Πεμ08162018

Τελευταία ΕνημέρωσηΠεμ, 16 Αυγ 2018 12am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Υγεια & Διατροφη Διατροφη

Νηστεία Μεγάλης Εβδομάδας: Τι πρέπει να ξέρετε για τις ελιές και την πίεση του αίματος

elies

Αυτές τις μέρες πολλοί ξεκινούν μια "μίνι" νηστεία 6 ημερών (τη Μεγάλη Εβδομάδα) ως μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση πριν την κρεοφαγία από το βράδυ του Σαββάτου με την μαγειρίτσα και... ολόκληρη την Κυριακή του Πάσχα με αρνί και κοκορέτσι.Μία από τις πιο βασικές τροφές στη νηστεία, αλλά και γενικότερα στην Μεσογειακή διατροφή, είναι φυσικά οι ελιές.

Παραδόξως οι ελιές επιτρέπονται στη νηστεία, αν και το λάδι που παράγεται φυσικά από τις ελιές, δεν επιτρέπεται. Μυστήρια πράγματα, δεν συμφωνείτε;

Όπως και να έχει, υπάρχουν ορισμένα βασικά στοιχεία που είναι καλό να γνωρίζετε για τις ελιές, τη διατροφική τους αξία και το πώς μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας.

Νηστεία: Μαύρες και πράσινες ελιές

Οι μαύρες και οι πράσινες ελιές είναι σχεδόν ταυτόσημες. Η μεγαλύτερη θρεπτική τους διαφορά είναι στην περιεκτικότητά τους σε νάτριο, κυρίως όταν πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα σε άλμη. Οι πράσινες ελιές περιέχουν περίπου το διπλάσιο νάτριο από τις μαύρες ελιές. Η διαφορά στο χρώμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ωριμότητα της ελιάς, όταν συλλέγεται, αλλά επηρεάζεται επίσης από τις μεθόδους επεξεργασίας.

Νηστεία και μαύρες ελιές

Αυτές αφήνονται να ωριμάσουν πάνω στο δέντρο. Είναι επίσης εμποτισμένες σε ένα αλκαλικό διάλυμα για να απομακρυνθεί η φυσική πικρή τους γεύση και στη συνέχεια περνούν και εκείνες από την άλμη.

Νηστεία και πράσινες ελιές

Αυτές περισυλλέγονται όταν είναι άγουρες. Εμποτίζονται σε διάλυμα αλυσίβας, επέρχεται η ζύμωση σε ένα διάλυμα άλμης για 6 έως 12 μήνες και στη συνέχεια είναι έτοιμες για την διαδικασία συσκευασία τους. Τις πράσινες και χωρίς κουκούτσι συνήθως τις βρίσκουμε και γεμιστές με αμύγδαλα, σκόρδο ή πιπεριές.

Νηστεία και ελιές: Διατροφική αξία

Μια μερίδα 15 γραμμαρίων πράσινες ελιές περιέχει 20 θερμίδες, ενώ οι μαύρες περιέχουν 25 θερμίδες. Οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από λίπος. Συνολικά έχουν 2 γραμμάρια λίπους, λιγότερο από 0,5 γραμμάρια κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών και 1,5 γραμμάρια από τα καλά μονοακόρεστα λιπαρά. Περιέχουν λιγότερο από 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1 γραμμάριο υδατανθράκων, 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών και καθόλου χοληστερόλη ή trans-λιπαρά οξέα σε μία μερίδα. Τέλος περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων (2% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Ε και 1% για τη βιταμίνη Α).

Προσοχή στο νάτριο!

Επειδή επεξεργάζονται μέσα από διάλυμα άλμης, τόσο οι πράσινες, όσο και οι μαύρες ελιές περιέχουν σημαντική ποσότητα νατρίου. Το νάτριο αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν το 2010 έναν οδηγό για την ημερήσια πρόσληψη νατρίου (2010 Dietary Guidelines Advisory Committee) και συνιστούν να μην υπερβαίνει κανείς τα 1.500 mg ημερησίως.

Πέντε μαύρες ελιές περιέχουν περίπου 115-125 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 8% αυτής της συνιστώμενης ποσότητας. Η ίδια μερίδα από πράσινες περιέχει 218-360 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ή 14-24% της ίδιας οδηγίας.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε 2 αβγά κάθε μέρα

AUGA

Οι χρήσιμες ιδιότητες των αβγών κοτόπουλου έχουν αμφισβητηθεί επανειλημμένα. Οι άνθρωποι συκοφαντούσαν αυτό το προϊόν, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικό στη σύνθεσή του, με διάφορους τρόπους.

Παρακάτω θα μάθετε τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, σχετικά με τα οφέλη των αβγών για το ανθρώπινο σώμα. Αποδείχθηκε ότι 2-3 αβγά είναι η βέλτιστη ημερήσια δόση.

Ο εγκέφαλος βρίσκεται υπό την προστασία της χολίνης

Τα φωσφολιπίδια, που εξασφαλίζουν την κανονική επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων, αποτελούνται από χολίνη. Έχει αποδειχθεί κλινικά ότι αυτή η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι το πιο σημαντικό δομικό υλικό του εγκεφάλου. Αν τρώτε 2 αβγά την ημέρα, το σώμα σας λαμβάνει αρκετό από αυτό το θρεπτικό συστατικό. Η ανεπάρκεια χολίνης οδηγεί σε μείωση της μνήμης.

Η όραση διατηρείται χάρις στη λουτεΐνη

Νέα έρευνα έχει δείξει ότι τα αβγά κοτόπουλου είναι πλούσια σε λουτεΐνη. Αυτή η ουσία είναι υπεύθυνη για την καθαρή και καλή όραση. Από την ανεπάρκειά της, γίνονται καταστροφικές αλλαγές στους ιστούς των ματιών και η όραση χειροτερεύει ανεπανόρθωτα.

Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου

Αν ρωτήσετε κάποιον αν προτιμά να πιει μια κουταλιά ιχθυελαίου ή να φάει ένα βραστό αβγό, η πλειοψηφία θα προτιμήσει τη δεύτερη επιλογή. Ειδικά αν ανακαλύψουν ότι το περιεχόμενο της βιταμίνης D είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Επιπλέον, οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε βιταμίνη D στα αβγά. Μπορούν να προσθέσουν στη διατροφή των ζώων, ειδικά συμπληρώματα. Η βιταμίνη D βοηθά το ασβέστιο να απορροφηθεί και ενισχύει καλύτερα τα οστά και τα δόντια.

Το σύμπλεγμα βιταμίνης Β προστατεύει το δέρμα, τα μαλλιά και το συκώτι

Η βιοτίνη, η βιταμίνη Β12 και οι εύπεπτες πρωτεΐνες, συμβάλλουν στην ενίσχυση της τρίχας και του δέρματος. Τα φωσφολιπίδια που περιέχονται στα αβγά, ενισχύουν την εξάλειψη των τοξινών από το ήπαρ.

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνεται

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι η χοληστερόλη από τα αβγά εξισορροπείται με φωσφατίδια, επομένως δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Αναστέλλει επίσης την παραγωγή χοληστερόλης στο σώμα. Επιπλέον, τα αβγά περιέχουν ωμέγα-3 οξέα που μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αρχίζετε να χάνετε βάρος

Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν συνδυάσετε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων με κατανάλωση αβγών για πρωινό, χάνετε βάρος δύο φορές πιο γρήγορα. Ένα τέτοιο πρωινό σας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντάς σας να μειώσετε την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνετε σε μια μέρα.

Μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου

Η χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο, μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης, στις γυναίκες των οποίων η καθημερινή διατροφή στην εφηβεία περιελάμβανε αβγά, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά 18%.

Είναι χρήσιμα αν σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδιά

Οι βιταμίνες Β συμμετέχουν επίσης στο σχηματισμό ορμονών φύλου. Η βιταμίνη B9 έχει ένα άλλο όνομα: φολικό οξύ. Με τη βοήθειά του, σχηματίζονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια και ο νευρικός σωλήνας του εμβρύου και μειώνεται ο κίνδυνος νοητικής υστέρησης του παιδιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βιταμίνη Β9 είναι τόσο απαραίτητη για τις γυναίκες κατά τον προγραμματισμό της εγκυμοσύνης. 1 αβγό κοτόπουλου περιέχει 7,0 μικρογραμμάρια βιταμίνης.

Η διαδικασία γήρανσης επιβραδύνεται

Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησαν Ολλανδοί επιστήμονες. Στο 87% των γυναικών ηλικίας από 35 έως 40 ετών, τα σημάδια γήρανσης εξαφανίστηκαν και το δέρμα έγινε πιο σφριγηλό. Επίσης, στους άνδρες οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια εξομαλύνθηκαν αισθητά.

madata

Εννιά ψάρια που καλύτερο θα ήταν να τα αποφεύγετε

psaria

Επειδή υπάρχουν πολλά είδη ψαριού τα οποία έχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου και το σώμα σας δε μπορεί ν' απαλλαγεί από αυτό το μέταλλο, είναι σημαντικό να επιλέγετε πάντα τα πιο υγιεινά.

Τα ψάρια είναι από τις υγιεινότερες τροφές που μπορείτε να φάτε. Όμως, υπάρχουν κάποια ψάρια που είναι καλύτερο ν’ αποφεύγετε.

Σημειώστε τα και επιλέξτε κάτι υγιεινότερο.


1. Γατόψαρο

Τα γατόψαρα μπορούν ν’ αναπτυχθούν σε μεγάλα ψάρια. Ωστόσο, για να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξής τους, οι ιχθυοκαλλιεργητές τα ταΐζουν με ορμόνες.

Πρόκειται κυρίως για ψάρια προερχόμενα από την Ασία. Σας προτείνουμε να επιλέξετε κάτι λιγότερο τοξικό.

2.  Σκουμπρί

Το σκουμπρί δεν είναι το πλέον συνιστώμενο ψάρι. Αυτό εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε υδράργυρο.

Δυστυχώς, το σώμα σας δεν μπορεί ν’ απαλλαγεί από τον υδράργυρο. Αντ’ αυτού, τον συσσωρεύει. Ο υδράργυρος είναι ένα ανθυγιεινό μέταλλο και μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες.

3. Μακρυπτέρυγος τόνος

Ο μακρυπτέρυγος τόνος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε τόνο ο οποίος να έχει μεγαλώσει στο φυσικό του περιβάλλον καθώς απειλείται με εξαφάνιση.

Το ψάρι που βλέπετε προς πώληση, προέρχεται από ειδικές ιχθυοκαλλιέργειες. Σε μέρη όπως αυτά, τα ψάρια ταΐζονται με αντιβιοτικά και ορμόνες.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Έτσι, η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης, για έναν ενήλικα, ανά μήνα είναι λιγότερο από 100 γραμμάρια.

Αυτό το ψάρι δεν συνιστάται ποτέ για παιδιά.

4. Τιλάπια

Η τιλάπια είναι ένα πολύ λιπαρό ψάρι. Έχει συγκέντρωση τοξικού λίπους το οποίο μπορεί ν’ ανταγωνιστεί το μπέικον.

Αν φάτε πολύ από αυτό το ψάρι, θ’ αυξηθούν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης σας (LDL). Επίσης, κάνει το σώμα σας πιο ευαίσθητο σε αλλεργίες.

Αν υποφέρετε από καρδιακές παθήσεις, άσθμα ή αρθρίτιδα, προσπαθήστε ν’ αποφύγετε την τιλάπια

5. Χέλι

Το χέλι είναι ένα ακόμη λιπαρό ψάρι. Τα χέλια απορροφούν πολύ εύκολα όλων των ειδών τα απόβλητα που βρίσκονται στο νερό. Εξαιτίας αυτού, τα επίπεδα τοξινών στα Αμερικάνικα είδη είναι αρκετά υψηλά.

Όσο για τα Ευρωπαϊκά χέλια, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Δε συνιστάται να τρώτε πάνω από 283 γραμμάρια για ενήλικες και 198 γραμμάρια για τα παιδιά τον μήνα.

6. Παγκάσιους

Πρόκειται για ένα γατόψαρο που μοιάζει με καρχαρία και μεγαλώνει στο Βιετνάμ, στον ποταμό Μεκόνγκ. Ο ποταμός αυτός θεωρείται ως ένας από τους περισσότερο μολυσμένους ποταμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτό το είδος ψαριού έχει πολύ υψηλά επίπεδα υδραργύρου, νιτροφουράνιου και πολυφωσφορικών αλάτων. Πέραν απ’ όσα έχουμε ήδη πει για τον υδράργυρο, οι τελευταίες ουσίες είναι καρκινογόνες.

Φυσικά, σας προτείνουμε ν’ αποφεύγετε πάντα την κατανάλωσή του.

7. Πλακολεπιδόψαρο

Το πλακολεπιδόψαρο είναι ένα ψάρι μολυσμένο με μεγάλη ποσότητα υδραργύρου. Λόγω αυτού, δε συνιστάται για γυναίκες ή παιδιά.

Για τους άνδρες, θα πρέπει να περιορίζεται σε έως 99 γραμμάρια τον μήνα.

8. Μαυρόψαρο (λευκός τόνος)

Το μαυρόψαρο περιέχει μια ουσία παρόμοια με το κερί η οποία δίνει στο κρέας την λιπαρή του γεύση.

Η ουσία αυτή δε μπορεί να χωνευθεί από το σώμα σας. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει πολύ κακή πέψη παρότι δεν είναι τόσο τοξική.

Για να μειώσετε την ποσότητα αυτής της τοξίνης, σας προτείνουμε είτε να το τηγανίσετε είτε να το μαγειρέψετε στο γκριλ. Ωστόσο, αν έχετε πεπτικά προβλήματα, είναι καλύτερο να επιλέξετε κάτι άλλο.

9. Σεβαστός (σκορπίνα)

Ο σεβαστός, ή αλλιώς σκορπίνα, έχει πολύ υδράργυρο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα καλύτερο να επιλέγετε υγιεινότερα είδη και με λιγότερο υδράργυρο.
Το φρέσκο είναι πάντοτε καλύτερο

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα φρέσκα ψάρια έχουν διάφανα μάτια, σφιχτή ουρά και υγρά, γυαλιστερά λέπια. Αν νομίζετε πως αγοράζετε φρέσκο ψάρι και η ουρά είναι εύκαμπτη, τότε δεν είναι τόσο φρέσκο όσο νομίζετε.

Μπορείτε επίσης να δείτε αν είναι φρέσκο κοιτάζοντας τα πτερύγιά του. Αν είναι στεγνά και τα βράγχια είναι γκρι αντί για κόκκινα, τότε μάλλον δεν είναι φρέσκο.

meygeia

Ο καφές τελικά μας επηρεάζει περισσότερο απ' όσο νομίζουμε

coffee.limghandler

Ο καφές είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Αλλά τώρα μια μικρή αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι επηρεάζει τον μεταβολισμό μας πολύ περισσότερο απ' όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Internal Medicine.

Η μελέτη έγινε σε 47 ενήλικες και έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ (4-8 φλιτζάνια την ημέρα) τροποποιούσε πάνω από 100 μεταβολίτες του αίματος. Κι ενώ εν μέρει αυτό ήταν αναμενόμενο, ο επηρεασμός κάποιων μεταβολιτών ήταν νέο στοιχείο.

Για παράδειγμα, ο καφές μείωνε τα επίπεδα συγκεκριμένων μεταβολιτών που σχετίζονται με το σύστημα των ενδοκανναβινοειδών του εγκεφάλου, αλλά κατά τρόπο αντίστροφο προς αυτόν που συνεπάγεται η χρήση ινδικής κάνναβης.

Σύμφωνα με την Μαριλυν Κορνελις, επίκουρη καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, «η παρούσα μελέτη προσπάθησε να εξετάσει τους υποκείμενους βιολογικούς συσχετισμούς».

Αυτό επετεύχθη καθώς οι συμμετέχοντες, όλοι τακτικοί καταναλωτές καφέ κλήθηκαν να απέχουν της συνήθειας τους για έναν μήνα. Έπειτα τους επετράπη να πίνουν τέσσερις καφέδες την ημέρα για τις επόμενες 30 ημέρες και στη συνέχεια οκτώ φλιτζάνια καφέ για τον επόμενο έναν μήνα.

Στο τέλος και των τριών περιόδων ελήφθησαν δείγματα αίματος προς εξέταση.

Γενικά η κατανάλωση καφέ προκαλούσε πολλές αναμενόμενες αλλαγές στον μεταβολισμό. Αλλά πέραν των αλλαγών στα ενδοκανναβινοειδή, παρατηρήθηκαν και αλλαγές σε συγκεκριμένους μεταβολίτες που σχετίζονται με το σύστημα στεροειδών και τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Στο σύστημα στεροειδών περιλαμβάνονται, η χοληστερόλη και ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.

Όποιες κι αν είναι οι επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου, προς το παρόν παραμένουν ανεξερεύνητες.

«Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εστιάσουν στη σχέση του καφέ με τους μεταβολίτες των ενδοκανναβινοειδών για παράδειγμα, για να δούμε αν αυτό μας βοηθά να εξηγήσουμε γιατί αυτοί που πίνουν καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων παθήσεων», σημειώνει η Δρ Κορνελις.

Το σύστημα των ενδοκανναβινοειδών βοηθά στη ρύθμιση πολλών σωματικών λειτουργιών, όπως η αρτηριακή πίεση του αίματος, ο ύπνος, η όρεξη και η καύση των θερμίδων.

Ο καφές έχει στο παρελθόν σχετιστεί με καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, και ενδεχομένως η επίδρασή του στα ενδοκανναβινοειδή να παίζει ρόλο.

Μαίρη Μπιμπή

 

Η μαγική σούπα του Ιπποκράτη. Ένα μοναδικό φάρμακο από την αρχαιότητα

soupa ippokrati

Ιπποκράτης είναι ο πρώτος γιατρός στην ανθρώπινη ιστορία που έβαλε τα θεμέλια για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, ενώ οι «συνταγές» του διαπιστώθηκε πως βοηθούν στη θεραπεία ακόμα και νοσημάτων που εμφανίστηκαν πολύ αργότερα στο ανθρώπινο είδος.

Μεταξύ των διασημότερων «ανακαλύψεών» του είναι η περίφημη σούπα του, η οποία -όπως έλεγε- μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από ασθένειες, χάρη στα συστατικά που περιέχουν τα διάφορα τρόφιμα για την παρασκευή της. 

Εκτός όμως από τη θεραπευτική της δράση, η σούπα του Ιπποκράτη είναι αποτοξινωτική, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, που τα τρόφιμα αλλά και ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι ό,τι πιο αγνό και καθαρό. 

Τη σούπα του πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας «ανακάλυψε ξανά» ο Αμερικανός γιατρός Μαξ Γκέρσον, τροποποιώντας τη μόνο σε ό,τι αφορά την προσθήκη πατάτας, η οποία δεν υπήρχε στην αρχαιότητα. 

Ο Αμερικανός καθηγητής ξεκίνησε από τη δεκαετία του '20 να προτείνει τη «δίαιτα Gerson», συστήνοντάς την ως ιδανική για αποτοξίνωση αλλά και για αντιμετώπιση ασθενειών. 

Οπως έλεγε στα σχετικά βιβλία του αλλά και στους ασθενείς που τον επισκέπτονταν στο ιατρείο του, η διατροφή που σύστηνε μπορεί να αντιμετωπίσει ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος, η φυματίωση, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, οι αλλεργίες, τα έλκη, η καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ψυχικές νόσοι, ασθένειες των νεφρών, ακόμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας. 

Η συμβολή του Αμερικανού γιατρού στην εξέλιξη της επιστήμης του τον έκανε διάσημο ανά τον κόσμο, ενώ ινστιτούτο που δημιούργησαν οι δικοί του και συνεργάτες του έχει ακόμα και σήμερα ισχυρό ρόλο στην εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας. Οπως μάλιστα επισημαίνεται, δεν σχετίζεται με κανενός είδους παροχή υγείας με εμπορικό σκοπό. 

Πώς θα προετοιμάσετε και θα φτιάξετε σωστά τη μοναδική συνταγή

Στη σούπα του Ιπποκράτη, η οποία βασιζόταν στις ρίζες και τους βολβούς, βασίζεται η σούπα-φάρμακο του Αμερικανού δόκτορα Μαξ Γκέρσον που υπόσχεται την καταπολέμηση ανίατων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η φυματίωση ακόμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Η σύνθεση της σούπας, που διαφοροποιείται σε σύγκριση με την αρχαία συνταγή μόνο στο γεγονός ότι έχουν προστεθεί πατάτες, έχει όλες εκείνες τις ιδιότητες που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τα νεφρά.

Συστατικά

*1 μέτρια σελινόριζα ή 3-4 κλωνάρια σέλινου

*1 μέτρια ρίζα μαϊντανού, αν υπάρχει

*σκόρδο, όσο επιθυμείτε

*2 μικρά πράσα (αν δεν έχετε, χρησιμοποιείστε δύο μέτρια κρεμμύδια)

*600 γραμμάρια ντομάτες ή περισσότερο

*δύο μέτρια κρεμμύδια

*μισό κιλό πατάτες

*Λίγο μαϊντανό

Εκτέλεση

Μην ξεφλουδίσετε κανένα από αυτά τα λαχανικά. Απλώς πλύνετέ τα τρίβοντάς τα καλά. Κόψτε τα πρόχειρα σε χοντρά κομμάτια και σιγοβράστε τα για δύο ώρες. Περάστε τα από το μπλέντερ μικρές μικρές ποσότητες και κάντε τη σούπα όσο αραιή ή πηχτή προτιμάτε. Καλύψτε την καλά και διατηρήστε τη στο ψυγείο όχι περισσότερο από δύο μέρες. Προτού την καταναλώσετε, ζεστάνετε τη μερίδα σας, αν επιθυμείτε. Η συχνότητα κατανάλωσής της, σύμφωνα με τον δρα Gerson, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτοξίνωση είναι δύο φορές την ημέρα.

espressonews