Κυριολεκτικά, δεν ήξεραν τι ψήφιζαν χθες οι βουλευτές!

Ελλάδα
Tools

vouli

Κυριολεκτικά, δεν ήξεραν τι ψήφιζαν χθες οι βουλευτές! Οπως είπαν και οι ίδιοι διαμαρτυρόμενοι από το βήμα της Ολομέλειας, είχαν μόλις δώδεκα ώρες στη διάθεσή τους για να διαβάσουν τις τριακόσιες τριάντα τέσσερις πυκνογραμμένες σελίδες του νομοσχεδίου.

Αυτό περιλαμβάνει Εξι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες ορίζουν μια σειρά από δημοσιονομικά, μισθολογικά και άλλα ζητήματα τα οποία θεωρούνται προαπαιτούμενα για να πάρουμε την επόμενη δόση από την τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τπ νομοσχέδιο-«εγκυκλοπαίδεια» υπογράφεται από δεκατέσσερις υπουργούς που δεν βρέθηκαν ποτέ μεταξύ τους για να το κουβεντιάσουν και έτσι έβαλαν τις τζίφρες τους διά... περιφοράς.

Από την αρχή η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη διαδικασία του κατεπείγοντος που είχε ένα τόσο σημαντικό και μακροσκελέστατο κείμενο, με το ΚΚΕ να δηλώνει ότι αποχωρεί από τη συζήτηση.

Στα μέτρα που ψηφίστηκαν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η δανειακή σύμβαση για την ανταλλαγή ομολόγων, η πράξη απαλλαγής ευθύνης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών κατά την ανταλλαγή των ομολόγων, νέοι δημοσιονομικοί κανόνες για τον έλεγχο των δαπανών των υπουργείων, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, αναστολή πλειστηριασμών στην α' κατοικία και αναστολή των εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα ώς το τέλος του 2013, προσαρμογή των συντάξεων που παίρνουν οι υπάλληλοι της Βουλής με τις αντίστοιχες των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης,

«Η διαδικασία των πράξεων νομοθετικών περιεχομένου δεν αφήνει τίποτα όρθιο από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δήλωνε πως «ούτε η κυβέρνηση Τσολάκογλου δεν έχει υπογράψει τέτοια επονείδιστα κείμενα. Οσοι τα υπερψηφίζουν ανοίγουν τον δρόμο για την παράδοση της ελληνικής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Η τελευταία αυτή αναφορά προκάλεσε τη μήνη των βουλευτών της Ν.Δ., ενώ ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η αναφορά στην κυβέρνηση Τσολάκογλου.

Νωρίτερα είχε υπάρξει ένταση μεταξύ του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δάνη Τζαμτζή και του συναδέλφου του από τη Χρυσή Αυγή Χρήστου Παππά. Ο βουλευτής του λαϊκού συνδέσμου τον αποκάλεσε «πολιτικά παχύδερμα, όπως είναι και ο κ. Βενιζέλος»! Απαντώντας ο κ. Τζαμτζής τόνισε πως «τον κατανοώ, γιατί η ιδεολογία που πρέσβευε, ο ναζισμός, αυτό το πράγμα οδήγησε στα κρεματόρια ανθρώπους».

Espresso