Σε ιδιωτική εταιρεία η ανακύκλωση στο Δήμο Βύρωνα;

Βυρωνα
Tools

kadoi vironas

Η παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  των Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα καταγγέλλει ότι

«Η  ιδιωτική εταιρεία- Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης Α.Ε . ( Ε.Ε.Α.Α. Α. Ε)-  έκανε σεμινάριο στα στελέχη της αριστερής  παράταξης Στάση Βύρωνα -που σήμερα διοικεί το Δήμο- έτσι ώστε να τους εφοδιάσει με επιχειρήματα για τη συμμετοχή της  στην ανακύκλωση των απορριμμάτων του Δήμου Βύρωνα.

Το  σεμινάριο  πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 /5 στα γραφεία της Στάση Βύρωνα και συμμετείχαν τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής. Είναι φανερό ότι γίνεται  προσπάθεια από την ηγετική ομάδα του Δήμου σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία να καμφθούν και οι τελευταίες αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της παράταξης ώστε να   προχωρήσει η εκχώρηση της ανακύκλωσης στο Δήμο Βύρωνα  μέσω της υπογραφής σύμβασης στην ιδιωτική εταιρεία. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Βύρωνα είναι ίσως ο μοναδικός Δήμος που πραγματοποιεί περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών με διαλογή στην πηγή- ξεχωριστό κάδο ανά υλικό- χωρίς την συμμέτοχη της ιδιωτικής εταιρείας.

Αυτό ξεκίνησε το 2008, μετά από κινητοποιήσεις των εργαζομένων  και  βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση στους πολίτες. 

Σήμερα η «αριστερή» διοίκηση Κατωπόδη ετοιμάζεται να  κάνει ότι δεν έκανε ο δεξιός νεοφιλελεύθερος Χαρδαλιάς, να δώσει την ανακύκλωση στους ιδιώτες....» κλπ

Είναι σίγουρο τέτοιου είδους καταγγελίες θα δούμε πολλές τις επόμενες μέρες, απ’ όλη την Ελλάδα. Οι δήμοι θα μπούνε έντονα στο δίλημμα, είτε να στήσουν το δικό τους μηχανισμό και να πουλάνε τα ανακυκλώσιμα, είτε να δώσουν σε εταιρεία την ανακύκλωση έτσι ώστε να απαλλαγούν από τον κίνδυνο αύξησης των τελών εναπόθεσης στον ΧΥΤΑ.

Από την άλλη η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης Α.Ε . ( Ε.Ε.Α.Α. Α. Ε)-διακρίνοντας ότι το σύστημα των μπλε κάδων κινδυνεύει με κατάρρευση καθώς ο μπλε κάδος εκτός από τις σημερινές μεγάλες απώλειες, θα απαξιωθεί ακόμη περισσότερο με τη δημιουργία επιπρόσθετων ρευμάτων, κινητοποιείται στην κατεύθυνση ανάπτυξης επιπρόσθετων ρευμάτων. 

Μετά μάλιστα τις καταγγελίες του Αν Υπουργού ΠΑΠΕΝ κ. Τσιρώνη για αδιάθετα 80 εκ ευρώ που θα έπρεπε να έχουν πάει στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, η εταιρεία θα έχει τεράστιο πρόβλημα.

Στόχος του Υπουργείου είναι η δημιουργία ΧΥΤΥ για την υποδοχή ενός μικρού υπολείμματος 30% στερών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι θα ανέβει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των σημερινών ΚΔΑΥ αφού δεν θα μπορούν να διαθέσουν το σύμμεικτο που βρίσκεται σε ποσότητες ως και 45% μέσα στους μπλε κάδους.  Είναι προφανές ότι η Ε.Ε.Α.Α. Α. Ε επιδιώκει να εγκαταστήσει διαλογή στην πηγή ξεκινώντας από δήμους που ούτως ή άλλως το κάνουν, προσπαθώντας να αυξήσει την καθαρότητα.