των οφειλών προς ιδιώτες, φορολογουμένους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα έγγραφα της επικαιροποιημένης συμφωνίας αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο (MOU) για τον ΟΤΕ με την Deutsche Telekom για το 5% του Δημοσίου. Μέσα στο καλοκαίρι προβλέπονται επίσης οι νομικές παρεμβάσεις για την αγορά ενέργειας, ενώ τον Σεπτέμβριο ορίζεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει η πώληση του 20% τουλάχιστον του ΑΔΜΗΕ. Μέσα στο καλοκαίρι προβλέπεται επίσης ότι θα πρέπει να εγκρίνει και η Βουλή τη συμφωνία για το Ελληνικό.

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων συνολικά προβλέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, έσοδα 1,2 δισ. ευρώ φέτος, 3,2 δισ. ευρώ για το 2017 και 1,6 δισ. ευρώ το 2018.

Μέσα στο καλοκαίρι, πέρα από το Μεσοπρόθεσμο με τους προϋπολογισμούς έως το 2020, προβλέπεται ότι πρέπει να αλλάξει ακόμη το νομικό πλαίσιο για την εξωδικαστική διευθέτηση των 'κόκκινων' δανείων.

Παράλληλα, όπως έγραφε η 'Καθημερινή του Σαββάτου', προβλέπεται ότι οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες μαζί με τα εκκρεμή εφάπαξ φτάνουν στα 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 7 περίπου δισ. ευρώ προβλέπονται από το δάνειο και τα υπόλοιπα θα πρέπει να καλυφθούν από την Ελλάδα.

Με το σταγονόμετρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διανομή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει ότι θα γίνεται σε υποδόσεις της τάξης των 500-800 εκατ. ευρώ τον μήνα, αν και εφόσον έχει δαπανηθεί το ποσό που κατατέθηκε τον προηγούμενο μήνα στον ειδικό -γι' αυτόν τον σκοπό- λογαριασμό.

Προβλέπονται για αποπληρωμή οφειλών μέσω του δανείου 1,8 δισ. ευρώ από το πακέτο που εγκρίθηκε τώρα και συνολικά 4,4 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 αν δεν υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση του δεύτερου πακέτου υποδόσεων (που συνδέεται με προαπαιτούμενα και πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Οκτωβρίου για να μη χρειαστεί εκ νέου έγκριση από τα κράτη-μέλη), αλλά και στη δεύτερη αξιολόγηση του φθινοπώρου.

Στο φορολογικό πεδίο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει 'παράθυρο' για να αυξηθεί (μετά από μελέτη) το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ από τα 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα (όριο τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ μικρομεσαίων). Επίσης, προωθείται η δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου και η προσαρμογή της Ελλάδας στην οδηγία περί καθυστέρησης πληρωμών που προβλέπει τόκο (8% περίπου) αν δεν αποπληρώνει άμεσα ιδιώτες.

Στο πακέτο του φθινοπώρου περιλαμβάνονται και η αναμόρφωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους καταναλωτές, αλλά και η ενοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται από τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η επιβεβαίωση των παρεμβάσεων που έως τότε πρέπει να γίνουν στην αγορά ενέργειας, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στις τράπεζες και στα 'κόκκινα' δάνεια. Παράλληλα, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το νέο υπερταμείο, αλλά και να προχωρήσει η νέα κινητικότητα στο Δημόσιο και οι αλλαγές που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση να κάνει στα ειδικά μισθολόγια.

Θα πρέπει επίσης να προχωρήσει η εφαρμογή του έργου στην απελευθέρωση αγορών (Κυριακές, φαρμακεία και πολλές άλλες παρεμβάσεις στις λίστες ΟΟΣΑ, στην επενδυτική αδειοδότηση, στο χωροταξικό, στην απλοποίηση των εξαγωγών στην τιμολόγηση των εταιρειών ύδρευσης κ.λπ.), επαγγελμάτων (με παρεμβάσεις στο επάγγελμα του μηχανικού), αλλά και να ανοίξει το πολύ κρίσιμο θέμα της αγοράς εργασίας.

Το νέο χρονοδιάγραμμα καταγράφεται στα κείμενα του μνημονίου: στο συμπληρωμένο μνημόνιο, στο τεχνικό μνημόνιο, στην έκθεση συμμόρφωσης και στις συνοδευτικές επιστολές που έχουν πάρει τον δρόμο προς τα κοινοβούλια κρατών-μελών της ΕΕ προς επικύρωση (ήδη εγκρίθηκαν από το γερμανικό). Και το επόμενο βήμα είναι να εγκριθούν και πολιτικά στις 16 Ιουνίου από το Eurogroup και τον ESM.

capital