Κυρ12152019

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 15 Δεκ 2019 5pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Υγεια & Διατροφη Υγεια

Ερευνα: Η μοναξιά κάνει τον οργανισμό ευάλωτο στις λοιμώξεις

monaxia
Η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους ηλικιωμένους κατά 14%, υποστηρίζει μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Τα αποτελέσματα επεκτείνουν την κατανόηση των ειδικών για τη δυνατότητα που έχει η μοναξιά να βλάψει τόσο την ψυχολογική όσο και τη σωματική υγεία.

Η μοναξιά δεν είναι απλώς ένα κακό συναίσθημα αλλά ψυχοσωματική διαταραχή που επηρεάζει τα κύτταρα, γράφουν Αμερικανοί επιστήμονες στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η μελέτη βρήκε ότι η μοναξιά επιφέρει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και αυξημένη κυτταρική φλεγμονή, αλλαγές που μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Οι αλλαγές αυτές εξηγούν τα ευρήματα προγενέστερων μελετών που συσχέτισαν την μοναξιά με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Σικάγου με επικεφαλής τον John Cacioppo, ο οποίος δημοσίευσε επίσης μια άλλη έρευνα το 2015 σχετικά με τις εγκεφαλικές διαφορές μεταξύ μοναχικών και μη μοναχικών ανθρώπων.

Σ’ αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι εγκέφαλοι των μοναχικών ανθρώπων εμφανίζουν υπερβολική επαγρύπνηση απέναντι στις κοινωνικές απειλές. Ορισμένες κοινωνικά αρνητικές λέξεις (όπως «μοναξιά» και «θλιβερός») προκάλεσε αντιδράσεις στον εγκέφαλο πολύ πιο έντονες στους μοναχικούς συμμετέχοντες.

healthyliving

Ανακαλούνται παρτίδες φαρμάκου για την καταπολέμηση του άγχους

centrac 

Στην ανάκληση παρτίδων γνωστού φαρμάκου για την καταπολέμηση του άγχους προχώρησε ο ΕΟΦ, καθώς βρέθηκε σε ελέγχους ότι δεν τηρούνταν οι προδιαγραφές.

Σε ανάκληση παρτίδων του φαρμακευτικού σκευάσματος CENTRAC 10mg/tab (κωδ. ΕΟΦ 1550801) και CENTRAC 20mg/tab (κωδ. ΕΟΦ 1550802) προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Πρόκειται για δισκία σκευάσματος που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άγχους, ενώ συχνά χορηγείται και κατά της αϋπνίας και της κατάθλιψης.

Δείτε τις παρτίδες που αποσύρονται:

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το ΕΟΦ, «τα αποτελέσματα των ελέγχων δε συμφωνούν με τις προδιαγραφές και συγκεκριμένα ως προς τον έλεγχο διαλυτοποίησης, βάση τις υπ’ αριθ. 5-189/19, 5-190/19 και 5-196/19 Εκθέσεις Δοκιμών/Αναλύσεων της Δ/νσης Εργαστηρίων του ΕΟΦ».

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η εταιρεία Pfizer ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.κατασταλτικές δράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Βιταμίνη Β12: Τι προσφέρει στον οργανισμό – Συμπτώματα ανεπάρκειας

b12
Η βιταμίνη Β12 απαιτείται για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου, των νεύρων, των κυττάρων του αίματος και πολλών άλλων τμημάτων του οργανισμού.

Η βιταμίνη Β12 είναι μια βασική βιταμίνη. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη στο σώμα για να λειτουργεί σωστά. Η βιταμίνη Β12 μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορεί επίσης να παραχθεί τεχνητά στο εργαστήριο. Συχνά λαμβάνεται σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η βιταμίνη Β12 λαμβάνεται από το στόμα για να θεραπεύσει και να αποτρέψει την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, μια κατάσταση κατά οποία τα επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα είναι πολύ χαμηλά.

Βιταμίνη Β12: Πού βοηθάει

Εγκέφαλος και ανοσοποιητικό

  • Απώλεια μνήμης
  • Νόσος Αλτσχάιμερ
  • Για να επιβραδύνει τη γήρανση
  • Για να ενισχύσει τη διάθεση
  • Καλύτερη ενέργεια
  • Καλύτερη συγκέντρωση
  • Βελτιωμένη διανοητική λειτουργία
  • Ισχυροποίηση για το ανοσοποιητικό σύστημα

Καρδιά

  • Καρδιακές παθήσεις
  • Φραγμένες αρτηρίες
  • Μείωση του κινδύνου επανα-φραγής αρτηριών μετά από χειρουργική επέμβαση
  • Μείωση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων
  • Μείωση των υψηλών επιπέδων ομοκυστεΐνης (μπορεί να συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο)

Γενικά

Βιταμίνη Β12 για πιο σπάνιες ασθένειες

  • Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ασθένεια Lou Gehrig)
  • Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Πολλαπλή Σκλήρυνση)
  • AIDS (HIV λοίμωξη)
  • Προστασία από την εκδήλωση της ηλικιακής ωχράς κηλίδας στα μάτια
  • Προστασία από την υπερπαραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης

Λαμβάνεται επίσης από το στόμα για:

  • Λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού
  • Καλύτερη γονιμότητα
  • Εμβοές
  • Αιμορραγία
  • Ασθένεια του ήπατος και των νεφρών
  • Πρόληψη για κατάγματα
  • Πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Πρόληψη σχηματισμού θρόμβων αίματος
  • Προστασία από τα δηλητήρια και τα αλλεργιογόνα στον καπνό του τσιγάρου

Βιταμίνη Β12: Πρόληψη για:

  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου
  • Καρκίνος του παγκρέατος
  • Καρκίνος του πνεύμονα

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Συμπτώματα

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλέσει και κανένα σύμπτωμα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί αργότερα να προχωρήσει και να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
  • Ταχυπαλμία και δύσπνοια
  • Χλωμό δέρμα
  • Δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια της όρεξης, ή αέρια
  • Νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμαμυϊκή αδυναμία και προβλήματα με τα πόδια
  • Απώλεια όρασης
  • Ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψηαπώλεια μνήμης, ή αλλαγές στη συμπεριφορά

Αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα από ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, είναι σώφρον να ενημερώσετε σχετικά το γιατρό σας για μια εξέταση αίματος, προτού προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Βιταμίνη Β12: Τροφές

  • Αχιβάδες: 84,1 μικρογραμμάρια (μγρ) ανά 85 γραμμάρια (γρ)
  • Στρείδια: 21,84 μγρ ανά 85 γρ
  • Μύδια: 20,4 μγρ ανά 85 γρ
  • Κάβουρας: 10,3 μγρ ανά 85 γρ
  • Σαρδέλες: 7,6 μγρ ανά 85 γρ
  • Σολομός: 4,8 μγρ ανά 85 γρΤόνος: 2,5 μγρ ανά 85 γρ
  • Μπακαλιάρος: 1,8 μγρ ανά 85 γρ
  • Βοδινό κρέας: 1,3 μγρ ανά 85γρ
  • Γάλα: 1,2 μγρ ανά φλιτζάνι
  • Γιαούρτι: 1,1 μγρ ανά 225 γρ
  • Αυγά: 0,6 μγρ ανά αυγό
  • Κοτόπουλο: 0,3 μγρ ανά 85 γρ

Τα πέντε πιο ευεργετικά μπαχαρικά για τον οργανισμό - Που οφελούν

Mpaxarika2019

Σας έχουμε τον ωραιότερο τρόπο να αντικαταστήσετε το αλάτι στα φαγητά σας χωρίς να είναι άνοστα. Ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά τα μπαχαρικά.

Το faysbook.gr, δημοσιεύει τα 5 πιο σημαντικά για τον οργανισμό σας και σας λέμε γιατί δεν πρέπει να λείπουν σε καμία περίπτωση από καμία κουζίνα.

Κόκκινο πιπέρι

Το πιπέρι καγιέν, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, πρόκειται για μια αποξηραμένη σκόνη κόκκινων καυτερών πιπεριών που ταιριάζει μοναδικά και ιδανικά κυρίως σε μαγειρευτά, σάλτσες και σούπες. Το κύριο χαρακτηριστική του είναι η καψαϊκίνη, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και σχετίζεται με μείωση της χοληστερόλης και καλύτερη υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Όσοι το... γνωρίζουν κάνουν λόγο για την αντιμικροβιακή του δράση και την επιτάχυνση του μεταβολισμού, βοηθώντας όλους μας στο αδυνάτισμα.

Μοσχοκάρυδο

Είναι γνωστό για το δυνατό του άρωμα και την έντονή του γεύση και οι νοικοκυρές και οι σεφ το χρησιμοποιούν κυρίως σε συνταγές με κρέας, λουκάνικα, σπανάκι, λαχανικά. Επίσης ταιριάζει μοναδικά σε μπεσαμέλ, πουρέ πατάτας, αλλά και σε γλυκά, λικέρ και τσάι. Η καλύτερη αποστολή του είναι πως λειτουργεί ως αντισηπτικό του εντέρου, τονώνει το νευρικό σύστημα και βάζει τέλος στο άγχος και την κόπωση.

Γαρύφαλλο

Το έντονο άρωμά του είναι ιδανικό για να αρωματίζει τις μπριζόλες, ενώ επίσης δίνει καταπληκτική γεύση στους ζωμούς και τα λικέρ και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στη ζαχαροπλαστική. Είναι γνωστό για το αιθέριο έλαιο ευγενόλη που περιέχει το οποίο ανακουφίζει από τον πόνο, τον τυμπανισμό, τη ναυτία και έχει ήπια αντισηπτική δράση. Τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι ευεργετικά για την καρδιά.

Κανέλα

Έχει τονωτικές, αντισηπτικές και θερμαντικές ιδιότητες. Περιέχει μαγνήσιο και σίδηρο, είναι εξπέρτ στο να ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει καταλυτικά τα επίπεδα του σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ταιριάζει τέλεια σε μαρινάτες, στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Επίσης δίνει μοναδική γεύση σε φρουτοσαλάτες, γλυκά, κομπόστες, ζεστή σοκολάτα και τσάι.

Κουρκουμάς

Πρόκειται για ένα αυτοφυές φυτό της Νότιας Ινδίας κι έχει χαρακτηριστικό από τους επιστήμονες κίτρινο – χρυσαφί χρώμα. Ενισχύει την πεπτική λειτουργία, βοηθάει σε κρυολογήματα, βήχα και καταρροή και επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον διαβήτη τύπου 2. Η σκόνη του, εάν μπει πάνω σε πληγές, σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Ταιριάζει τέλεια σε πουλερικά και ρύζι.

Ραγδαία η εξάπλωση του Διαβήτη στην Ελλάδα – Οι ύπουλοι παράγοντες

diavitis

Το 1970 το ποσοστό των Ελλήνων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) δεν ξεπερνούσε το 2,8%. Περίπου 50 χρόνια μετά το αντίστοιχο ποσοστό έχει ξεπεράσει το 10% (βάσει του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης αγγίζει το 11%), με τα δεδομένα να καταγράφουν την ταχεία – και συνεπακόλουθα δυσοίωνη – εξάπλωση της νόσου.

Υπό το πρίσμα αυτό η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη είναι αφιερωμένη (και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά) στον σημαντικό ρόλο της οικογένειας με κεντρικό μήνυμα «Ανακάλυψε, Πρόλαβε, Διαχειρίσου τον Διαβήτη... Εμπόδισε την εμφάνισή του στη δική σου Οικογένεια».

Οπως άλλωστε σημείωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Γεώργιος Δημητριάδης, «το 80% των περιπτώσεων ΣΔ τύπου 2 (ΣΔτ2) μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ το 70% των πρώιμων θανάτων των ενηλίκων προκαλείται από συνήθειες που υιοθετούνται κατά την περίοδο της εφηβείας».

Ο ίδιος δε προειδοποίησε ότι τα τελευταία χρόνια «παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της εμφάνισης παχυσαρκίας και ΣΔτ2 στα παιδιά και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τις οικογενειακές συνήθειες».

Τα στοιχεία που παρέθεσε δικαιολογούν τον προβληματισμό των ειδικών: Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 50% των παιδιών και των εφήβων είναι υπέρβαρα και το 21% παχύσαρκα. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι οι ανήλικοι στην Ελλάδα διακρίνονται για την υψηλότερη τηλεθέαση και τη λιγότερη φυσική άσκηση συγκριτικά με τους ευρωπαίους συνομηλίκους τους.

Συνεπώς, «όταν η οικογένεια τρώει υγιεινά γεύματα και ασκείται, όλα τα μέλη της υιοθετούν και ενισχύουν συμπεριφορές οι οποίες επιτρέπουν την πρόληψη του ΣΔτ2 ή την ευκολότερη διαχείριση του ΣΔ τύπου 1 (ΣΔτ1) όταν αυτός εμφανιστεί. Η μείωση της εμφάνισης του ΣΔ ξεκινά επομένως από το σπίτι και η οικογενειακή υποστήριξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη, πρώιμη εντόπιση, εκπαίδευση, ψυχική – συναισθηματική στήριξη, φροντίδα και διαχείριση του ΣΔ».

Ύπουλοι εχθροί

Αίσθηση εντούτοις προκάλεσε η αναφορά του καθηγητή και στους... ύπουλους παράγοντες που ευθύνονται για την εξάπλωση του ΣΔ, οι οποίοι για τους περισσότερους παραμένουν «άγνωστοι» και δύσκολα ελεγχόμενοι εχθροί.

Ο πρώτος εξ αυτών είναι το στρες, με τον κ. Δημητριάδη να διευκρινίζει ότι «το χρόνιο στρες επηρεάζει τον ύπνο. Ομως, η ανεπάρκεια ύπνου ευθύνεται για την ανάπτυξη αντίστασης της ινσουλίνης. Επιπλέον το στρες είναι κακός σύμβουλος σε ό,τι αφορά τις καθημερινές διατροφικές επιλογές και τη φυσική άσκηση».

Επιπλέον, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο – σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΕΔΕ – στοχοποιούν και την περιβαλλοντική ρύπανση, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι ευθύνεται για πλήθος ασθενειών (όπως καρκίνους και πνευμονοπάθειες), με τις πλέον πρόσφατες να συμπεριλαμβάνουν το ΣΔ στην ίδια λίστα.

Εάν λάβει δε κανείς υπόψη ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) στις 20 Νοεμβρίου 2018 ανακοίνωσε πως το 90% των ανθρώπων του πλανήτη αναπνέει «βρώμικο αέρα» ο οποίος μειώνει το προσδόκιμο ζωής δύο-επτά χρόνια και έχει την αποκλειστική ευθύνη για 7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο της ρύπανσης και στην εξάπλωση του συγκεκριμένου νοσήματος.

Στον επιπολασμό του διαβήτη παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, δρ Σταύρος Παππάς, παθολόγος διαβητολόγος, χαρτογραφώντας δεκαετία ανά δεκαετία την επέλασή του. «Σύμφωνα με τη μελέτη ΕΜΕ ΝΟ (Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου) η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια και υπολογίστηκε στο 11%-12% του πληθυσμού.

Επιπροσθέτως, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση της συχνότητας και του διαβήτη τύπου 1 (~3% κάθε χρόνο), ο οποίος, αν και αφορούσε κυρίως μικρές ηλικίες, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες (μετά τα 40) σε ποσοστό άνω του 40%. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF, 2017) υπολόγισε το ποσοστό του ΣΔ στην Ελλάδα στο 8%. Τα ποσοστά αυτά (κατά μέσο όρο ~10%) συμφωνούν με τα διεθνή».

Οι αλλαγές που «φρενάρουν» τη νόσο

Η τροποποίηση του τρόπου ζωής, με εξατομικευμένες παρεμβάσεις στη διατροφή και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, αποτελούν το «Α» στην πρόληψη του ΣΔ. «Επίσης προτείνεται μια πιο επιθετική παρέμβαση, που να απευθύνεται σε παχύσαρκα παιδιά και εφήβους, παράλληλα με συμβουλευτική παρέμβαση και θεραπεία συμπεριφοράς των παιδιών και της οικογένειας. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η μείωση των θερμίδων, η κατανάλωση τροφών με υψηλή θερμιδική αξία και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η αποφυγή ζάχαρης και ζαχαρούχων ποτών.

Επιθυμητή είναι η δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φυτικές ίνες, άπαχο κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή συγκέντρωση λιπαρών. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Τριάντα λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας κάθε μέρα (περπάτημα, ήπιο τρέξιμο ή άλλης μορφής αερόβια αύξηση) και 5%-10% απώλεια βάρους μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 58%» υπογράμμισε η ταμίας της ΕΔΕ, Μαγδαληνή Μπριστιάνου, παθολόγος-διαβητολόγος στο Νοσοκομείο Λαμίας.

contentexchange