skoupidia ergostasi

Ομόφωνα ενέκρινε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) τον Οδηγό Σύνταξης Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔ), που απευθύνεται προς τους δήμους της Αττικής.

Ο οδηγός έχει σκοπό να υποδείξει μια διαδικασία για την εκπόνηση και την εφαρμογή Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης από τους Δήμους (ΤΣΔ), στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, που αφορά στην αποκεντρωμένη διαχείριση με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών.

Στόχος, όπως επισημαίνει ο ΕΔΣΝΑ, είναι η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων να γίνεται στο επίπεδο του δήμου, με συνέπεια τη δραστική μείωση των αποβλήτων που παραμένουν σε σύμμεικτη μορφή και οδηγούνται σε επεξεργασία και σε τελική διάθεση.

«Η έκδοση του Οδηγού εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική που προωθεί η Περιφερειακή Αρχή και το οποίο βασίζεται σε μια οικονομική και οικολογική, αποκεντρωμένη προσέγγιση, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, με διαφάνεια και με διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες», καταλήγει ο ΕΔΣΝΑ.

dourou xyta grammatikou

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε χθες ο Γιάννης Σγουρός κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για το Γραμματικό.

Διαβάστε την ανακοίνωση της παράταξης του Γιάννη Σγουρού:

Ενώπιος ενωπίω με τις προεκλογικές της μεγαλοστομίες ήρθε σήμερα η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αναφορικά με το τι πρόκειται να πράξει με το υπό κατασκευή έργο του ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Παρά το γεγονός ότι τρεις παρατάξεις ζήτησαν να συζητηθεί η τύχη του έργου και στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παραβρέθηκε ομάδα κατοίκων από την περιοχή, η περιφερειακή αρχή δεν συναίνεσε στο να διεξαχθεί συζήτηση, παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες και προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις.

Το γεγονός αυτό είχε αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου να διεξαχθεί υπό τις διαρκείς και έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Αφορμή για να υποβληθεί αίτημα συζήτησης του θέματος, στάθηκε η με αρ. 716/30-3-2015 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία δόθηκε παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσής του έργου, γεγονός που έφερε για ακόμη μια φορά τη διοίκηση της Περιφέρειας σε σύγκρουση με τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις της.

Η παράταξη «Αττική» με επικεφαλής τον Γιάννη Σγουρό είχε υπεύθυνα και με ειλικρίνεια τοποθετηθεί για το θέμα, τονίζοντας ότι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού χωροθετήθηκε με νόμο του Κράτους το 2003, πριν δηλαδή από 11 ολόκληρα χρόνια. Η κατασκευή του έργου είχε ξεκινήσει από την κρατική περιφέρεια και με τον νόμο του Καλλικράτη περιήλθε στην αιρετή Περιφέρεια όντας ήδη ολοκληρωμένο κατά 60 %. Το έργο δεν μπορούσε να ακυρωθεί καθώς η Περιφέρεια θα επιβαρυνόταν με αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ προς τους εργολάβους και με επιστροφές χρημάτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δε κατηγορίες που ανεύθυνα είχαν εξαπολυθεί περί περιβαλλοντικού εγκλήματος έπεσαν στο κενό μετά τις με αρ. 3561/2014 και 3562/2014 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σε δήλωση του ο Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Εμείς είπαμε εξ αρχής στους κατοίκους την αλήθεια. Δεν τους δουλέψαμε ποτέ. Δεν τάξαμε λαγούς με πετραχήλια για να γίνουμε αρεστοί. Τώρα η κα Δούρου πρέπει επιτέλους να σταματήσει τις υπεκφυγές. Οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Θα τηρήσει τις προεκλογικές της μεγαλοστομίες περί ακύρωσης του έργου, επιβαρύνοντας την Περιφέρεια με εκατομμύρια ευρώ ή θα μας «ταράξει στη νομιμότητα», εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ; Εδώ ταιριάζει το στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα που λέει ο λαός μας ...».

Δηλώσεις της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρους

Μικρή ομάδων πολιτών, χθες, Πέμπτη, 2 Απριλίου, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού σχετικά με την μη κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, περί τα δεκαπέντε άτομα επιχείρησαν να διακόψουν τη διεξαγωγή της 11ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συζητηθεί ως 'κατεπείγον' το θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού, με αφορμή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την παράταση κατασκευής των δύο οδών στην περιοχή. Εκμεταλλευόμενη την ανοχή παρατάξεων της αντιπολίτευσης που είχαν καταθέσει σχετικό (περί 'κατεπείγουσας συζήτησης') αίτημα, μπροστά στην έκρυθμη κατάσταση που είχε δημιουργεί, και παρά τις προσπάθειες συμβούλων και του προεδρείου του ΠΕ.ΣΥ, η ομάδα αυτή αναστάτωσε περί τα 30 λεπτά τη συνεδρίαση, πριν αποχωρήσει.

Η Περιφερειακή Αρχή επαναλαμβάνει (μετά και τη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη 30η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 4/12/14) κατηγορηματικά την αποφασιστικότητά της να στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων σχετικά με τη μη λειτουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Και δηλώνει επίσης κατηγορηματικά αντίθετη με ενέργειες όπως αυτή της 2ης Απριλίου από μικρή, μη αντιπροσωπευτική ομάδα πολιτών που αποπροσανατολίζουν και αποδυναμώνουν τον αγώνα αυτόν.

Η Περιφερειακή Αρχή με σοβαρότητα και συστηματικότητα προχωρά με έργα (π.χ. ακύρωση των τεσσάρων σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με ΣΔΙΤ, από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ στις 29/12/14) στην αλλαγή της φιλοσοφίας διαχείρισης των απορριμμάτων σε οικονομική και οικολογική κατεύθυνση, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα και έμφαση στην πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση. Η αλλαγή αυτή περνάει μέσα από την κοινωνική αποδοχή, με διάλογο, ανοικτές συμμετοχικές διαδικασίες, διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Τίποτε από αυτά δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα.

Πλέον σήμερα η Περιφερειακή Αρχή πορεύεται μαζί με τους πολίτες, σε διάλογο μαζί τους, για να μπουν τα θεμέλια μιας δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων.

elliniko anat aer
 
Ακόμη κι αν το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε πριν από μερικές μέρες το πράσινο φως για την πώληση του Ελληνικού στη Lamda Development, η εκποίηση ενός από τα σπουδαιότερα φιλέτα της Ευρώπης, δε θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
 
Νομικοί που έχουν ασχοληθεί με θέματα παραχωρήσεων δημόσιας περιουσίας σε επενδυτικά σχήματα, εξηγούν στο ΤPP, ότι μέχρι το θέμα να έρθει -εάν έρθει-  προς επικύρωση στη Βουλή, ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.
 
Η επίμαχη σύμβαση, η οποία κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, και μέχρι σήμερα δεν την έχουν καν στα χερια τους το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης-Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η Περιφέρεια, αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, από τον Επίκουρο Εισαγγελέα  Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος εξετάζει  αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου κατά την υπογραφή της.

Στο επίκεντρο της δικαστικής διερεύνησης, που διενεργείται αυτό το διάστημα, η οποία ξεκίνησε μετά  τις μηνυτήριες αναφορές  που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Εφετών η Ευρωβουλευτής Σ. Σακοράφα και το στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης Ν.Γαλανός, είναι το τίμημα εκχώρησης του Ελληνικού, γι' αυτό και έχουν οριστεί  από τον εισαγγελέα δύο πραγματογνώμονες, οι οποίοι θα αποτιμήσουν την  πραγματική του αξία.

Θυμίζουμε, ότι πρόσφατη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ανεβάζει τη σημερινή (υποβαθμισμένη) αξία του Ελληνικού σχεδόν στα 3 δις ευρώ, έναντι των 900 εκατομμυρίων ευρώ που θα καταβάλλει το επενδυτικό σχήμα συμφερόντων Λάτση. Λαμβάνοντας δε υπόψιν ότι το τίμημα θα καταβληθεί βάσει της συμφωνίας σε δόσεις και σε βάθος δεκαετίας, η Lamda Development, αγοράζει το Ελληνικό στο 1/5 της αξίας του.

Βεβαίως, εκτός του νομικού  δεδικασμένου το ζήτημα της ακύρωσης της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, είναι πέραν όλων των άλλων πολιτικό ζήτημα, κι εδώ τα πράγματα αρχίζουν και σκουραίνουν λίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, έχει εναντιωθεί όχι μόνο στη επένδυση και στη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Ελληνικό, αλλά είναι γνωστό τοις πάσι ότι αμφισβήτησε από την αρχή τη θέσπιση και τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζοντας, ότι εκποιεί έναντι πινακίου φακής τη δημόσια κτήση για να τροφοδοτεί τη μαύρη τρύπα του χρέους.

Στις υπεσχημένες όμως «μεταρρυθμίσεις» της λίστας Βαρουφάκη  που στάλθηκαν στην Ευρώπη  αναφέρεται ρητά ότι «οι ελληνικές αρχές θα δεσμευτούν ότι δε θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με το νόμο».

Είναι ξεκάθαρο, ότι η προαναφερθείσα δέσμευση προσκρούει στην πολιτική που προανήγγειλε ότι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Κι είναι πολύ πιθανό, ότι τυχόν ακύρωση ή ακόμη και επανεξέταση της «επένδυσης», θα μπορούσε να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και μ΄αυτά τα δεδoμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤPP, o υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότητης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης, είναι αμετακίνητος στη θέση του, ότι δηλαδή η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού δε θα γίνει, όπως επίσης και η αν.υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη. Αμφότεροι έκαναν και σχετικές δηλώσεις προ τετραημέρου. Ωστόσο, όμως, ήδη άρχισαν να διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα: Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης δήλωσε πρόσφατα ότι «Δε θα διώξουμε τον επενδυτή αλλά θα επιδιώξουμε αλλαγές στους όρους».

Ταυτοχρόνως, το επενδυτικό σχήμα συμφερόντων Λάτση, έχει ήδη δείξει, ότι δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, υποχωρώντας στις προθέσεις της κυβέρνησης, για επανεξέταση της διαγωνιστικής διαδικασίας και της σύμβασης που ακολούθησε. Ήδη μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού ΠΑΠΕΝ  "περί σκανδαλώδους εξαγοράς με στόχο την ακύρωσή της",  η Lamda Development εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περίπου νουθετούσε την κυβέρνηση να μείνει πιστή στο δημοκρατικό πνεύμα από το οποίο διαπνέεται... (σ.σ. Βλέπε ρεπορτάζ στο TPP «Οταν ο Όμιλος Λάτση θυμήθηκε τη Δημοκρατία»).

Στο παρασκήνιο λέγεται, ότι το προσεχές διάστημα οι πιέσεις του Ομίλου θα ενταθούν, καθώς σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά από το περιεχόμενο της σύμβασης, «το Δημόσιο αναλαμβάνει το ρόλο εγγυητή καθώς και υψηλή αποζημίωση στον επενδυτή… αν κάτι «πάει στραβά, καθώς προβλέπονται  σοβαρές ρήτρες σε περίπτωση μη αξιοποίησης της έκτασης με υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου».

Στη συνάντηση που είχαν προχθές τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο τα οποία μάχονται σθεναρά για τη ματαίωση της επένδυσης στο Ελληνικό, με τον αν. υπουργό ΠΑΠΕΝ Γ. Τσιρώνη, δεν πήραν όπως είπαν στο ΤPP κάποια ξεκάθαρη απάντηση. «Ο κ. Τσιρώνης έχει πολλές ενστάσεις για τους όρους και τις δυνατότητες της δόμησης, και δεσμεύτηκε να πάρει στα χέρια του τη σύμβαση και να ξαναμιλήσουμε».

Οι πολίτες όμως ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις για συγκεκριμένα θέματα, όπως εξηγεί στο ΤPP o Πάνος Τότσικας, αρχιτέκτονας- πολεοδόμος και μέλος της Επιτροπής. «Αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση λόγω των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθήθηκαν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αλλά η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρίνει τη νομιμότητα του σχεδίου σύμβασης με βάση την πολιτικά κατευθυνόμενη αυτή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά με βάση τις αρχές του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου, οι οποίες παραβιάζονται κατάφωρα». 

Εν αναμονή της πολιτικής λύσης που προσδοκά η Επιτροπή Αγώνα, έχει ήδη διατυπώσει τα αιτήματά της, την επόμενη κιόλας μέρα  της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές και πολιτικές ενέργειες για  την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού όπως αυτή δρομολογήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ. Οπως επίσης και για την κατάργηση του μνημονιακού Νόμου 4062/2012 για τη λεγόμενη «αξιοποίηση» του Ελληνικού και την αντικατάστασή του με ένα νόμο που θα κατοχυρώνει την ταυτότητα και τις χρήσεις που προβλέπει η μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού που συνδιαμορφώθηκε από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, την τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς φορείς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους και κινήματα πόλης.

Ζητά επίσης πρωτοβουλίες για τη  τη διάλυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., της μνημονιακής εταιρείας που ανέλαβε τη διαχείριση του Ελληνικού και την προώθηση της ιδιωτικοποίησής του, και την άμεση συγκρότηση ενός Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, επιστημονικών φορέων και κοινωνικών κινημάτων. Ζητά επίσης, «την απόσυρση των άρθρων του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που προωθούν μία πόλη όπου έχουν προτεραιότητα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα την κατάργηση του Άρθρου 11 που επιβάλλει απαράδεκτες χρήσεις γης στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά».

Την τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού στη Lamda Development του Ομίλου Λάτση, η επιτροπή τη χαρακτηρίζει απαράδεκτη. Στην   ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «αγνοούνται μια σειρά παρανομίες της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία εξακολουθεί να παραμένει στο απυρόβλητο, αλλά και μία σύμβαση παραχώρησης που -παραμένοντας μέχρι σήμερα αδημοσίευτη- δίνει ‘γη και ύδωρ’ στη Lamda Development. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάνοντας επιλεκτική χρήση των διαθέσιμων στοιχείων, στρέφεται καταφανώς ενάντια στο δημόσιο συμφέρον».
 
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
 
Πώς προέκυψε όμως αυτή η απόφαση; Ολα ξεκίνησαν όταν το  Ζ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μπλόκαρε την υπογραφή του σχεδίου σύμβασης  μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, καθώς έθετε σοβαρά ζητήματα παραβίασης της νομιμότητας στη διαδικασία παραχώρησης του Ελληνικού. Ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και νομικός εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δημήτρης Καρδαράς, εξηγεί στο TPP, ότι «η απόφαση αυτή ήταν απόλυτα  εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη και αναδείκνυε τις παρανομίες, ελλείψεις και παραλείψεις που υπήρχαν κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Οπως και το δικαίωμα λειτουργίας καζίνο που δεν υπήρχε στην αρχική διακήρυξη, όπως δεν υπήρχαν κι άλλα θέματα που τροποποιούν ουσιωδώς το συμβατικό αντικείμενο σε σχέση με τη διακήρυξη του διαγωνισμού.Οι μεταγενέστερες αλλαγές του συμβατικού  αντικειμένου είναι παράνομες, διότι αν ήταν γνωστές οι αλλαγές από την αρχή,θα είχαν μετά βεβαιότητας συμμετάσχει στο διαγωνισμό περισσότεροι ενδιαφερόμενοι και οικονομικοί φορείς εκτός του Ομίλου Λάτση που προεπιλέχθηκε».

Αμέσως, το ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε αίτηση ανάκλησης κατά της απόφασης του Ζ Κλιμακίου η οποία γίνεται δεκτή, με την απόφαση αυτή τη φορά  του 6ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  Μια απόφαση που έλυσε τα χέρια στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, να προχωρήσει απρόσκοπτα τη διαδικασία της πώλησης. Όπερ και εγένετο. Η ανακλητική απόφαση εκδόθηκε αρχές Νοεμβρίου και στις 14 Νοεμβρίου υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και του επιχειρηματικού ομίλου συμφερόντων Λάτση. Μάλιστα, η σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην Lamda Development υπογράφτηκε εσπευσμένα, χωρίς το κείμενο να έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, και παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Tης Ντίνας Καράτζιου, thepressproject

asteras-bouliagmenis

Μη νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε κατατεθεί για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχετικά με την επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Οι δικαστές αφού ερμήνευσαν το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, επισημαίνουν ότι «έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία το οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, από το οποίο εξαρτάται η ποιότητα ζωής και η υγεία των κατοίκων των πόλεων και των οικισμών.

Οι συνταγματικές αυτές διατάξεις απευθύνουν επιταγές στο νομοθέτη (τυπικό ή κανονιστικό) να ρυθμίσει τη χωροταξική ανάπτυξη και πολεοδομική διαμόρφωση της χώρας με βάση ορθολογικό σχεδιασμό υπαγορευόμενο από πολεοδομικά κριτήρια, σύμφωνα με την ιδιομορφία, την φυσιογνωμία και τις ανάγκες κάθε περιοχής».

Σύμφωνα με τη γνωμοδότησή τους «απαγορεύεται, κατ' αρχήν, η λήψη μέτρων που επιφέρουν την επιδείνωση των όρων διαβιώσεως και την υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή του προβλεπόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος».

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προέβλεπε την έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης.

naftemporiki

ayia sofia eswteriko
 
Δεν είναι είδηση ότι οι Τούρκοι «ψάχνονται» εδώ και δεκαετίες για τα μυστικά και τους θρύλους που κρύβει μέσα της η Αγία Σοφία. Ιστορικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, σπηλαιολόγοι, ακόμη και ο σκηνοθέτης Γκιοκσέλ Γκιουλένσοϊ επιχείρησαν κατά καιρούς να ανακαλύψουν και να αποκαλύψουν τι πήραν μαζί τους οι Ελληνες της Πόλης, όταν εκείνη έπεσε και μαζί της ο μοναδικός ναός της Αγίας Σοφίας, το 1453.

Πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα «Σαμπάχ» επιχείρησε να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα, με αφορμή το βιβλίο του καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ferhat Aslan.

Ο Τούρκος καθηγητής, στο βιβλίο του με τίτλο «Agya Sofya Efsanelery», που σημαίνει «Τα μυστικά της Αγίας Σοφίας», υποστηρίζει ότι οι στήλες που υπάρχουν στο εσωτερικό του ναού έχουν γίνει από σπάνιο υλικό. Αυτό (το υλικό) μεταφέρθηκε από ένα όρος με την τουρκική ονομασία Kafdağı, ένα μυθικό όρος για τους Τούρκους, που παρομοιάζεται με τον Καύκασο και που σύμφωνα με τις τουρκικές παραδόσεις, περιβάλλει όλη την οικουμένη, ένας πολύ χαρακτηριστικός συμβολισμός για την Αγία Σοφία.

Στο ίδιο αποκαλυπτικό βιβλίο, που είναι -όπως υποστηρίζει ο Τούρκος καθηγητής- προϊόν έρευνας πολλών ετών, αναφέρει ότι τα θεμέλια του μεγαλοπρεπούς ναού της Αγίας Σοφίας σκάφτηκαν σε βάθος 70 μέτρων από την επιφάνεια της γης. Στο βάθος των θεμελίων έχουν τοποθετηθεί μεγάλες ποσότητες χρυσού και ασημένια υλικά, τα οποία θεωρήθηκε από τους κατασκευαστές ότι θα προστατεύουν το κτίσμα από κάθε καταστροφή. Κάπου εδώ αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα πιστευτό αυτό που υποστήριζαν οι κατασκευαστές του ναού, καθώς η Αγία Σοφία έχει επιβιώσει από 64 δυνατούς σεισμούς έως και 7,4 Ρίχτερ έως σήμερα...

Υπόγεια εκκλησία

Εκτός από αυτή την αποκάλυψη, στο ίδιο βιβλίο του Ferhat Aslan αναφέρεται επίσης ότι κάτω από τον ιστορικό ναό υπάρχει άλλος ένας μυστικός υπόγειος ναός, που είχε επίσης χτιστεί την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και που έως σήμερα δεν έχει έρθει στο φως της επιφάνειας, κάνοντας εδώ έναν εσχατολογικό συμβολισμό. Και βεβαίως ο συγκεκριμένος ναός στον οποίο αναφέρεται ο Ferhat Aslan δεν είναι η ανακάλυψη της κρύπτης από την οποία φυγαδεύτηκαν ο ιερέας και μέρος του εκκλησιάσματος στην τελευταία βυζαντινή λειτουργία, την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, όπως και η ανακάλυψη των προσωπικών εγγράφων του Ελβετού αρχιτέκτονα Γκάσπαρο Φοσάτι.

Ο Ελβετός, το 1847 με εντολή του σουλτάνου Αμπντουλμεσίτ Β' ανακαίνισε την Αγία Σοφία και ήταν αυτός που ανακάλυψε την κρύπτη, αλλά προτίμησε να κρατήσει το μυστικό για τον ίδιο. Ενώ οι σημειώσεις του για τις εργασίες που πραγματοποίησε στα δύο χρόνια που κράτησε η ανακαίνιση ήταν ιδιαίτερα σχολαστικές, μόνο σε ένα γράμμα του μιλάει γενικά και αόριστα για ένα μυστικό δωμάτιο, το οποίο χρησιμοποίησε και ως γραφείο του. Το δωμάτιο αυτό ο Φοσάτι το ξανασφράγισε όταν έφυγε από τον ναό, το 1849.

Τα μυστικά περάσματα και οι μεγάλες σήραγγες κάτω από τον κυρίως ναό!

Το 1998 το μαράζι των Τούρκων για τα μυστικά της Αγίας Σοφίας έγινε ακόμη μεγαλύτερο, όταν επιχείρησαν να βρουν πού οδηγούν οι δύο πέτρινες σήραγγες κάτω από την κύρια αίθουσα του ναού. Η Διεθνής Σπηλαιολογική Εταιρία Bogazici ανέλαβε την αναζήτηση και τότε ανακάλυψαν πως οδηγούν προς στην πλατεία Sultanahmet και το παλάτι Τοπ Καπί (Topkapı). Και τα δύο άκρα των σηράγγων χωρίζονται σε δύο διαφορετικές σήραγγες, των οποίων τα περάσματα έπειτα από 50 μέτρα έχουν κλείσει. Λίγα χρόνια αργότερα μια ομάδα Τούρκων κινηματογραφιστών με επικεφαλής τον σκηνοθέτη Γκιοκσέλ Γκιουλένσοϊ (Goksel Gulensoy), που εξασφάλισε τη μοναδική άδεια από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού για να επισκεφθεί τα «άδυτα» της Αγίας Σοφίας με την κάμερά του, με δύο δύτες και τέσσερις σπηλαιολόγους βούτηξε προκειμένου να μάθει περισσότερα σχετικά με τις δεξαμενές που είναι συνδεδεμένες με το παλάτι Topkapı Sarayı και το Υπόγειο Υδραγωγείο, ώστε να καταγράψει τα καλά κρυμμένα μυστικά.

Τα γυρίσματα κράτησαν τρεις ημέρες, η ομάδα του Γκιουλένσοι διέσχισε 238 μέτρα σε υπόγειες στοές, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν πλημμυρισμένες και ανακάλυψε τουλάχιστον είκοσι διακλαδώσεις, τις οποίες δεν κατάφερε να εξερευνήσει. Τα μέλη της ομάδας περιέγραψαν ότι πολλές φορές σέρνονταν σε στενές σήραγγες ή καταδύονταν σε πηγάδια που ήταν γεμάτα νερό και συνέχεια ανακάλυπταν καινούργια ευρήματα στο μυστηριώδες ταξίδι τους.

Η μαρμάρινη κρήνη

Η μαρμάρινη κρήνη στην Αγία Σοφία, απ' όπου οι πιστοί έπαιρναν το αγίασμα, είχε βάλει σε υποψίες τους αρχαιολόγους πως συνδέεται με κάποια στέρνα. Γι' αυτό έψαχναν να βρουν κοντά σε αυτή την είσοδο. «Πρώτος κατέβηκε ο Ενγκίν και έπειτα από 15-20 λεπτά κατέβηκα κι εγώ. Υστερα από μερικά μέτρα βρήκαμε ένα πέρασμα που ήταν κλεισμένο με μια μαρμάρινη πλάκα.

Τη μετακινήσαμε και μπήκαμε μέσα. Εκεί δεν υπήρχε νερό, αλλά μια στοά που χανόταν στο πουθενά» είχε πει ο φωτογράφος της ομάδας Οζάν. Το πρώτο που είδε ήταν ένας σκελετός γάτας. Υστερα είδε δύο ξύλα και μόλις τα ακούμπησε αμέσως έγιναν σκόνη. Το ίδιο έγινε και με έναν ξύλινο κουβά... Ο χώρος της δεύτερης σήραγγας δεν είχε νερό και η ομάδα κινήθηκε σχετικά εύκολα, αν και έπρεπε να περπατούν σχεδόν διπλωμένοι στα δύο και σε ορισμένα σημεία μπουσουλώντας. Σε απόσταση περίπου 40 μέτρων οι δύο ομάδες συναντήθηκαν, με ανοίγματα στοών να βρίσκονται δεξιά και αριστερά τους.

Το καταραμένο φέρετρο της Βασίλισσας και τα «σημάδια»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα «Σαμπάχ» προσπαθεί να λύσει τα μυστήρια και τους θρύλους της Αγίας Σοφίας. Σε άλλο δημοσίευμά της, κατά το πρόσφατο παρελθόν, γίνεται αναφορά στην κατασκευή της εκκλησίας και πώς βασίστηκε στο χριστιανικό σύμβολο του Σταυρού. Και ότι το Μιχράμπ, η κόγχη με κατεύθυνση προς τη Μέκκα, όπου τελείται η μουσουλμανική προσευχή, το οποίο ανεγέρθηκε μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, βρίσκεται απέναντι από ένα... καταραμένο φέρετρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για το φέρετρο της «Βασίλισσας Σοφίας», το οποίο κουβαλά ένα είδος κατάρας. Δεν πρέπει να ανοιχτεί ούτε κανείς να αγγίξει ακόμη τον τάφο, διαφορετικά ένας τρομακτικός σεισμός θα τραντάξει το οικοδόμημα του ναού.

Τον τάφο φέρεται άλλωστε ότι προστατεύουν τέσσερις αρχάγγελοι από τον τρούλο του ναού. Ο Τζεμπραήλ (Γαβριήλ), που προστατεύει τους αυτοκράτορες, ο Μιχαήλ, που φυλάει την εκκλησία από τις επιθέσεις των εχθρών, ο Αζραήλ και ο Ισραφήλ, αγγελιοφόρος των πολεμικών επιχειρήσεων. Οι αρχάγγελοι αυτοί θεωρείται ότι έχουν αναλάβει την προστασία του ναού από τη σύληση.

Η «Σαμπάχ» γράφει ότι στην οροφή του ναού βρίσκεται ο Σταυρός του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, ένα σύμβολο που δεν χάθηκε στη διάρκεια των αιώνων, καθώς και ο Σταυρός του Ιουστινιανού, ενώ γίνεται αναφορά και σε ένα κειμήλιο με μεγάλη δύναμη, που προέρχεται από την Αίγυπτο και βρίσκεται σε κάποιο σημείο του ναού.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει για την τουρκική εφημερίδα το μωσαϊκό που απεικονίζει τον Ιησού με την Παναγία και τον Ιωάννη Βαπτιστή, το οποίο αποκαλούν «Μωσαϊκό της Αποκάλυψης», αλλά και τα μωσαϊκά που απεικονίζουν Βυζαντινούς αυτοκράτορες, όπως ο Ιωάννης Κομνηνός με τον Ιησού Χριστό και ο Κωνσταντίνος ο Μονομάχος με την αυτοκράτειρα Ζωή. Η συζήτηση για τα μυστήρια του ναού έχει ανοίξει από το 2009, όταν εργασίες αναστήλωσης αποκάλυψαν ένα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτό που αναπαριστά ένα Σεραφείμ.

Ο «εξαπτέρυγος άγγελος» έκανε πολλούς να θυμηθούν την προφητεία ότι «όταν ξαναφανούν οι άγιοι στην Αγία Σοφία, τότε θα έχει έρθει ο καιρός να ξαναγίνει χριστιανική εκκλησία».

espresso

athina aerofotografia

Έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής στις έξι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα) σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς. Πρωταθλητές με μεγάλη διαφορά είναι ο Πειραιάς (83% των πολιτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι) και η Αθήνα (72%).

Τα βασικά προβλήματα είναι η ηχορύπανση (66%), η ατμοσφαιρική ρύπανση (65%), το γεγονός ότι οι πολίτες θεωρούν ότι η πόλη τους αναπτύσσεται και κτίζεται χωρίς σχέδιο ή οργάνωση (62%) και η έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου (61%)

Η πλέον δυσαρεστημένη ηλικιακή ομάδα πολιτών είναι οι άνθρωποι μεταξύ 35 και 64 ετών.

Στον Πειραιά με ποσοστό 78% και στο δήμο της Αθήνας με 75% καταγράφονται οι πιο δυσαρεστημένοι πολίτες λόγω έλλειψης πάρκων και πλατειών, με τη Θεσσαλονίκη (66%) και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα (63%) να ακολουθούν.

Κατά 90% στον δήμο Αθηναίων, 79% στη Θεσσαλονίκη, 72% στον Πειραιά και 38% σε Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο θόρυβος και η ηχορύπανση «χτυπάει κόκκινο» στον δήμο Αθηναίων (92%) και ακολουθεί ο Πειραιάς με 75% και η Θεσσαλονίκη με 72%.

Τέλος, δυσαρεστημένοι κατά τουλάχιστον 60% και στα πέντε αστικά κέντρα απαντούν οι ερωτηθέντες στην ερώτηση αν η πόλη κτίζεται με σχέδιο και οργάνωση, με τα «σκήπτρα» να κρατάει ο δήμος Αθηναίων με 75%.

«Όταν είμαστε δυσαρεστημένοι με τη ζωή μας στην πόλη έχουμε μία μόνο επιλογή: να τη βελτιώσουμε. Το ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξουμε να το κάνουμε. Η φετινή Ώρα της Γης μας καλεί να συμμετέχουμε στη WWF – Καλύτερη Ζωή, να δικτυωθούμε με ενεργούς πολίτες και πρωτοβουλίες, να εφαρμόσουμε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές για εμάς και τον πλανήτη.

Με λίγα λόγια, η Ώρα της Γης 2015 είναι μια αφορμή για να αγκαλιάσουμε έναν άλλον τρόπο ζωής, να γίνουμε «ελαφρύτεροι» για τον πλανήτη και να αλλάξουμε, βήμα – βήμα, τα στατιστικά στοιχεία ερευνών, όπως αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα», δήλωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος της WWF – Καλύτερη Ζωή.

elliniko parko- maketa

Άξιο αναφοράς είναι το σημείο της 5σέλιδης επιστολής που απέστειλε στους εταίρους της η Ελληνική κυβέρνηση και στο σημείο που αναφέρεται στις αποκρατικοποιήσεις. 

Μετά την κραυγαλέα καταγγελτική προεκλογική ρητορία του ΣΥΡΙΖΑ περί "ξεπουλήματος" της δημόσιας περιουσίας και ακύρωση των ήδη δρομολογημένων αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση βάζει νερό στο κρασί της αφού στη λίστα Βαρουφάκη αναφέρεται πως όσες αποκρατικοποιήσεις έχουν ολοκληρωθεί, ισχύουν, ενώ όσες είναι σε εξέλιξη θα προχωρήσουν, με κύρια αυτή του Ελληνικού. 

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργείται όπως είχε αναγγελθεί τις πρώτες μέρες της ανάληψης  καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, παρά ενοποιείται και με άλλους οργανισμούς που διαχειρίζονται δημόσια περιουσία (π.χ. ΕΤΑΔ). 

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω εκείνο που γίνεται κατανοητό είναι ότι  «δεν θα καταργηθούν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Οι σημαντικότερες περιπτώσεις διαγωνισμών που έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες βρίσκονται πλέον σε διάφορα στάδια (Ελεγκτικό Συνέδριο, έκδοση ΠΔ, σύνταξη σύμβασης κλπ) είναι η επένδυση του Ελληνικού, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο ΟΔΙΕ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η περιοχή Αφάντου Ρόδου.

Αλλαγές φαίνεται πως θα υπάρξουν στο σχεδιασμό για την ιδιωτικοποίηση κοινοφελών Οργανισμών όπως της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που η δέσμευση της κυβέρνησης αφορά στη διαφύλαξη "των παροχών βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις. 

Αλλαγές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «με στόχο την βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου» μπορούν να γίνουν σε όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν προκηρυχθεί. 

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται το Ελ. Βενιζέλος, τα ΕΛΠΕ, η μαρίνα στο Λαύριο και οι υπόλοιπες μαρίνες, τα διόδια της Εγνατίας Οδού κ.ά. 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν αλλά με "μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων, (ΣΔΙΤ δηλαδή),  που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Δειτε τις σχετικές δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνονται στο Κεφ.3 της Συμφωνίας με το EUROGROUP και τους λοιπούς Θεσμούς

3. Πολιτικές για την προώθηση της ανάπτυξης

Ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση δημόσιας περιουσίας Για να προσελκύουν επενδύσεις σε τομείς κλειδιά και να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία οι ελληνικές αρχές θα:

Δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία, σύμφωνα με την νομοθεσία.

Διαφυλάξουν την παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / τομείς, με βάση και τους εθνικούς στόχους πολιτικής και την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ.

Επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί, αποσκοπώντας στην βελτίωση των όρων έτσι ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Υιοθετήσουν μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων.

Ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΛΗΜΜΑ

Oριστικά και αμετάκλητα πράσινο φως για τη σύμβαση του Ελληνικού. Απερρίφθη η ένσταση της Ρένας Δούρου

Περισσότερα Άρθρα...