mitropoli

Δεκατέσσερα χρόνια «ασφυκτιά» μέσα στις σκαλωσιές ο Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών, αλλά όπως όλα δείχνουν, το 2013 θα είναι η χρονιά που ο ιστορικός ναός που έζησε μεγάλες στιγμές της νεότερης εκκλησιαστικής και πολιτικής Ιστορίας μας θα ανοίξει και πάλι για τους πιστούς.

Ομως τα έργα αποκατάστασής του κρύβουν έντονο παρασκήνιο, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να δέχεται ασφυκτικό πρέσινγκ από Αραβες κροίσους οι οποίοι ήθελαν να βοηθήσουν οικονομικά τα έργα αποκατάστασης στη Μητρόπολη Αθηνών!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Ο σεισμός του 1999 προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον ναό και από τότε (εποχής του μακαριστού Χριστοδούλου) ξεκίνησαν εργασίες επιδιόρθωσης. Ομως οι τεχνικές υπηρεσίες αποκάλυψαν μεγαλύτερες ζημιές (στον τρούλο και την τοιχοποιΐα) και έτσι το 2009 ο ναός σφραγίστηκε.

Η «Εspresso» αποκαλύπτει σήμερα ένα άγνωστο παρασκήνιο μεταξύ Αράβων κροίσων και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο μητροπολιτικός ναός θα ήταν ήδη έτοιμος, και μάλιστα με «χρυσό τρούλο» (όπως χαρακτηριστικά μας αποκάλυψε εκκλησιαστική πηγή), αν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος είχε ενδώσει στις πιέσεις Αράβων πολυεκατομμυριούχων που εκδήλωσαν την επιθυμία να δώσουν (πολλά) χρήματα για την επισκευή του, ζητώντας ως αντάλλαγμα την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Ο κ. Ιερώνυμος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε την «ευγενική προσφορά», αλλά οι Αραβες κροίσοι επανήλθαν για να εισπράξουν και πάλι την κατηγορηματική άρνηση του Αρχιεπισκόπου και των συνεργατών του.

Ετσι η Αρχιεπισκοπή ξεκίνησε αγώνα προκειμένου να βρεθούν χρήματα για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί ο μητροπολιτικός ναός.

Με πολλούς αγώνες ομάδα κληρικών και λαϊκών, που την αποτελούν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού π. Θωμάς Συνοδινός, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ (που ένα διάστημα υπηρέτησε ως πρωτοσύγκελος της ΙΑΑ), και η Τεχνική Υπηρεσία της Αρχιεπισκοπής, πέτυχαν μέσω του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) την εκταμίευση περίπου 3.500.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου που αφορά το στατικό μέρος.

Την ίδια στιγμή, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων ενέκρινε τη μελέτη αποκατάστασης των διακοσμητικών στοιχείων του ναού, έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και αναμένεται εκταμίευση περίπου 4.000.000 ευρώ. Να σημειώσουμε πως οι τοιχογραφίες εμφανίζουν φθορές λόγω της σεισμικής δραστηριότητας και της παρουσίας υγρασίας, ενώ τα γλυπτά και αρχιτεκτονικά στοιχεία παρουσιάζουν φθορές κυρίως λόγω ατμοσφαιρικών ρύπων και μεταγενέστερων επεμβάσεων. Οι φορητές εικόνες του τέμπλου έχουν ρωγμές, τοπικές απώλειες και οξειδώσεις.

 

«Θα είναι έτοιμος προς χρήση εντός του έτους»

Ο π. Θωμάς Συνοδινός, πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του μητροπολιτικού ναού και πρώην πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, περιμένει με αγωνία την ώρα που θα βρεθεί και πάλι στον ναό που διακόνησε τόσα χρόνια και δηλώνει στην «Espresso»: «Ο Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αισιοδοξούμε ότι θα λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους. Εκτιμούμε ότι Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του 2013, το αργότερο, ο ιστορικός ναός των Αθηνών, που έχει "πληγωθεί" από τους σεισμούς και τον χρόνο, θα είναι έτοιμος προς χρήση.

Θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που αφορούν τον φέροντα οργανισμό και θα ξεκινούν οι εργασίες στο εσωτερικό του ναού, στις αγιογραφίες και γενικότερα στον εκκλησιαστικό διάκοσμο. Ευτυχώς, εκταμιεύτηκαν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ακολουθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Ευχαριστούμε την Παναγία που καταφέραμε να φθάσουμε μέχρι εδώ και με τη βοήθεια του Θεού, ο ιερός ναός θα ανοίξει και πάλι».

espresso

lafazanis vouli

Για άμεση απαλλαγή της χώρας «από την τροϊκανή 'νεοαποικιοκρατία' και η ακύρωση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων» μιλάει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

Περιγράφοντας μια κυβέρνησης της Αριστεράς, αναφέρει ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί άμεσο έκτακτο πρόγραμμα αντιστροφής των υφεσιακών τάσεων, τόνωσης της οικονομίας και των λαϊκών εισοδημάτων.

Αυτό θα γινόταν, συνεχίζει, με την ανάληψη δύο επιλογών: την άμεση εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την εφαρμογή ταχύρρυθμων ριζοσπαστικών μέτρων για την ανασυγκρότηση και την αποδοτική λειτουργία του ελληνικού Δημοσίου μαζί με το πέρασμα σε εθνικό έλεγχο των πλέον στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι έχει κάνει θετικά βήματα στην κατεύθυνση της κατάκτησης της ιδεολογικής, πολιτικής και πολιτιστικής ηγεμονίας αναδεικνυόμενος σε ρόλο μάχιμης αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και συνεχίζει: «Ως ΣΥΡΙΖΑ φτάσαμε, όμως, σε ένα οριακό και ίσως το πλέον κρίσιμο σημείο, όπου η προοδευτική ανατροπή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς απαιτεί να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη λυσσώδη αντίδραση του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κατεστημένου, να προωθήσουμε την επιτυχή αναζωογόνηση του κοινωνικού πεδίου με νέους μεγάλους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες και να προσδώσουμε μια νέα δυναμική στην πολιτική και εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.

"Όλα τούτα προβάλλουν την ανάγκη ενός άμεσου σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στην καρδιά του θα έχει μια νέα δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση. Μια δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση, πολιτική, προγραμματική, ιδεολογική και πολιτιστική, με πραγματικά σύγχρονους και αυθεντικά εργατικούς, λαϊκούς και κοινωνικούς όρους.

Νέα δημοσκόπηση: ΣΥΡΙΖΑ 18,8%, Ν.Δ. 18,7%, Χ.Α. 7,2%

«Ισοπαλία» Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην εκτίμηση αποτυπώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Επενδυτής».

Η Ν.Δ. χάνει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (από 19,6% σε 18,7%), το ΠΑΣΟΚ δύο μονάδες (από 7,3% σε 5,2&) και η ΔΗΜΑΡ μία (από 4,8% σε 3,8%).

Τις απώλειες που καταγράφουν στην πρόθεση ψήφου δεν τις καρπώνεται κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε η αξιωματική που εμφανίζεται κι αυτή με απώλεια δυο μονάδων στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τη μέτρηση του Σεπτεμβρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ανεπαίσθητο προβάδισμα μόλις 0,1% στην πρόθεση ψήφου έναντι της Ν.Δ., ενώ η «ισοπαλία» αυτή αποτυπώνεται και στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων: ΣΥΡΙΖΑ πρώτος με 28%, Ν.Δ. δεύτερη με 27,8%.

Επίσης, στην έρευνα διακρίνεται μια αίσθηση υπέρβασης των αδιεξόδων και της κρισιμότητας των περιστάσεων για τη χώρα. Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα αποφύγει την χρεοκοπία, είναι ισχυρά πλειοψηφικό με 62% (σχεδόν δύο στους τρεις) παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η συμφωνία του Δεκεμβρίου φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς σταθερότητας και ασφάλειας ως προς την προοπτική της χώρας.

Από την άλλη πλευρά η εικόνα του κομματικού και ευρύτερα του πολιτικού συστήματος, συνεχίζει να επιδεινώνεται. Η πολιτική εμπιστοσύνη (η οποία μετράται με την εμπιστοσύνη προς τον ύψιστο θεσμό της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο) πέφτει και πάλι (μέση τιμή στην κλίμακα 0-10, μόλις 2.6). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 37% των ερωτηθέντων, βαθμολογούν την εμπιστοσύνη που νοιώθουν για το Κοινοβούλιο με 0 (μηδέν), δηλαδή με τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία.

Τέλος, δεν καταγράφονται σημαντικές ανακατατάξεις στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου. Ο Φώτης Κουβέλης διατηρεί την πρωτιά (46% θετικές γνώμες), αλλά σε σταθερά φθίνουσα τροχιά, και ανάλογη τροχιά ακολουθούν όλοι οι αρχηγοί, με εξαίρεση την γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που εμφανίζει καλύτερη επίδοση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

imerisia

alexandroupolis limani

Στο «μικροσκόπιο» διεθνών ναυτιλιακών ομίλων φαίνεται να έχουν τεθεί κάποιες από τις υπό παραχώρηση δραστηριότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αυτή την περίοδο θέτει στη γραμμή εκκίνησης ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα σε τρία μέτωπα, συνολικού ύψους περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ.

«Υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον το οποίο προέρχεται κυρίως από ομίλους ρωσικών και κινεζικών συμφερόντων και έχει εκφραστεί τόσο απευθείας σε εμάς, όσο και στο ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε στην Ημερησία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΑ ΑΕ Χ. Σκευάς, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι τους περασμένους μήνες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του λιμένα για αυτοψία, νομικοί εκπρόσωποι κινέζικου ομίλου, χωρίς, όμως, να αποκαλύψουν την ταυτότητά του.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του ΟΛΑ το επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται, κυρίως, για τη μίσθωση προβλητών, καθώς και για το πολυχρηστικό terminal.

«Όλα πιθανώς θα ξεκαθαρίσουν στο δεύτερο μισό του έτους, όταν, βάσει του προγραμματισμού του ΤΑΙΠΕΔ, θα προχωρήσουν οι παραχωρήσεις των λιμανιών», είπε ο Χ. Σκευάς. Ειδικά για την περίπτωση των παραχωρήσεων στο τοπικό λιμένα, εκτίμησε ότι η διαδικασία θα δρομολογηθεί είτε από την ΟΛΑ Α.Ε., είτε από την ΟΛΘ Α.Ε., εφόσον ολοκληρωθεί έγκαιρα ο σχεδιασμός του ΥΕΝ για το «πέρασμα» του ελέγχου των λιμανιών της Β. Ελλάδος και του Βόλου κάτω από την «ομπρέλα» του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

 

Επενδύσεις

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα, την περίοδο αυτή η ΟΛΑ Α.Ε. ξεκινά την υλοποίηση τριών παρεμβάσεων, προκειμένου για την αναβάθμιση της υποδομής του και κατ' επέκταση του ρόλου που διαδραματίζει στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών.
Όπως γράφει η Ημερησία, η πρώτη σημαντική επένδυση, που υπηρετεί το συγκεκριμένο στόχο, αφορά το έργο της εκβάθυνσης του λιμένα, για το οποίο πριν από περίπου δύο εβδομάδες εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κονδύλι 21,9 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου ορίστηκε στις 5 Μαρτίου 2013, ενώ για την εκτέλεσή του θα χρειαστούν 20 μήνες.

Από την περασμένη Τετάρτη, επίσης, εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο, σε μήκος 500 μ. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τον Χ. Σκευά, θα δώσει τη δυνατότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να προσφέρει, επιτέλους, και υπηρεσίες συνδυασμένων μεταφορών, αυξάνοντας έτσι, την ανταγωνιστικότητά του στην ευρύτερη περιοχή.

Το τρίπτυχο κλείνει με την έγκριση, εσχάτως, από την Ευρωπαϊκή Ένωση του έργου Sea2Sea για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για δράση προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που αφορά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, εντός των επόμενων 18 μηνών.

Στο δίκτυο συμμετέχουν επίσης το λιμάνι της Καβάλας, καθώς και τα αντίστοιχα του Ρούσσε και του Μπουργκάς στη Βουλγαρία. Από την περασμένη Τετάρτη μάλιστα, τόσο η ΟΛΑ Α.Ε., όσο και το υπουργείο Οικονομικών ειδοποιήθηκαν ότι κατατέθηκαν τα πρώτα 200 χιλιάδες ευρώ, για το πρόγραμμα, το οποίο είναι έτοιμο να ξεκινήσει άμεσα.

fox

tsoxatzopoulos dikastiria

Καταπέλτης είναι η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Π.Καραγιάννη για τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή του πρώην υπουργού σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καθώς και των 20 από τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών του κ. Τσοχατζόπουλου.

Ο εισαγγελέας κρίνει ότι ο μόνος που δεν πρέπει να παραπεμφθεί είναι ο Ευτύχιος Ατσοπάρδης, εκπρόσωπος της εξωχώριας εταιρίας Bluebell καθώς δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις .

Ο κ. Καραγιάννης κρίνει ότι πρέπει να δικαστούν για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα μαζί με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγο του Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου και την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και οι: Νίκος Ζήγρας εξάδελφος του πρώην υπουργού και επί σειρά ετών «δεξί του χέρι», Γιάννης Σμπώκος πρώην γγ Εξοπλισμών στενός συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου, Αστέριος Οικονομίδης επιχειρηματίας στο χώρο των κατασκευών, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου λογίστρια, Γιώργος Σαχπατζίδης, Ταλίτα Τσεκούρα δικηγόρος, Αικατερίνη Σταμάτη, Παναγιώτης Σταμάτης, Οράτιος Μελάς εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Morelia, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης, ο δικηγόρος Σπυρίδων Χατζηνικολάου, ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ Νίκος Καρατζάς και οι Γιώργος Κωνσταντάτος και Φώτης Αρβανίτης.

Στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να υιοθετεί τα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε για το λεγόμενο «μαύρο πολιτικό χρήμα» του Τσοχατζόπουλου όπως καταγράφονται στο πόρισμα των εισαγγελέων κ. Σίσκου και Κυβέλου βάσει του οποίου συντάχθηκαν τα κατηγορητήρια σε βάρος των εμπλεκομένων από τον ειδικό ανακριτή της υπόθεσης, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή.

Η εισαγγελική κρίση δέχεται ότι ο πρώην υπουργός συνέστησε εγκληματική οργάνωση με σκοπό να αποκρύπτει χρήματα από δωροδοκίες που έλαβε ως υπουργός Άμυνας για την επιλογή συγκεκριμένων όπλων κατά την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Για τον σκοπό αυτό συνέστησε αρκετές υπεράκτιες εταιρείες, με πρόσωπα εμπιστοσύνης του που φαινόταν ως διαχειριστές ή εκπρόσωποι τους , οι οποίες μέσω αγορών ακινήτων ή άλλων δραστηριοτήτων που εμφάνιζαν, ουσιαστικά «ξέπλεναν» τα παράνομα ποσά που αθροίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Την τελική κρίση για την παραπομπή των κατηγορουμένων θα έχει το Συμβούλιο Εφετών που με βούλευμα του θα αποφανθεί για την υπόθεση.

troikanew

Ιδιαίτερη ανησυχία για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αντιμνημονιακών κομμάτων εκφράζει στην έκθεσή του για την Ελλάδα που δημοσιοποίησε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι η τάση αυτή, αν δεν ανακοπεί μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής του Μνημονίου από την κυβέρνηση, ενδέχεται να οδηγήσει σε πολιτική κρίση ή ακόμη και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Αυτό δεν θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο καθυστερήσεις, αλλά θα οδηγούσε σε πολιτική κρίση, πυροδοτώντας χρεοκοπία ή και έξοδο της χώρας από το ευρώ», επισημαίνει.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως στους επόμενους 12 μήνες η Ελλάδα μπορεί να αφήσει πίσω της την πολιτική αστάθεια και να βελτιώσει την υλοποίηση του προγράμματος, υπό τη στήριξη της ΕΕ.

Όμως παραμένει ακόμη ευάλωτη σε σοκ αξιοπιστίας λόγω της εφαρμογής του προγράμματος αλλά και της επί του παρόντος εύθραυστης πολιτικής κατάστασης.

Η εναλλακτική της εξόδου από το ευρώ θα διευκόλυνε τεχνικά την προσαρμογή στην Ελλάδα, όμως θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αποσταθεροποίηση εντός της χώρας και στην Ευρωζώνη, καθώς το κόστος της μετάδοσης είναι υψηλό, σημειώνεται στην έκθεση.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Απροκάλυπτη η παρέμβαση του ΔΝΤ...

Η επισήμανση που κάνει το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του ότι η αυξανόμενη επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε στάση πληρωμών ή έξοδο από το ευρώ, «δείχνει ότι και το ίδιο δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη για το πρόγραμμα που ακολουθείται στη χώρα μας, αναιρώντας έτσι και τη φιλότιμη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης για την ''αλλαγή κλίματος''», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του κόμματος, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και αναρωτιέται, με προφανή την ειρωνεία προς τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ: «Αλήθεια, αν οι καταθέσεις επιστρέφουν, αν οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται, αν η Ελλάδα ετοιμάζεται σιγά σιγά να επιστρέψει στις αγορές, τότε ποιος ο λόγος να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;».

Ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο. Δεν έχει μάθει τίποτα από τις αποτυχίες του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι απόψεις του είναι πιο σημαντικές από τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση των λαών».

Και καταλήγει με νόημα: «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους αξιωματούχους του ΔΝΤ ότι οι φόβοι τους είναι εν μέρει δικαιολογημένοι. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά θα σημάνει το τέλος της μνημονιακής πολιτικής»...

 

koumoundourou

Τη «συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου» για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και την «επιτακτική και κατεπείγουσα ανάγκη για ριζική πολιτική αλλαγή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες», επισημαίνουν κύκλοι της Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα από τις κάλπες στη Βουλή.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν ότι «όσο διατηρείται το παρόν πολιτικό κατεστημένο, τόσο θα βαθαίνει η καταστροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας».

Επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες για τη «συγκάλυψη» της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό. Κατηγορούν τον Αντώνη Σαμαρά ότι τηρεί την ίδια στάση που είχε και «στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, παρόλο που ο ίδιος προεκλογικά έλεγε ότι αυτή θα ήταν η μόνη εξεταστική που θα πρότεινε το κόμμα του». Μάλιστα, σημειώνουν ότι «ο κ. Σαμαράς σήμερα στηρίζει την εξουσία του σε εκείνους που ο κ. Καραμανλής είχε αποκαλέσει εθνικούς νταβατζήδες», ενώ καταλογίζουν ανάλογες πολιτικές ευθύνες και στον Φώτη Κουβέλη.

Για τη «συγκάλυψη», επαναλαμβάνουν ότι η πρόταση της συγκυβέρνησης περιορίζει το ζήτημα στην αλλοίωση της λίστας, παραβλέποντας το θέμα της μη αξιοποίησής της για τη συλλογή δημόσιων εσόδων, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογες λίστες. Υποστηρίζουν ότι μεθοδεύτηκε και υλοποιήθηκε η μη-μυστικότητα της ψήφου των βουλευτών. Επικρίνουν την άρνηση των βουλευτών της συγκυβέρνησης να αναβληθεί η ψηφοφορία ώστε να αξιολογηθούν τα νέα στοιχεία (περίπου 120 σελίδες) που απέστειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στη Βουλή.

 

«Αυτογελοιοποιείται ο Ευ. Βενιζέλος»

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν εκ νέου ότι ο κ. Βενιζέλος «έχει χάσει το μέτρο και αυτογελοιοποιείται», για τους εξής λόγους:

-αποδίδει την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ σε σκευωρίες του ΣΥΡΙΖΑ, αν και, όπως υποστηρίζουν, αυτή οφείλεται στην «καταστροφική μνημονιακή πολιτική» και τα επακόλουθά της (ανεργία, φτώχεια και απόγνωση), «στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ επί Βενιζέλου έχει γίνει ουρά της ΝΔ του κ. Σαμαρά», η οποία «έχει αποκτήσει αποκρουστικά ακροδεξιά χαρακτηριστικά», στην ιδιαίτερη σχέση του ΠΑΣΟΚ και επί Βενιζέλου με το σύστημα πολιτικής-επιχειρηματικής-μηντιακής διαπλοκής» και στις υποθέσεις Τσουκάτου, Τσοχατζόπουλου και Παπακωνσταντίνου.

- «αποκάλυψε στην Βουλή ότι διατηρεί στο προσωπικό του αρχείο κρίσιμα στοιχεία και έγγραφα του κράτους, όπως τα αμυντικά σχέδια της χώρας, καταδεικνύοντας ότι ο ίδιος θεωρεί το κράτος τσιφλίκι του».

- « η αλαζονεία του έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε να θεωρεί ότι η διερεύνηση ενδεχόμενων δικών του ποινικών ευθυνών θα υπονόμευε τη χώρα».

 

Βενιζέλος: ο δημόσιος βίος απαλλάχθηκε από μία θηλιά

Την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με γραπτή δήλωσή του, στον απόηχο των εξελίξεων στη βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με παραπομπή μόνο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Βενιζέλος ισχυρίζεται ότι αποκαλύφθηκε πλήρως η σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του ένδεια και προσθέτει: «ο δημόσιος βίος απαλλάχθηκε από μία θηλιά που προσπάθησαν να του φορέσουν σε βάρος της αλήθειας, της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας». Υποστηρίζει ότι το κόμμα του έδειξε την Πέμπτη ότι είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και πως θα μείνει εκεί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει ως προτεραιότητες του κόμματος την ανάσχεση της ύφεσης, το φραγμό στην ανεργία, την ανάπτυξη, τις δουλειές, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τη στήριξη των πιο αδύναμων και την αποκατάσταση της εθνικής ισχύος.

Σημειώνει ότι η χώρα, βιώνοντας τεράστιες δυσκολίες, κάνει τώρα τη στροφή. «Αλλάζουμε φάση. Αρχίζουμε σιγά σιγά να κερδίζουμε το χαμένο έδαφος. Να δημιουργούμε ξανά τις ευκαιρίες που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες και κυρίως οι νέοι μας. Να οργανώνουμε την αποκατάσταση των αδικιών» τονίζει χαρακτηριστικά.

enet

Περισσότερα Άρθρα...