Μόλις το 14% των νοικοκυριών δικαιούται επιδόματος θέρμανσης - Οι δικαιούχοι

Καύσιμα
Tools
Μόλις το 14% των νοικοκυριών δικαιούται επιδόματος θέρμανσης

Μόλις 580.000 επί συνόλου 4.134.157 είναι τα νοικοκυριά που δικαιούνται να λάβουν το επίδομα θέρμανσης, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το 86% των νοικοκυριών δεν πρόκειται να πάρει... δεκάρα!

Αυτό προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, παρά την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το 14% που δικαιούται να εισπράξει το επίδομα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αφενός το επίδομα κλιμακώνεται αναλόγως του τόπου κατοικίας αφετέρου η προκαταβολή είναι μόλις το 25% του συνόλου.

Η προκαταβολή άλλωστε σημαίνει οτι το υπόλοιπο 75% πρέπει να το έχει ο υποψήφιος αγοραστής για να καλύψει το κόστος αγοράς πετρελαίου, ειδικά στις πολυκατοικίες όπου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών ενώ οι δικαιούχοι είναι πολύ πιθανόν να είναι οι λιγότεροι.

 

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Με βάση την χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, τα διευρυμένα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, είναι τα εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια:

- Άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ).

- Έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

- Μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:

- Άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ).

- Έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ).

- Το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

2. Την αύξηση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 ευρώ/λίτρο, από 0,28 ευρώ/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Για όσους λάβουν το εν λόγω επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1ευρώ/ λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε προ της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Παράλληλα, θεσπίζεται η άμεση προκαταβολή ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, όσοι υποβάλλουν αιτήσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους».

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ο υπολογισμός του ακριβούς ύψους του επιδόματος που δικαιούται κάθε νοικοκυριό απαιτεί ειδικό υπολογισμό. Καθοριστικοί παράγοντες για τον υπολογισμό του ακριβούς ύψους του επιδόματος είναι η επιφάνεια της κατοικίας του νοικοκυριού και η περιοχή της χώρας στην οποία βρίσκεται.

Αναλυτικά:

- η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές και κλιματολογικές ζώνες.

ΖΩΝΗ Α Νομός Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας

ΖΩΝΗ Β Νομός Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

ΖΩΝΗ Γ Νομός Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας

ΖΩΝΗ Δ Νομός Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού. Ανοικτό, πάντως, είναι το ενδεχόμενο να έχουν γίνει μικρές αλλαγές στις γεωγραφικές ζώνες

-το ποσό του επιδόματος είναι 0,35 ευρώ ανά λίτρο.

-το επίδομα υπολογίζεται ως λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας και επιδοτείται μόνο η επιφάνεια έως 120 τετραγωνικά μέτρα. Η ποσότητα που επιδοτείται ανά νοικοκυριό είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο για τα νοικοκυριά που ζουν στην Α ζώνη, 15 λίτρα ανά τετραγωνικό για τα νοικοκυριά που ζουν στη Β ζώνη, 8 λίτρα ανά τετραγωνικό για τα νοικοκυριά που ζουν στην Γ ζώνη και 5 λίτρα ανά τετραγωνικό για τα νοικοκυριά που ζουν στην Δ ζώνη