Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος πεδίο σταθερότητας σε μια περιοχή συγκρούσεων

Κόσμος
Tools

tsipras anastasiadis

Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Συμφωνήσαμε για τριμερή διάσκεψη με την Αίγυπτο που συμβάλλει στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η τριμερής Ελλάδας- Κυπρου- Αιγύπτου, αποτελεί πρόσκληση και σε άλλες δυνάμεις της περιοχής να συνεργαστούν στο πλαίσιο πάντα των διεθνών αρχών του ΟΗΕ.

Πρώτος στόχος μας είναι η προσήλωση στη συνέχιση μέχρι την τελική ευόδωση των δικοινοτικών συνομιλιών για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και οι επιπτώσεις τους στη λύση του κυπριακού. «Επισημάναμε ότι μετά την απόσυρση του Μπαρμπαρός έχουν διαμορφωθεί καλύτερες συνθήκες για την επανάληψη των συνομιλιών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική δυναμική της Ελλάδας και στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η επίλυση του κυπριακού και η δίκαιη λύση μπορεί να αποτελέσει βήμα προς τα εμπρός στην κατεύθυνση της αξιοποιήσης της γεωστρατηγικής θέσης Ελλάδας και Κύπρου». Για την οικονομική κρίση είπε ότι «είναι ευρωπαϊκή κρίση και αναζητούμε μία λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ένωσης».

Η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από τις πολιτικές λιτότητας, ώστε να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα να περάσουν στην ανάπτυξη τόνισε, από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ότι αφορά τα θέματα περιφερειακής συνεργασίας, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες ανάπτυξης συνεργασίας δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας αφού άλλωστε επιθυμούμε συνθήκες ειρήνης με τις χώρες του αραβικού κόλπου αλλά και με την Τουρκία εφόσον συμβάλλει και η ίδια.

«Έχουμε απλωμένο το χέρι για συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας στην Τουρκία ώστε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη προς όφελος των λαών» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την Τουρκία: «Αν επαναληφθούν φαινόμενα όπως του περασμένου Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος σε συνθήκες απειλών και εκβιασμού».

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Αναστασιάδης

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Αναστασιάδης
 

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας υποδέχτηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι ελληνοκυπριακές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κυπριακή ΑΟΖ και ζητήματα ενέργειας, η ελληνική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους και γενικότερα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθενται επί τάπητος. Η συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Νίκο Αναστασιάδη γίνεται σε πολύ καλό κλίμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αγκάλιασε και ασπάστηκε τον υψηλό προσκεκλημένο του στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, πριν κατευθυνθούν στο εσωτερικό του κτηρίου.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ το απόγευμα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στις 18.00 το απόγευμα ορίστηκε το ραντεβού του με τον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

 

Παυλόπουλος: Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει από το Κυπριακό

Το Κυπριακό είναι η ψυχή του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι, όπως είχε αναφέρει και στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους, η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών δεν περνάει μόνο μέσα από τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και από την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Επίσης, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν, εφόσον δεν υπάρχουν προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Επανέλαβε, δε, την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς, ζητώντας λύση συμβατή με το ευρωπαικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

Ο Έλληνας Πρόεδρος σημείωσε και οτι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, του οποίου η επίλυση θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και άρα θα πρεπει να αφορά και την ΕΕ.

«Είμαστε δίπλα σας» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης αναγνώρισε το ειλικρινές και άδολο ενδιαφέρον από την Ελλάδα να ξεπεραστεί η απαράδεκτη κατάσταση που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Κύπριος πρόεδρος πρόσθεσε ότι φαίνεται πως τώρα εξομαλύνεται η κατάσταση, έπαψαν οι προκλήσεις του «Μπαρμπαρός» και επιτρέπουν να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η Τουρκία να είναι ενεργά παρούσα και ζήτησε από την πλευρά του λύση βιώσιμη και λειτουργική