amfipoli sfiges

Σε τετράδραχμα 14,40 και 12,90 γραμμαρίων, σε δυόβολο 1,40 γραμμαρίων καθώς και σε υποδιαίρεση του 1/8 του στατήρα, 1,20 γραμμαριων (σύμφωνα με την αρχαϊκή μέτρηση), φαίνεται πως είναι αποτυπωμένες οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης, σύμφωνα με τον νομισματολόγο-ερευνητή Αστέριο Τσίντσιφο, ο οποίος αναφέρει ότι “το αρχαίο αυτό νόμισμα πρωτοέκανε την εμφάνιση του στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης, στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ.”.

Ξεδιπλώνοντας το “κουβάρι” της ιστορίας της περιοχής, ο κ. Τσίντσιφος ανατρέχει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην εποχή που η πόλη των Εννέα Οδών, μετέπειτα Αμφίπολη, γνώρισε μεγάλη δόξα στα χρόνια της αρχαιότητας, λόγω της θέσεως που κατείχε, καθώς ήταν κομβικό εμπορικό σημείο και συνόρευε με το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Αμφίπολης.

“Οι Εννέα Οδοί υπήρξαν στην κυριολεξία πολυεθνική πόλη. Από τον 7ο π.Χ. αιώνα, υπήρχαν εκεί Χαλκιδαίοι άποικοι. Η πολυπληθέστερη αποικία ήταν οι Μιλήσιοι, που μύησαν τους ντόπιους στη νομισματοκοπία. Το μιλησιακό σύστημα βαρών που ακολουθήθηκε, μας το φανερώνει. Υπήρχαν ακόμα μικρότερες αποικίες των Φωκαέων, Σαμίων και Ερυθραίων από την Ιωνία. Από το 520 π.Χ. και μετά, το βισαλτικό στοιχείο μαζί με το μακεδονικό, που ήδη υπήρχε στη Βισαλτία, έγινε πολύ έντονο στην πόλη. Τέλος, παρουσία εκεί είχαν Άνδριοι και Ακάνθιοι άποικοι. Μετά τις Περσικές εκστρατείες και την οριστική αποχώρηση των Περσών το 479 π.Χ., άρχισε μια αντίστροφη μέτρηση, που οδήγησε τελικά τις Εννέα Οδούς στα χέρια των Αθηναίων και στη μετονομασία της σε Αμφίπολη” επεξηγεί ιστορικά ο κ. Τσίνσιφος, αναλύοντας τη νομισματική πορεία της περιοχής και τη θέση της Σφίγγας πάνω στα νομίσματα και συνεχίζει:

“Οι Εννέα Οδοί, όπως απεδείχθη νομισματικά, υπήρξε έδρα του βασιλιά των Ηδωνών Γέτα. Οι μύθοι με τον Διόνυσο, τους Ήδωνες και τον βασιλιά Λυκούργο, που αιωρούνταν πάνω από το Παγγαίο, εκπορεύτηκαν από τις Εννέα Οδούς, που κατ' εξοχήν ήταν το κέντρο της Διονυσιακής λατρείας. Εδώ θεοποιείται η Σφίγγα, που όπως αναφέρεται από ιστορικά στοιχεία προηγήθηκε και αυτής του δωδεκαθέου. Γεγονός είναι ότι από τον 6ο π.Χ. αιώνα και μετά, έμεινε να λατρεύεται σε ελάχιστα φανερά σημεία.

Ο μύθος γι' αυτήν μπορεί να γεννήθηκε στη Θήβα του Οιδίποδα, όμως νομισματικά τουλάχιστον δεν υπήρξε και έτσι, φαινομενικά, δεν υπάρχει σύνδεση της Σφίγγας με τη Θήβα του 5ου π.Χ. αιώνα και μετά. Τα φανερά σημεία λατρείας της, που είναι γνωστά έως σήμερα, είναι η Χίος, όπως αποδεικνύει όλη η νομισματική της παραγωγή, η Νάξος, όπως απέδειξε με το άγαλμα της Σφίγγας, που οι κάτοικοί της απέστειλαν στους Δελφούς και η πόλη Γέργη της Τρωάδας, της Μικράς Ασίας, όπου επίσης όλη η νομισματική της παραγωγή βασίστηκε στη Σφίγγα. Η λατρεία της Σφίγγας ήταν στενά συνδεδεμένη με τη Διονυσιακή λατρεία και το κρασί που παραγόταν.

Έτσι, στη Θήβα, ανακαλύπτουμε τον Διόνυσο, τον αμφορέα για το κρασί και το σταφύλι σαν σύμβολο. Στη Νάξο πάλι, τον Διόνυσο, σκεύη για κρασί και σταφύλια και ούτω καθεξής. Στα φανερά σημεία λατρείας της Σφίγγας πλέον, συγκαταλέγεται η Αμφίπολη, από την εποχή ακόμα που το όνομά της ήταν Εννέα Οδοί. Οι δυο Σφίγγες στο μνημείο του λόφου Καστά δεν εκπλήσσουν με την εμφάνισή τους εκεί, γιατί το πανάρχαιο νομισματικό θέμα της πόλης ήταν η Σφίγγα. Η ελληνική σφίγγα, υπήρξε νομισματικό θέμα των Εννέα Οδών. Η Σφίγγα λοιπόν φαίνεται να είχε ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της Αμφίπολης, αφού και όταν ακόμα άλλαξαν θεματολογία στα νομίσματά τους, η σφίγγα παρέμεινε πάνω σ' αυτά, πλέον σαν σύμβολο. Το 530 π.Χ., περίπου μέσα σ' έναν οργασμό νομισματοκοπίας στο Παγγαίο, οι κάτοικοι των Εννέα Οδών επιλέγουν την σφίγγα και την αγελάδα μόνη της ή με το μοσχαράκι της, σαν θέματα για τα νομίσματά τους.

Οι αποτυπώσεις στα νομίσματά τους ομολογούσαν τη θεότητα που λάτρευαν, ως οπαδούς του Διόνυσου, αλλά και την ασχολία τους που ήταν κυρίως η κτηνοτροφία. Όπως φαίνεται πολύ αργότερα, οι Αμφιπολίτες, δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη σφίγγα σαν σύμβολο, όμως η κύρια απόδειξη για την ταυτοποίηση των Εννέα Οδών με τη σφίγγα, έρχεται από την αποκωδικοποίηση των οπισθοτύπων.

sfigga nomismata

Στην πρώτη πλευρά των ασημένιων νομισμάτων, που έχουν βρεθεί και χρονολογούνται από 520 π.Χ. μέχρι και το 470 π.Χ. φαίνεται η Σφίγγα, ενώ το οπισθότυπό της, η πίσω πλευρά του νομίσματος, φανερώνει τον τόπο κοπής του νομίσματος- στην προκειμένη περίπτωση τις Εννέα Οδούς. Με θέμα τη Σφίγγα καλύφθηκαν πέντε νομισματικές υποδιαιρέσεις, ενώ άλλες πέντε καλύφθηκαν με την αγελάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα νομίσματα με τη Σφίγγα δεν ήταν άγνωστα, αλλά λόγω αδυναμίας ταυτοποίησης, χαρακτηρίζονται έως σήμερα ανεξακρίβωτα Θρακο-μακεδονικά. Από το 520 π.Χ., που έχουμε τη νομισματική απόδειξη των Εννέα Οδών, έως και το 357 π.Χ., που κόβονταν τα Αμφιπολίτικα νομίσματα, η Σφίγγα είχε παρουσία στην Αμφίπολη.

Το μοναδικό διάστημα που απουσίασε νομισματικά, ήταν η περίοδος κατάληψής της από τους Αθηναίους (438 – 422 π.Χ.). Το 438 π.Χ., που ο Άγνων ο οικιστής ίδρυσε την Αμφίπολη στη θέση των Εννέα Οδών, ο χρυσούς αιών στην Αθήνα, ήταν στο αποκορύφωμά του. Έως τότε, το μισό Παγγαίο, από τα μεταλλεία που αφαίρεσαν το 464 π.Χ. από τους Θασίτες, δούλευε για τους Αθηναίους. Μετά την ίδρυση της Αμφίπολης, όλο το Παγγαίο ήταν δικό τους. Το χρήμα έρεε άφθονο και ένας από τους διαχειριστές αυτού στο Παγγαίο, ήταν ο Άγνωνας. Ο Άγνωνας είναι μια πολύ λίγο γνωστή ιστορική προσωπικότητα, που με την ενέργειά του να ιδρύσει πόλη με το όνομά του 'Αγνώνεια', πολύ κοντά στην Αμφίπολη, έδειξε τουλάχιστον μια τάση επίδειξης, που εκδηλώθηκε μέσα από οικοδομική δραστηριότητα.

Ο Θουκυδίδης κάνει αναφορά για 'Αγνώνεια οικοδομήματα', που μετά την απελευθέρωσή τους το 422π.Χ., οι Αμφιπολίτες καταστρέφουν με μανία. Μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου, το 404 π.Χ., η Αμφίπολη θα γνωρίσει μεγάλη οικονομική ακμή. Στα τετράδραχμα, που θα εκδώσουν οι Αμφιπολίτες, χρησιμοποίησαν σύμβολα, τα οποία γι' αυτούς είχαν σημασία. Μέσα σε αυτά υπήρχε η Σφίγγα, που παρέπεμπε στις Εννέα Οδούς, υπήρχε και ο τρίποδας που παρέπεμπε στο μαντείο του Διονύσου, το σταφύλι, το στάχυ, η μέλισσα κ.ά.”.

Όπως υποστηρίζει ο νομισματολόγος Αστέριος Τσίντσιφος, “οριστικά οι εμφανίσεις της Σφίγγας στα νομίσματα θα σταματήσουν με τη μακεδονοποίηση της Αμφίπολης το 357 π.Χ.. Αυτό προκύπτει από τις δεκάδες αμφιπολίτικες κοπές νομισμάτων του Μεγάλου Αλέξανδρου αργότερα, στις οποίες ούτε μία έχει σαν σύμβολο τη Σφίγγα. Αντίθετα, τα περισσότερα από τα άλλα σύμβολα των Αμφιπολιτών (δάδα, τρίποδας, μέλισσα, δελφίνι κ.ά.), μεταφέρθηκαν στα τετράδραχμα του Αλέξανδρου”.

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, μερικά από τα αρχαία ασημένια νομίσματα, που απεικόνιζαν τη Σφίγγα και έφεραν την ταυτοποίηση των Εννέα Οδών πουλήθηκαν σε μεγάλους οίκους δημοπρασιών της Ευρώπης, με πώληση του ανεξακρίβωτου τετράδραχμου ασημένιου νομίσματος, βάρους 14,40 γραμμαρίων, να πωλείται στη Γερμανία στον οίκο δημοπρασιών Lanz του Μονάχου, στις 28 Νοεμβρίου του 2005, έναντι 3600 ευρώ και του ανεξακρίβωτου τετράδραχμου ασημένιου νομίσματος, βάρους 12,90 γραμμαρίων, να πωλείται στις 22 Σεπτεμβρίου του 2011, στο Μόναχο, στον οίκο δημοπρασιών Hirsch, έναντι 4000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, όπως λέει ο νομισματολόγος Αστέριος Τσίντσιφος, εξακριβωμένα ασημένια αμφιπολίτικα τετράδραχμα νομίσματα που χρονολογούνται από το 390 π.Χ μέχρι το 360 π.Χ., όπου συναντάμε τις τελευταίες εμφανίσεις της Σφίγγας σαν σύμβολο, σε μικρογραφία δίπλα στο Απόλλωνα, πουλήθηκαν: το ένα 14,40 γραμμαρίων, στον οίκο δημοπρασιών Leu της Ζυρίχης, στις 16 Μαΐου του 2001 έναντι 390.000 ελβετικών φράγκων, ενώ το δεύτερο εξακριβωμένο τετράδραχμο 14,43 γραμμαρίων δημοπρατήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2011, στη Νέα Υόρκη, στον οίκο δημοπρασιώ

amfipoli  leon

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αρχαία Αμφίπολη, εκεί που κρύβεται ένα μυστικό 2.300 ετών και το οποίο όταν αποκαλυφθεί αναμένεται να προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό.

Ήδη δεκάδες ΜΜΕ από όλο τον κόσμο ασχολούνται εκτενώς με το όλο θέμα, περιμένοντας τα αποτελέσματα των ανασκαφών τα οποία πρόκειται να προσθέσουν ένα επιπλέον κομμάτι στο παζλ της σπουδαίας ιστορίας των αρχαίων Μακεδόνων.

Οκταμελές συνεργείο του BBC με πλήρη τεχνικό εξοπλισμό εγκαθίσταται από την ερχόμενη εβδομάδα έξω από το αρχαιολογικό χώρο της Μεσολακκιάς για να μεταδίδει όλες τις εξελίξεις από την αρχαιολογική σκαπάνη που διεξάγει η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

Όπως αναφέρει το thousandnews.gr,το ΒΒC εκτός του ότι θα παρακολουθεί την ανασκαφική πορεία του έργου εξεδήλωσε άμεσο ενδιαφέρον για ολόκληρο το τηλεοπτικό υλικό που έχει καταγραφεί έως τώρα από την πρώτη ημέρα.

Παραγωγός του ΒΒC επισκέφθηκε το Σάββατο την Μεσολακκιά προκειμένου να διαπιστώσει την τεχνική υποδομή των επικοινωνιών της περιοχής που απαιτείται για τις μεταδόσεις ώστε να έχουν προβλεφθεί όλες οι απρόσμενες περιπέτειες .

 

Μια ανάσα από την σπουδαία αποκάλυψη

Το μεγάλο μυστικό της Αρχαίας Αμφίπολης βρίσκεται όπως όλα δείχνουν μια ανάσα από την αποκάλυψή του. Μετά από δύο χρόνια καθημερινών εργασιών και τον τεράστιο μαρμάρινο περίβολο, συνολικού μήκους 497 μέτρων, η αρχαιολογική σκαπάνη σταμάτησε μπροστά στο τείχος που προστατεύει τον τάφο.

Σε εκείνο το σημείο υπάρχει μεγάλος όγκος χώματος και στη συνέχεια παρεμβάλλονται δύο τοίχοι με απόσταση 6 - 7 μέτρων μεταξύ τους.

Η διάνοιξη θα πρέπει να γίνει με χειρουργικές κινήσεις από τους ειδικούς μηχανικούς του ΥΠΠΟ προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του οικοδομήματος, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Περιστέρη κοίταξε με ειδική μικροκάμερα στο εσωτερικό του τύμβου, από μια εσοχή μικρής διαμέτρου που βρίσκεται στα δεξιά της εισόδου, και διέκρινε κάποιες όψεις από ένα μεγαλοπρεπές δωμάτιο που δικαιολογεί πλήρως τον πολιτικό συναγερμό που προκλήθηκε. Ωστόσο υπάρχουν επιχωματώσεις και μόνο η ολοκλήρωση της ανασκαφής μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.

 

Κάλυψαν την είσοδο της ταφικής περιβόλου

Συνεργεία του Υπουργείου Πολιστισμού κάλυψαν με ειδικά σκέπαστρα τη είσοδο της ταφικής περιβόλου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, για να προστατέψουν τις Σφίγγες αλλά και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι αρχαιολόγοι ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς προσπαθούν να δουν τα σπάνια ευρήματα και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματα τους.

matrix24

  alexander1

Κύριο θέμα αποτελεί στα μεγάλα ξένα ΜΜΕ η είδηση της πιθανής ανακάλυψης του τάφου του Βασιλέα των Βασιλέων, του μεγαλύτερου ηγεμόνα-στρατηλάτη που περπάτησε ποτέ στην ιστορία, με την αγωνία να έχει φτάσει στο κατακόρυφο και όλοι να περιμένουν το άνοιγμα του σε δύο εβδομάδες για να γνωρίζουν.

Η λάμψη του μέγιστου ηγεμόνα συνεχίζει να φωτίζει, παρά το γεγονός ότι πέρασαν 2300 χρόνια, και προκαλεί το παγκόσμιο δέος η ιδέα και μόνο της εύρεσης του βασιλικού τάφου.

Το αν είναι πράγματι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μένει να αποκαλυφθεί, αφού ήδη όπως πρώτοι σας είχαμε ενημερώσει από προχθές υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για το σημείο ταφής του γιου του Αλέξανδρου, του Αλέξανδρου του Δ'και της μητέρας του Ρωξάνης τους οποίους δολοφόνησε ο σφετεριστής του μακεδονικού θρόνου Κάσσανδρος.

Το NBC αναφέρει χαρακτηριστικά "'Extremely Important' Tomb From Alexander the Great's Era Found in Greece" αναφερόμενο στο γεγονός ότι ο τάφος είναι της εποχής του Μ.Αλεξάνδρου αλλά δεν έχει εξακριβωθεί σε ποιον σημαντικό της εποχής ανήκει. Ως γνωστόν ο γιος του δολοφονήθηκε με την μητέρα του στην Αμφίπολη. Η πιθανότητα να ανήκει σε αυτόν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Το NBC εκφράζει την αγωνία όλου του πλανήτη λέγοντας "ότι σε δύο εβδομάδες που θα ανοιχτεί ο τάφος θα ξέρουμε".

Ο Guardian προσεχτικά αναφέρει "Archaeologists uncover Greece's biggest ancient tomb" τονίζοντας το γεγονός ότι ο τάφος ανήκει σε μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα της εποχής, η οποία φυσικά θα μπορούσε να είναι ακόμα και ο γιός με την σύζυγο του Μ.Αλεξάνδρου.

Ο κινεζικός Τύπος ο οποίος εχει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χώρα μας και τον πολιτισμό της αναφέρει χαρακτηριστικά "Alexander The Great's Tomb Possibly Found In Greece" και ότι ο τάφος βρίσκεται υπό έντονη αστυνομική προστασία. "Είναι τουλάχιστον ο τάφος κάποιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας" αναφέρει το chinatopix.

H Telefraph πολύ προσεκτικά τονίζει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο τάφο "Vast tomb unearthed in northern Greece" και περιμένει και αυτή το άνοιγμα του σε δύο εβδομάδες.

«Είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, όπως δείχνουν τα στοιχεία», τόνισε το πρωί της Τετάρτης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, σχετικά με τα ευρήματα στην Αμφίπολη.

«Ο Κάσσανδρος κατέσφαξε τον Αλέξανδρο τον Δ' και τη Ρωξάννη και έδωσε εντολή να τους κρύψουν. Δεν συνάδει το κρύβω με το βάζω μέσα σε ένα τύμβο 30-40 μέτρων», είπε ο υπουργός Πολιτισμού, εννοώντας ότι αν αποκλειστούν οι δύο αυτές περιπτώσεις ενισχύεται το ενδεχόμενο να είναι ο τάφος του Μ.Αλεξάνδρου.

Πάντως δεν αποκλείεται να είναι ο τάφος κάποιου από τους επιγόνους του, κάποιος από τους μεγάλους στρατηγούς του βασιλέα των βασιλέων.

Μόνο εύκολο δεν είναι να διακριβωθεί με απόλυτη σαφήνεια.

Στην περίπτωση π.χ. του τάφου του Φιλίππου, αρκετοί είναι σήμερα αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο Μανώλης .Ανδρόνικος τελικά αποκάλυψε τον τάφο του στρατηγού Γονατά. Η αρχαιλογική έρευνα δεν είναι μια θετική επιστήμη, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας.

Εκτός αυτού, μπορεί να έχουμε έναν συλημένο και λεηλατημένο τάφο που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την έρευνα. Η αποκοπή των κεφαλών των σφιγγών στην είσοδο δείχνει ότι πιθανότατα ο τάφος έχει συληθεί. Αλλωστε λόγω του μεγέθους του είναι βέβαια ότι από την αρχαιότητα ο τύμβος θα αποτελούσε στόχο των τυμβωρύχων.

Ο υπουργός Πολιτισμού, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «η αρχαιολογία είναι μία επιστήμη που προχωρεί με τους δικούς της ρυθμούς» και ακολουθώντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού συνέστησε σε όλους να κάνουν υπομονή για τις τελικές ανακοινώσεις και να μη βιάζονται να κρίνουν για το αν συνδέεται ή όχι με τη δυναστεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ακόμα όμως και εάν πρόκειται για τον τάφο του γιού του Αλέξανδρου ή της συζύγου του Ρωξάνης θα πρόκειται για ότι πιο κοντινό στο θρυλικό βασιλέα που θα έχει περιέλθει στα χέρια μας. Ο αντίκτυπος στον τουρισμό θα είναι μεγάλος, και θα είναι θετικός.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους.

Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου, βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4π.Χ. αιώνα.

«Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνα μας, το ταφικό μνημείο του Λεόντα συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιο του και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος» είπε κατά την παρουσίαση των ανασκαφών της η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

«Είμαστε στη μέση της ανασκαφής. Κάθε χωμάτινο επίπεδο, κάθε 20 εκατοστά, φέρνει και νέα δεδομένα. Ξέρουμε περίπου το πλαίσιο και τα γενικά στοιχεία. Πληροφορίες θα δοθούν μόλις ολοκληρωθεί η α΄φάση της ανασκαφής που θα γίνει σε λίγες μέρες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονας της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που συμμετέχει στις ανασκαφές, οι οποίες διενεργούνται στον μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην αρχαία Αμφίπολη.

«Οι επίσημες ανακοινώσεις, που έχουν γίνει, δίνουν τις απαντήσεις. Ό,τι βρέθηκε είναι η συνέχεια αυτών που ανακοινώθηκαν στα αρχαιολογικά συνέδρια του 2013 και 2014. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί ο μνημειώδης κυκλικός περίβολος, που παρόμοιο δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου» επισήμανε.

Μέλος της ανασκαφικής ομάδας, που τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο ίδιος -όπως και η κ. Περιστέρη- τηρεί σιγή ως προς τις τελευταίες. Ωστόσο, κάποια δεδομένα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Για παράδειγμα, η ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους δρόμου που βρέθηκε στον λόφο Καστά, με ωραίους μαρμάρινους τοίχους, σε εξαιρετικό ψευδοϊσόδομο σύστημα, όπως του περιβόλου, καθώς και των δύο μαρμάρινων Σφιγγών, που όπως όλα δείχνουν φυλάνε έναν ξεχωριστό αρχαίο μακεδονικό τάφο, ο οποίος κρύβει ακόμα καλά τα μυστικά του.

Είναι επίσης σημαντικά όσα στοιχεία είναι ήδη γνωστά. Με την ψηφιακή σάρωση του 2013 ανακαλύφθηκε ότι ο περίβολος του τύμβου ήταν ένας ακριβής κύκλος και πως το μνημείο αποτελεί ενιαίο σύνολο με το Λιοντάρι της Αμφίπολης, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τον τύμβο, κοντά στον Ποταμό Στρυμόνα, όπου μεταφέρθηκε περίπου 400 χρόνια από την ανέγερσή του από τους Ρωμαίους για την κατασκευή φράγματος.

«Όλα είναι μελετημένα με αναλογίες και γεωμετρική ακρίβεια, ενώ τόσο το Λιοντάρι όσο και ο τύμβος ανήκουν στην ίδια εργολαβία (σ.σ. κατασκευασμένα από το ίδιο εργαστήριο). Αποτελούν ένα τεράστιο ενιαίο μνημείο, άγνωστο ως σήμερα» επισημαίνει ο κ. Λεφαντζής, προσθέτοντας ότι αισθάνεται περήφανος που επιβεβαιώθηκαν όλα όσα είχε πει περί ενιαίου συνόλου ήδη από το 2012.

Επίσης, εξηγεί γιατί το Λιοντάρι έχει αυτή την όχι τόσο καλοσχηματισμένη όψη: «Επειδή βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, δηλαδή σε ύψος 35 με 40 μ. και σε απόσταση 100 μ. Αν το κάνεις φυσιολογικό δεν φαίνεται κανονικά από μακριά».

Για τον ίδιο και την ομάδα του είναι σαν να ζουν μια ανασκαφή των αρχών του περασμένου αιώνα και όχι του 2014. Επίσης, τονίζει πως αισθάνεται τυχερός που συμμετέχει σε μια τόσο καλά οργανωμένη ομάδα. «Χρειάζεται όμως να μείνουμε λίγο μόνοι από δω και πέρα για να δουλέψουμε πραγματικά. Η δημοσιότητα κάνει κακό. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Είναι δύσκολο έργο» διευκρινίζει.

panselinos-SOUNIO

Πάνω από 110 εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όλης της Ελλάδας διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη θα πρωταγωνιστήσει, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς, καθώς και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στις 21:19, μόλις εμφανιστεί το φεγγάρι, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

Τα μουσεία που θα συμμετέχουν στη γιορτή της Πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό, την Κυριακή 10 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο, από τις 21:00 έως τις 24:00.

Δείτε το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

matrxi24

amfipoli sfiges

Οι αρχαιολόγοι είναι προσεκτικοί και φειδωλοί στις δηλώσεις τους, αλλά αισιόδοξοι. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του για την επικείμενη αρχαιολογική ανακάλυψη, καλώντας μάλιστα τους κατοίκους να περιμένουν μερικές ακόμα ημέρες.

Ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε με νόημα ότι περιμέναμε 2.300 χρόνια, άρα μπορούμε να περιμένουμε δυο τρεις εβδομάδες ακόμα. Πίσω από τις γραμμές ο ανομολόγητος -και για πολλούς ακραίος- πόθος είναι ορατός: ο τάφος που βρέθηκε στην Αρχαία Αμφίπολη να είναι η τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο ταφικός περίβολος που εντοπίστηκε χρονολογείται γύρω στο 325-300 π.Χ. και φέρεται ότι έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Χθες ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, ο οποίος στα τελευταία βιβλία του έγραφε ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα είναι στην Αμφίπολη, εξέφρασε την εκτίμηση, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι ο τάφος μπορεί να έχει βρεθεί και να είναι εκεί όπου έχει τοποθετηθεί ο λεγόμενος Λέων της Αμφιπόλεως.

Ο ίδιος, μάλιστα, επικαλέστηκε για την εκτίμησή του αυτή ότι δεν είναι δυνατόν η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κυριάρχησε για χρόνια στη Μακεδονία και υπεραγαπούσε τον γιο της, να έφερε τη Ρωξάνη, σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και τον Αλέξανδρο Δ', γιο του, από την Ασία και να μη φρόντισε να φέρει κοντά της το σκήνωμα του μεγάλου στρατηλάτη, ώστε να γίνει το σύμβολο της νέας δυναστείας και ένας προσκυνηματικός προορισμός.

Η είδηση της επικείμενης ανακάλυψης δεν άφησε αδιάφορα τα διεθνή ΜΜΕ. Από το βρετανικό δίκτυο BBC, τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έως τη φλαμανδική «De Standaard» και τους «International Business Times», πολλές είναι οι αναφορές για τις αρχαιολογικές έρευνες στην Αμφίπολη.

Το βρετανικό δίκτυο BBC στην ηλεκτρονική σελίδα του αναφέρεται σε μία «σημαντική ανακάλυψη» και μεταφέρει τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού.

Οι «International Business Times» φιλοξενούν την εικόνα με τις μεγαλοπρεπείς σφίγγες που φρουρούν τον τάφο, ενώ στην ιστοσελίδα της η γαλλική «Le Figaro» αναφέρεται στις διαστάσεις του τάφου και του περιβόλου.

dimokratianews

 

samaras amfipoli

Αποχώρησε από την Αρχαία Αμφίπολη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που ξεναγήθηκε νωρίτερα στον χώρο των αρχαιολογικών ανασκαφών, όπου εικάζεται ότι ανακαλύφθηκε ένας σημαντικός τάφος.

Οι δημοσιογράφοι ανέμεναν τον Πρωθυπουργό σε απόσταση, καθώς δεν τους επετράπη η είσοδος στον χώρο.

Ο πρωθυπουργός τροφοδότησε τα σενάρια ότι κάτι μεγάλο ανακαλύφθηκε στην περιοχή καθώς σύστησε στους κατοίκους «κάντε υπομονή λίγες μέρες».

 

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα»

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά:

Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου.

Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ..

Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος σημείωσε ότι «η επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας σημαίνει πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή» και πρόσθεσε ότι «η περιοχή και όλη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο».

Σημειώνεται ότι γύρω από την αρχαιολογική ανασκαφή εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Ο ταφικός περίβολος

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα δύο τελευταία έτη κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα 500 περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων.

Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 - 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου, της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της Θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους.

Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης, όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου βρέθηκαν είτε διάσπαρτα είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα. ​

protomes arxaiwn
Tους θρύλους της Ελλάδας, βάζει στο μικροσκόπιο ο καθηγητής Armand d'Angour. Τι αναφέρει για τον Δούρειο Ίππο, τον Όμηρο, φιλοσόφους, αλλά και τον Μέγα Αλέξανδρο
 
Ο καθηγητής της Οξφόρδης Armand d'Angour εγείρει μια σειρά ερωτημάτων και προσπαθεί να αποσαφηνίσει τι από όλα αυτά για τα οποία θαυμάζουμε τους Αρχαίους Έλληνες είναι αληθινό, σε ένα κείμενο που ήδη έχει προκαλέσει συζητήσεις.

Υπήρξε πραγματικά ένα Δούρειος Ίππος;

Η ιστορία του Δούρειου Ίππου έγινε γνωστή μέσα από την Οδύσσεια, που γράφτηκε περίπου το 750 Π.χ. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Δούρειος Ίππος ήταν ένα  ξύλινο άλογο-κρύπτη. Σκοπός του Οδυσσέα ήταν να παραπλανηθούν οι Τρώες και να το εκλάβουν ως δώρο και ως δείγμα καλής θελήσεως και ειρήνης από τους Αχαιούς.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια κατασκευή που έκρυβε εντός της τους σημαντικότερους αρχαίους Έλληνες ήρωες. Εκείνοι, μετά την είσοδο του ίππου στην Τροία, βγήκαν από αυτόν και άνοιξαν τις πύλες στους υπόλοιπους, προκειμένου να ξεκινήσει η λεηλασία της πόλης.

Ο Βρετανός ιστορικός ωστόσο υποστηρίζει ότι "Το ξύλινο άλογο είναι ένα φανταστικό παραμύθι, ίσως εμπνευσμένο από την αρχαίο τρόπο πολιορκίας".

 

Ο Όμηρος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της αρχαίας Ελλάδας. Υπήρχε όμως;

"Δεν είναι μόνο ο Δούρειος Ίππος ένα αποκύημα της πολύχρωμης φαντασίας αλλά και η ύπαρξη του Ομήρου έχει αμφισβητηθεί πολλές φορές, καθώς τίποτα δεν σίγουρο γι 'αυτόν. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι, ακόμη και αν η Ιλιάδα και η Οδύσσεια διαδόθηκαν προφορικώς και όχι γραπτώς, κάποια στιγμή γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα, γιατί αυτό και έχουν επιζήσει".

 

Ήταν ένας ο εφευρέτης του ελληνικού αλφαβήτου;

"Οι Έλληνες γνώριζαν ότι η αλφάβητα τους προσαρμόστηκε από εκείνο των Φοινίκων. Σύμφωνα με την Ελληνική παράδοση αυτός που προσάρμοσε την ελληνική αλφάβητο ονομάζεται Παλαμήδης. Όμως το όνομα Παλαμήδης μπορεί απλώς να σημαίνει έξυπνος άνθρωπος των παλαιών. Ο Παλαμήδης επίσης λέγεται ότι έχει εφεύρει την καταμέτρηση, το νόμισμα, και τα επιτραπέζια παιχνίδια".

 

Μήπως ο Πυθαγόρας είχε εφεύρει άλλο θεώρημα και όχι το πυθαγόρειο θεώρημα; Ή μήπως αντέγραψε την εργασία του από κάποιον άλλο;

"Είναι αμφίβολο αν ο Πυθαγόρας (570-495 π.Χ) ήταν πραγματικά μαθηματικός. Μπορεί οι μαθητές ακόμα να μαθαίνουν στο σχολείο το θεώρημα του αλλά οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν αυτή την εξίσωση αιώνες νωρίτερα, και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Πυθαγόρας το ανακάλυψε ή το απέδειξε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Πυθαγόρας ήταν ένας μυστικιστής που πίστευε ότι οι αριθμοί αποτελούν τη βάση για τα πάντα".

 

ο Βρετανός αρχαιολόγος πιστεύει ότι ο Πυθαγόρας ήταν μυστικιστής που πίστευε ότι οι αριθμοί είναι η βάση για τα πάντα.

Τι έκανε τους Έλληνες να εφεύρουν τα χρήματα; Ήταν το εμπόριο ή η "ψυχή" τους;

'Μπορεί να φαίνεται προφανές για μας ότι οι εμπορικές επιταγές θα έχουν γνώμονα την εφεύρεση του χρήματος αλλά τα ανθρώπινα όντα διεξήγαγαν το εμπόριο για χιλιάδες χρόνια χωρίς νομίσματα. Δεν είναι βέβαιο ότι η πρώτη νομισματοποιημένη οικονομία στον κόσμο προέκυψε από την αρχαία Ελλάδα.

Ο κλασικιστής Richard Seaford υποστήριζε ότι η εφεύρεση του χρήματος προέκυψε από τη  ελληνική ψυχή. Η Σπάρτη ήταν καχύποπτη με την έννοια του χρήματος και αντιστάθηκε στην εισαγωγή του."

Πόσο Σπαρτιάτες ήταν Σπαρτιάτες;

"Ο θρυλικός Σπαρτιάτης νομοθέτης Λυκούργος αποφάσισε ότι οι Σπαρτιάτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο σίδηρο για νόμισμα, έτσι και ένα μικρό ποσό θα έπρεπε να μεταφερόταν από βόδια. Αυτή είναι η εξιδανικευμένη ιστορία που τους θέλει να είναι πολεμιστές με στρατιωτική υπεροχή. Όμως η Σπάρτη ενώ δεν έκοψε δικά της νομίσματα χρησιμοποιούσε ξένο ασήμι, και ορισμένοι ηγέτες των Σπαρτιατών ήταν εμφανώς επιρρεπείς στη δωροδοκία.

Ό Αθηναίος μπον βιβέρ Αλκιβιάδης κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Αθήνα στα τέλη του 5ου αιώνα, υιοθέτησε τη διατροφή τους, το σκληρό τρόπο κατάρτισης τους, τα χοντρά τους ρούχα και τις Λακωνικές τους εκφράσεις. Αλλά τελικά το πάθος του επεκτάθηκε και στη σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης και έτσι αυτή έμεινε και έγκυος και ο Αλκιβιάδης επέστρεψε στην Αθήνα για να γλιτώσει τις συνέπειες".

 

Ποια ήταν τα μυστικά των ελληνικών μυστηριακών λατρειών;

Οι μύστες έπρεπε  να πάρουν όρκο εχεμύθειας από το μυσταγωγό. Δέχονταν κάποια διδασκαλία, που τους επέτρεπε αργότερα να αντιληφθούν τα μυστήρια στα Μεγάλα Ελευσίνια.  Οι αρχαιότερες κατασκευές οι οποίες με βεβαιότητα μπορούν να συνδεθούν με τα Μυστήρια ανάγονται στον 8ο π.Χ αιώνα. Πραγματοποιούνταν στην Ελευσίνα της Αττικής προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης. Κατά κοινή παραδοχή, επρόκειτο για την ιερότερη και πιο σεβαστή τελετή από όλες τις γιορτές της αρχαίας Ελλάδας.

Πόσο μεγάλος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος;

Ο Αλέξανδρος (356-323 π.Χ) έμελλε να γίνει ένα από τους μεγαλύτερους στρατηγούς που έχει δει ο κόσμος."Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές σωματικά δεν ήταν και τόσο μεγάλος, ήταν κοντός, παρορμητικός μέθυσος, με κοκκινωπή όψη και ενοχλητική χροιά φωνής", αναφέρει ο καθηγητής, "παίζοντας" με τη λέξη μεγάλος.

 

Πάντως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα γεγονότα, καθώς αναφέρει ότι "σε δέκα μόλις χρόνια δημιούργησε μια τεράστια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από την Αίγυπτο μέχρι την Ινδία. Ιδρύθηκαν 20 πόλεις που έφεραν το όνομά του, συμπεριλαμβανομένης της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο".

BBC

Περισσότερα Άρθρα...