Δ. Ελλην. - Αργυρούπ.: Η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τους μετανάστες στο Ελληνικό

Αργυρουπολίτικα-Eλληνικιώτικα Νέα
Tools

elliniko metanast aithoysa

Παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλονται από τον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης (για την καθαριότητα,  διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης κ.α), τον στρατό (για σίτιση) και τους διάφορους - ολοένα και λιγότερους - εθελοντές που δραστηριοποιιούνται όμως - λόγω φόβου - μόνο την ημέρα, η κατάσταση στον προσωρινό καταυλισμό των 5.000 και πλέον μεταναστών - κυρίως Αφγανών και Πακιστανών - στο πρ. αεροδρόμιο Ελληνικού είναι τραγική.

Είναι αδιανόητο για μια κυβέρνηση της αριστέράς - όπως θέλει να αποκαλείται - το Ελληνικό, ο Πειραιάς, το Κερατσίνι και άλλες υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής να κατακλύζονται από μετανάστες - πρόσφυγες και να υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο, ενώ άλλοι Δήμοι, π.χ των πλούσιων βορείων κ.α. προαστίων της Αθήνας ..... να "παραμένουν στο απυρόβλητο".   

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, δηλώνει τα εξής:

«Τον περασμένο Δεκέμβριο εγώ μαζί με τους δημάρχους Γλυφάδας και Αλίμου κάναμε μία συμφωνία με διάλογο με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον κ. Μουζάλα ότι θα παραταθεί η χρήση του Ελληνικού και μόνο το γήπεδο του χόκεϊ μέχρι το τέλος Μαρτίου. Θυμίζω ότι το Ελληνικό λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν τηρήθηκε με την έννοια ότι αμέσως μετά το γήπεδο χόκεϊ άνοιξε το γήπεδο του μπέιζμπολ χωρητικότητας περίπου 1.000 και πλέον ανθρώπων με σκηνές κι εν συνεχεία άνοιξε και η αίθουσα των αφίξεων του δυτικού αεροδρομίου, η πλέον ακατάλληλη από όλους τους χώρους. Ακατάλληλη διότι δεν είχε υποδομές, ήταν 15 χρόνια κλειστή και το μόνο που διέθετε ήταν ένα πάτωμα για να κοιμούνται οι άνθρωποι, χωρίς ντους, χωρίς αποδυτήρια».

«Σήμερα, λοιπόν, αντί να έχουμε τους 700-800 που είχαμε συμφωνήσει τον Δεκέμβριο, έχουμε κοντά στις 5.000 άτομα και το χειρότερο από όλα είναι ότι η συμφωνία αυτή λήγει τέλος Μαρτίου όσον αφορά στα συμφωνηθέντα, γιατί, δυστυχώς, τα τηρηθέντα δεν είναι στην πράξη αυτά που είπαμε.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση να τηρήσει τη συμφωνία και να κρατήσει το λόγο της», συνεχίζει ο κ. Κωνσταντάτος, υπογραμμίζοντας πως «δεν έχω την άποψη ότι αύριο το πρωί πρέπει να εκκενωθεί το Ελληνικό, αλλά αύριο το πρωί πρέπει να κλείσει η αίθουσα αφίξεων του δυτικού αεροδρομίου, διότι είναι η πλέον απάνθρωπη από τους τρεις χώρους, όπως ζητά και η Περιφέρεια Αττικής.

elliniko prosfyuges patvma

Ας εκκενωθεί αυτή η αίθουσα κι ας ανοίξουν κι άλλοι δήμοι στην Αττική χώρους, όπως έχουν δεσμευτεί συνάδελφοι σε συνάντηση στην Περιφέρεια Αττικής». 

«Το Ελληνικό έχει τόσους ανθρώπους γιατί η κυβέρνηση βολεύτηκε από αυτή την κατάσταση. Το Ελληνικό μπορεί να χωρά και 5.000 και 10.000 και 50.000 ανθρώπους αναλόγως τι άποψη έχεις για το πώς σταβλίζεις αυτούς τους ανθρώπους, γιατί εκεί μέσα στοιβάζονται και σταβλίζονται δεν είναι ότι ζουν με αξιοπρεπείς συνθήκες. Εάν για κάποιους αυτό είναι μόνιμη φιλοξενία, κακώς το πιστεύουν αυτό», επισημαίνει ακόμη, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, τονίζοντας ότι «οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται όχι για να αμφισβητούνται και περιμένουμε από την κυβέρνηση να κρατήσει το λόγο της».

elliniko metanastes

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία και ένταση στον κόσμο. Κανείς δεν το θέλει αυτό και ούτε εμείς θα επιτρέψουμε να συμβεί. Το Ελληνικό σε καμία περίπτωση δε θα αφήσουμε να γίνει προσφυγικός καταυλισμός. Ο κόσμος θέλει να δει το αεροδρόμιο να ξανασφύξει από ζωή, από ανάπτυξη και από θέσεις εργασίας. Εμείς για 15 χρόνια δεν είχαμε πρόσβαση εκεί. Τι φαντάζονται ορισμένοι, ότι το Ελληνικό θα γίνει καταυλισμός και η τοπική κοινωνία θα το βλέπει με σκηνές για τα επόμενα 15 χρόνια; Αν αυτό φαντάζονται είναι γελασμένοι», καταλήγει ο κ. Κωνσταντάτος.

elliniko ix ethelo xamos

Την αθέτηση της συμφωνίας για εκκένωση του πρ. Αεροδρομίου του Ελληνικού από πρόσφυγες και μετανάστες σχολίασε σήμερα ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Κωνσταντάτος στο twitrer ως εξής:.

"Σήμερα έληξε και τυπικά η συμφωνία με την κυβέρνηση για το Ελληνικό που έγινε τον Δεκέμβριο. Θα έκλεινε την 1η Απριλίου. Ας προσέχαμε!!!