Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εισαγγελική έρευνα για την απεργία στο Μετρό

Εργασιακά
Tools
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποφάσισαν πριν από λίγο οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, αποφασίστηκε στάση εργασίας σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ για αύριο Τετάρτης.

Επιπλέον, για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη στάση εργασίας των Λεωφορείων από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των εργαζομένων.
 
 
Εισαγγελική έρευνα για την απεργία στο Μετρό

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις καταγγελίες Χατζηδάκη περί "μαϊμού απεργιών" στο Μετρό διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Επίσης, θα εξεταστεί και κατά πόσον παραβιάστηκε η δικαστική απόφαση αναφορικά με την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής.

Η εισαγγελέας ζητά να διαπιστωθεί αν πράγματι οι εργαζόμενοι στο Μετρό πληρώνονται κανονικά τις ημέρες απεργίας, δηλώνοντας ασθένεια ή κάνοντας χρήση των ρεπό τους.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα έχει εντολή να αναζητήσει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκρινε παράνομη την κινητοποίηση των εργαζομένων και να κρίνει αν η συνέχιση της απεργίας συνιστά παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Ταυτόχρονα, στα δικαστήρια προσέφυγε εκ νέου η διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) για τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, με τη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων να φτάνει στα άκρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον οι εργαζόμενοι εμμείνουν στις κινητοποιήσεις, οι οποίες -τη Δευτέρα- κρίθηκαν παράνομες, ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο της επίταξης.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι εργαζόμενοι στο μετρό απαντούν: «Στον αγώνα μας έχουμε τη συμπαράσταση από εκπροσώπους 150 και πάνω σωματείων τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της και τις επιλογές της βιάζει το λαό».

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνιακές εταιρείες και τον σιδηρόδρομο πραγματοποίησαν σύσκεψη στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, για τη δημιουργία ενιαίου απεργιακού μετώπου.

Στη σύσκεψη προτάθηκε τα σωματεία, εκτός του Μετρό, το οποίο θα καθορίσει μόνο του τις περαιτέρω κινητοποιήσεις, να προβούν σε συντονισμένες δράσεις μέσα στην εβδομάδα.

Αποφάσισαν για την ερχόμενη Τρίτη (29/1) στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα και την Πέμπτη (31/1) κορύφωση με παναττική απεργία σε όλα τα Μέσα και του προαστιακού.

 

Τι λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση με δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη, διαμήνυσε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί, υπάρχουν όρια και όροι στην απεργία, ενώ κατήγγειλε ως «ανέξοδες και εκτός νομιμότητας» τις απεργίες στις σταθερές συγκοινωνίες.

Προανήγγειλε, επίσης, αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την κήρυξη απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και εξαπέλυσε βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον των απεργών κάνοντας λόγο για «απεργίες-μαϊμού» όπου η πλειονότητα των εργαζομένων σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ πληρώνονται κανονικά, αν και τα συγκοινωνιακά μέσα δεν λειτουργούν, παρά τη μειωμένη συμμετοχή στις απεργίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, την πρώτη ημέρα της απεργίας στο μετρό, δηλαδή στις 17 Ιανουαρίου, το ποσοστό των απεργούντων υπαλλήλων του έφθασε στο 33%. Στις 18 Ιανουαρίου απήργησε το 48% των εργαζομένων στο μετρό, το 44% στους ΗΣΑΠ και το 3,94% στο τραμ. Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου απεργούσε στο μετρό μόλις το 16% και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου μόλις το 14%.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι το αίτημα να μην περικοπούν οι αποδοχές τους είναι καθ' όλα νόμιμο, όπως και κάθε άλλου εργαζομένου.

«Η αγωνιστική μας κινητοποίηση είναι καθ' όλα νόμιμη, όσο ακριβώς και ο πολύχρονος αγώνας των δικαστών» σημειώνουν.

 

Παναττική απεργία την επόμενη Πέμπτη σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς

Την Τρίτη (22/1), ακινητοποιημένοι, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι οι συρμοί του μετρό, ενώ λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποιούν στάσεις εργασίας από τις 11.00 έως τις 16.00.

Επίσης, στάσεις εργασίας πραγματοποιούν ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, από τις 12.00 έως τις 16.00.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν εξαγγείλει, για την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, στάση εργασίας και γενική συνέλευση από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.