nosokom anamoni

Το χάος στα ελληνικά νοσοκομεία περιγράφει δημοσίευμα-καταπέλτης του Guardian. Ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, εξοπλισμό. Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν.

Τα ποσοστά θνησιμότητας στα ελληνικά νοσοκομεία αυξάνονται, το ίδιο και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Προσωπικό με ανύπαρκτο εξοπλισμό προσπαθεί να αναπεξέλθει.

Ο Guardian παρουσιάζει το χάος... στο ελληνικό ΕΣΥ με τα δημόσια νοσοκομεία να καταρρέουν. «Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν», δηλώνει στον Guardian ο Μιχάλης Γιαννάκος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες» λέει ο ίδιος στην βρετανική εφημερίδα. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκαλύπτουν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα κινδυνεύουν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξει. 3.000 θάνατοι αποδίδονται σε αυτές.

Αν και τα δεδομένα αναφέρονται σε κρούσματα μεταξύ του 2011 και του 2012, τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει στο Guardian ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

«Οι περικοπές είναι τέτοιες ώστε ακόμη και σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κλίνες. Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως« υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.

Κανένας άλλος τομέας δεν έχει πληγεί σε τέτοιο μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα όσο αυτός, σχολιάζει ο Guardian.

Από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο -πάνω από 5 δισ. ευρώ- σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ. Τα προ κρίσης επίπεδα ήταν 9,9%. Μάλιστα, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης. Ο εξοπλισμός δεν λειτουργεί.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, διότι οι άνθρωποι συναταξιοδοτήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ«» δήλωσε στο Guardian ο γιατρός Γιάννης Παπαδάτος, υπεύθυνος μονάδας εντατικής θεραπείας σε ένα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. «Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα του εξοπλισμού και, περιοδικά, η έλλειψη προμηθειών, όπως γάντια, καθετήρε» προσθέτει.

Οι συχνές μικρές πράξεις ηρωισμού έχουν καταφέρει να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας σχολιάζει o Guardian.

Oι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται υπερωρίες. Οι Ενώσεις υποστηρίζουν ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας εύκολος στόχος επειδή οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί να αντιμετωπίσουν σωστά τη φοροδιαφυγή, τη μεγαλύτερη διαρροή στα δημόσια ταμεία.

nosokomeio foreio

Τουλάχιστον χίλιοι θάνατοι ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία σχετίζονται με ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» το 55% των λοιμώξεων καταγράφεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Ως βασική αιτία αναφέρεται ότι οι Έλληνες νοσηλευόμενοι λαμβάνουν αντιβιοτικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους και αυτό κάνει τα παθογόνα μικρόβια ακόμα πιο ανθεκτικά. Έτσι το 9% των ασθενών στο ΕΣΥ εκδηλώνει λοίμωξη με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι 6%.

Επιπλέον, στον ιδιωτικό τομέα, έλλειψη στοιχείων, αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν πώς το πρόβλημα αφορά όλα τα νοσοκομεία.

Όπως επισήμαιναν, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο ασθενείς να διακομίζονται από τις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικές, «ανακυκλώνοντας» πολυανθεκτικά μικρόβια.

anoia 

Η ρύπανση του αέρα, η έλλειψη βιταμίνης D λόγω ανεπαρκούς ηλιοφάνειας ή παρατεταμένης διαμονής σε κλειστούς χώρους, η διαβίωση κάτω από καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και η έκθεση σε ορισμένα παρασιτοκτόνα-εντομοκτόνα είναι ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση άνοιας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα άλλων ερευνών.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου για άνοια είναι πιο πιθανό να επηρεάζουν εκείνους που ζουν σε μεγαλουπόλεις, αφού εκεί υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, υπάρχουν πολλά υπέργεια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά οι κάτοικοι περνούν πολλές ώρες μέσα σε κλειστούς χώρους (κτήρια)

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τομ Ρας του Κέντρου Ερευνών για την 'Ανοια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γηριατρικής "BMC Geriatrics", σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αξιολόγησαν πάνω από 4.000 μελέτες πάνω στο ζήτημα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου κατά τα δύο τρίτα η άνοια οφείλεται στον τρόπο ζωής (κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης κ.α.) και σε γενετικά αίτια, ενώ κατά το υπόλοιπο ένα τρίτο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση -λόγω των μικροσκοπικών σωματιδίων π.χ. από τις μηχανές και τα φρένα των οχημάτων, που εισχωρούν στο ανθρώπινο σώμα- θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα οξειδωτικού στρες και χρόνιας φλεγμονής όχι μόνο στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και στον εγκέφαλο.

Άλλοι πιο σπάνιοι παράγοντες, όπως οι υψηλής ισχύος γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος και η υψηλή περιεκτικότητα του νερού στο μέταλλο σελήνιο μπορεί επίσης να επιβαρύνουν τον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες πάντως παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να πουν με βεβαιότητα κατά πόσο ένας περιβαλλοντικός παράγοντας όντως αποτελεί την αιτία για την πρόκληση άνοιας. Βρίσκουν συσχετίσεις, αλλά δεν είναι εύκολο να αποδείξουν ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα σε συγκεκριμένο περιβαλλοντικό παράγοντα και στην εκφύλιση που υπάρχει στον εγκέφαλο.

ethniko diadim diktyo

Ο Δήμος  Ελληνικού-Αργυρούπολης  συνεχίζει να παρέχει για τρίτο χρόνο πια τοΠρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφιών που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε συνεργασία με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και το Σύλλογο Φίλων ΟγκολογικούΝοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι» προς όφελος των  άπορων, κοινωνικά ευπαθών και ανασφάλιστων  γυναικών του Δήμου.

Οι μαστογραφίες γίνονται στο «Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού»  οδός( Τίρυνθος  2, Άνω Πατήσια) σε  ψηφιακό μαστογράφο. Το πρόγραμμα ελέγχει με τη μέθοδο της ψηφιακής μαστογραφίας τον καρκίνο του μαστού προληπτικά, επαναλαμβάνεται σε κάθε γυναίκα ανά 18 μήνες και προσφέρεται δωρεάν.

Απευθύνεται σε γυναίκες 40-69 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η εξέταση γίνεται κάθε μήνα  μετά  από ραντεβού, η μετακίνηση γίνεται με αυτοκίνητο του Δήμου, ενώ για τα αποτελέσματα της εξέτασης οι γυναίκες ενημερώνονται γραπτώς σε διάστημα 3-4 εβδομάδων μετά τη μαστογραφία.

Τονίζεται, ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν  γυναίκες που πάσχουν ήδη από καρκίνο του μαστού.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ:210-9961973, 210-9904205 (κ/α Κουρτέσα)

giatros

Τη δυνατότητα δωρεάν «κλεισίματος» ραντεβού σε όλες τις μονάδες ΠΕΔΥ και στα περισσότερα Κέντρα Υγείας θα έχουν από τα μέσα Δεκεμβρίου οι πολίτες όλης της Χώρας, μέσω της νέας υπηρεσίας «Ηλεκτρονικών Ραντεβού – eRDV» της ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Η υπηρεσία eRDV θα ξεκινήσει δοκιμαστικά, τη Τετάρτη 7/12/2016 και ώρα 08:00 π.μ., ενώ η πλήρης παραγωγική της λειτουργία θα ξεκινήσει επισήμως στις 15/12/2016.

Οι πολίτες επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική σελίδα http://rdv.ehealthnet.gr θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη Μονάδα ΠΕΔΥ και ΚΥ, την ειδικότητα ή ακόμα και το γιατρό και εντελώς δωρεάν να «κλείσουν» το ραντεβού τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να εντοπίσουν το κοντινότερο σημείο φροντίδας και να επιλέξουν το χρονικά συντομότερο ραντεβού.

Η ασφαλής πρόσβαση στην υπηρεσία πραγματοποιείται εύκολα με την εισαγωγή των κωδικών που χρησιμοποιούνται στο taxisnet για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Το σύστημα τροφοδοτείται συνεχώς με τη διαθεσιμότητα των μονάδων ΠΕΔΥ και των ΚΥ, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και στις υπόλοιπες Μονάδες Υγείας της ΠΦΥ.

Επίσης, σύντομα, όλοι οι ιδιώτες γιατροί, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν την διαθεσιμότητά τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών ραντεβού είτε για ιδιωτικό ραντεβού είτε για ραντεβού μέσω ΕΟΠΥΥ ώστε να εμφανίζονται στις αναζητήσεις των πολιτών.

Η υπηρεσία των ηλεκτρονικών ραντεβού προσδοκά να εξυπηρετήσει, αλλά και να ανακουφίσει οικονομικά, τους πολίτες αφού δε θα είναι πλέον αναγκασμένοι να επιβαρύνονται με το 1 ευρώ της χρέωσης για το κλείσιμο των ραντεβού τους μόνο μέσω τηλεφώνου με τη χρήση πενταψηφίων τηλεφωνικών κέντρων όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας είναι η διάθεση της υπηρεσίες και μέσω ΚΕΠ αλλά και μέσω τον Κέντρων Κοινότητας, με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών διαδικτύου (internet).

epoli

emvolia
Το Υπουργείο Υγείας και ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζος εξέδωσαν οδηγίες για την Εποχική Γρίπη και τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό.

Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Συγκεκριμένα κατά την περσινή περίοδο γρίπης το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα 1/2016 (4-10 Ιανουαρίου 2016), κορυφώθηκε την εβδομάδα 5/2016 (1–7 Φεβρουαρίου 2016), και επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα 9/2016 και μετά (29  Φεβρουαρίου

– 6 Μαρτίου 2016), συνεχίζοντας σε χαμηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.
Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι  δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, την αύξηση της θνησιμότητας.

Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ.).

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το  αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2016-2017 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Αναφορικά με το νέο τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία τιμολόγησης θα υπάρξουν νεώτερες οδηγίες..
Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

Β. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Στα παιδιά χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση του εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των  6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν).

Γ. ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Eίναι ιδιαιτέρως σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
- Μεταμόσχευση οργάνων
- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
4. Νευρομυϊκά νοσήματα
5. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
6. Λεχωίδες
7. Θηλάζουσες
8. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2
9. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
10. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
11. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή  σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
12. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Δ. ΟΔΗΓΙΕΣ

- Ο ΕΟΦ να μεριμνήσει για την επάρκεια του εμβολίου στην ελληνική αγορά καθ’ όλη την περίοδο μετάδοσης του ιού της γρίπης.

- Οι Διοικητές των ΥΠΕ, οι Γενικοί Διευθυντές Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών, οι Διευθυντές Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και οι Δήμαρχοι των Καλλικρατικών Δήμων της χώρας καλούνται να συμμετέχουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ στην οργάνωση από κοινού δράσεων ενημέρωσης του κοινού και ειδικών πληθυσμών (π.χ. σχολεία κ.λ.π.) τόσο για τη γρίπη όσο και για τη σπουδαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού μέσω της διανομής έντυπου υλικού, ομιλιών, κοινωνικών μηνυμάτων στα Μ.Μ.Ε. κ.λ.π.

- Επισημαίνεται ότι η έγκαιρη αποστολή κλινικών δειγμάτων (ρινικού ή/και φαρυγγικού επιχρίσματος ή φαρυγγικού εκπλύματος) των ύποπτων κρουσμάτων γρίπης στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης (σε επαρκή αριθμό και κατάλληλη συντήρηση), ώστε να διερευνώνται εργαστηριακά και να ταυτοποιούνται τα κυκλοφορούντα στελέχη γρίπης, θα γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, όπως και άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη, μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει συγκροτήσει δίκτυα  επιτήρησης,  μέσω  των  οποίων  παρακολουθείται  η  δραστηριότητα της γρίπης καθώς και τα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού με την εργαστηριακή επιτήρηση, μέσω των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης.  Αυτά είναι  τα εξής:

- Για τη Βόρεια Ελλάδα το Β΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

- Για τη Νότια Ελλάδα το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Η δήλωση κάθε εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος γρίπης γίνεται στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

- Τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συνιστάται να προσέρχονται έγκαιρα στις μονάδες υγείας με την έναρξη συμπτωμάτων για ιατρική διάγνωση και θεραπεία.

Ε.  ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ  ΚΑΙ  ΛΟΙΠΟΙ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσουν στους συναδέλφους, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης του προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (π.χ. βρέφη κάτω των 6 μηνών,  αλλεργικά άτομα κ.α.) ή με χαμηλή ανοσολογική απόκριση και συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης. Ιδιαίτερα το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατεσταλμένων και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) οφείλει να είναι στο σύνολό του εμβολιασμένο

Επιπρόσθετα, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των επαγγελματιών υγείας, συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Υγείας Συντονιστική Επιτροπή η οποία σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, τον Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων και τη Διοίκηση των Νοσοκομείων θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός των εργαζομένων (ΑΔΑ: Ω7Ζ7465ΦΥΟ-ΣΟ1) .

Πληροφορίες: Ε. Γκαρέτσου 
Τηλέφωνο: 213161324
FAX: 210 5237684
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

mikrobiologiko

Νέο αιματολογικό τεστ υποδεικνύει με ποιο φάρμακο πρέπει να συνεχιστεί η θεραπεία

Την εντυπωσιακή επιβράδυνση της μετάστασης του καρκίνου του μαστού φαίνεται ότι επιτυγχάνει ένα «έξυπνο» αιματολογικό τεστ, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να διαπιστώσει πότε μια κοινή μορφή καρκίνου του μαστού παύει να ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Επιπλέον, αυτή η νέα αιματολογική εξέταση που δημιούργησαν Βρετανοί ειδικοί υποδεικνύει στους γιατρούς με ποιο φάρμακο να συνεχίσουν τη θεραπεία, ανάλογα με τη γονιδιακή ταυτότητα του όγκου.

Πειραματική εφαρμογή της εξέτασης σε 783 γυναίκες με καρκίνο μαστού, θετικού για υποδοχείς οιστρογόνων, έδειξε ότι η χρήση φαρμάκων που ανταποκρίνονται με ακρίβεια στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καρκίνου διπλασιάζει τη διάρκεια του «παγώματος» της εξάπλωσης της νόσου.

Η δυνατότητα έγκαιρης αλλαγής της φαρμακευτικής αγωγής είναι σημαντική στη θεραπεία του καρκίνου, επειδή οι όγκοι εξελίσσονται και γίνονται ανθεκτικοί στα φάρμακα.

Μέχρι τώρα οι γιατροί είχαν ένδειξη ότι έπρεπε να αλλάξουν θεραπευτικό σχήμα μόνο όταν ο ασθενής άρχιζε και πάλι να χειροτερεύει ή έπειτα από βιοψία για την ανάλυση της σύστασης του καρκινικού όγκου.

Το νέο τεστ επιτρέπει στους γιατρούς να δρουν πολύ πιο γρήγορα, αφού τους ειδοποιεί το συντομότερο δυνατό ότι ο καρκίνος αρχίζει να συνηθίζει την επίδραση του φαρμάκου. Πρόκειται, όπως σχολιάζουν οι ειδικοί, για το πρώτο «όπλο» στην φαρέτρα των «υγρών βιοψιών», οι οποίες εκτιμάται ότι θα φέρουν επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Το υψηλής ακριβείας και ευαισθησίας τεστ εντοπίζει μικροσκοπικά στελέχη του DNA, τα οποία εκπίπτουν του όγκου καθώς αυτός αναπτύσσεται. Για την ακρίβεια, εντοπίζει το γονίδιο ESR1, το οποίο μεταλλάσσεται όταν ο καρκινικός όγκος σταματά να ανταποκρίνεται στην ορμονική θεραπεία.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το Institute of Cancer Research και το Royal Marsden Hospital στο Λονδίνο με επικεφαλής τον δρ Nicholas Turner έδειξαν ότι η χρήση του τεστ και η αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής, ανάλογα με τη γονιδιακή σύσταση του όγκου, είχε ως αποτέλεσμα την ύφεση της νόσου για 5,7 μήνες. Αντίθετα, στις γυναίκες που ακολουθούσαν αγωγή με φάρμακο που δεν ήταν συμβατό με το DNA του όγκου η αντίστοιχη περίοδος ήταν μόλις 2,6 μήνες.

Περισσότερα Άρθρα...