Τρι11192019

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 18 Νοε 2019 9pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Περιβαλλον & Οικολογια Οικολογια

"Εισβολή" επικίνδυνων για τον άνθρωπο ψαριών στο Αιγαίο – Προς έκδοση Οδηγός προς τους πολίτες

psaria xenika
Στην καταγραφή της «εισβολής» ξενικών ψαριών που προέρχονται από την Ερυθρά θάλασσα και τα οποία έχουν κάνει την εμφάνιση τους στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και ειδικά στο βόρειο τμήμα του, προχωρούν οι επιστήμονες στη χώρα μας, ώστε να μελετήσουν τα είδη, να ερευνήσουν το οικοσύστημα, αλλά και να ενημερώσουν τους πολίτες ποια από αυτά τα είδη είναι τοξικά και επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Αυτό εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λαρισαίος ιχθυολόγος Σωτήρης Κυπαρίσσης, ο οποίος είναι ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ), επισημαίνοντας πως στην περιοχή της Μεσογείου έχουν κάνει την εμφάνιση τους όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 280 είδη ξενικών ψαριών από την Ερυθρά θάλασσα.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα το πλάτεμα της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά και η μείωση της αλατότητας των Πικρών Λιμνών έχουν βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ ενδεχομένως, στο φαινόμενο να παίζει ρόλο και η αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου και όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κυπαρίσσης τονίζει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται το φαινόμενο που σχετίζεται με την αύξηση του ρυθμού της εμφάνισης τέτοιων ψαριών στη Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο. Αναφορικά με το γεγονός πως ορισμένα από αυτά τα ψάρια είναι τοξικά και δηλητηριώδη, ο κ. Κυπαρίσσης λέει πως το ψάρι που έχει κάνει έντονα την εμφάνιση του στις ελληνικές θάλασσες και είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο είναι ο λεγόμενος λαγοκέφαλος.

«Ο λαγοκέφαλος είναι ένα ψάρι που στο σώμα του έχει μια θανατηφόρα νευροτοξίνη που σκοτώνει» λέει ο ερευνητής και συμπληρώνει: «Επίσης υπάρχουν οι λεγόμενοι “γερμανοί” οι οποίοι μπορεί να τσιμπάνε όπως το γνωστό σε όλους μας ψάρι “δράκαινα”, αλλά και το λεοντόψαρο το οποίο είναι άκρως εντυπωσιακό ψάρι. Το λεοντόψαρο έχει σε κάθε αγκάθι του τοξίνη πρωτεϊνικής φύσεως που σημαίνει πως αν μαγειρευτεί καταστρέφεται. Το λεοντόψαρο έχει μεγάλη εξάπλωση και αποτελεί είδος προς κατανάλωση. Συνεπώς η διαφορά αυτών των ψαριών από τον λαγοκέφαλο είναι πως μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο».

Σημειώνεται επίσης, πως τους επιστήμονες τους απασχολεί έντονα αν και ποιες αλλαγές μπορεί να δημιουργήσει στο θαλάσσιο περιβάλλον τού Αιγαίου αυτή η «εισβολή» των ξενικών ειδών που παρατηρείται. Για παράδειγμα ο κ. Κυπαρίσσης τονίζει πως υπάρχει στις θάλασσες μας ένα ψάρι που λέγεται φιστουλάρια το οποίο μπήκε πολύ δυναμικά με «εισβολική» συμπεριφορά δημιουργώντας νέα δεδομένα στο περιβάλλον, καθώς τρέφεται με γόνο.

Ο κ. Κυπαρίσσης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το Βόρειο Αιγαίο όπου ο ίδιος μελετά, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς η θερμοκρασία των νερών είναι χαμηλή σε σχέση με άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να αποτελεί φραγμό για τη διέλευση τέτοιων ψαριών. «Αν δούμε ότι έχουν κάνει την εμφάνιση τους μεγάλες ποσότητες ξενικών ψαριών από την Ερυθρά Θάλασσα στο Βόρειο Αιγαίο, τότε θα θεωρήσουμε ότι κάτι έχει αλλάξει. Αν ο ρυθμός δηλαδή της εμφάνισης των ψαριών αυτών είναι αυξητικός στην περιοχή, τότε σημαίνει ότι και αυτό το εμπόδιο για τα ψάρια αυτά έχει πέσει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ερευνητής.

Ετοιμάζεται οδηγός προς τους πολίτες με τα ξενικά είδη ψαριών

Αναφορικά με την προσπάθεια καταγραφής των ξενικών ψαριών ο κ. Κυπαρίσσης αναφέρει πως ο ίδιος συμμετέχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ώστε να αποτυπωθεί σε έναν έντυπο οδηγό η καταγραφή αυτών των ψαριών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπαρίσση, ο οδηγός αυτός θα περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα διάφορα είδη ξενικών ειδών που προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, με αναλυτική περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, ώστε οι άνθρωποι που ασχολούνται με την αλιεία να μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για ξενικό είδος.

Όπως τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής, σημαντική στην όλη προσπάθεια, κρίνεται η άμεση εμπλοκή του κόσμου, ώστε να εντοπιστεί το μέγεθος της «εισβολής» αυτών των ψαριών στις ελληνικές θάλασσες. Ο ίδιος επισημαίνει πως για τους επιστήμονες είναι πολύ σημαντικές οι πληροφορίες που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες, σημειώνοντας πως «το επόμενο διάστημα και με την έκδοση του οδηγού θα καλέσουμε τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς και όποιον άλλον ασχολείται με την θάλασσα, εφόσον εντοπίζει κάτι άγνωστο να ενημερώνει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας».

nooz

Σταματήστε να βγάζετε αχινούς από την θάλασσα! Αυστηρά τα πρόστιμα

 

axinos

Πολλοί είναι αυτοί που μαζεύουν αχινούς από τη θάλασσα, είτε επειδή θέλουν να καθαρίσουν τη θάλασσα, είτε επειδή αποτελεί έναν εξαιρετικό μεζέ το καλοκαίρι.

Όποιος και να είναι ο λόγος, αν το κάνετε, σταματήστε το τώρα, καθώς η νέα κοινοτική οδηγία, είναι ιδιαιτέρως αυστηρή και προβλέπει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Ο αχινός τη τελευταία 5ετία κινδυνεύει με αφανισμό, είναι προστατεύομενο είδος, και οι αρχές είναι υποχρεωμένες να επιβάλλουν πρόστιμο εώς και 3.000 ευρώ, σε όσους πιαστούν επ' αυτοφώρο να βγάζουν αχινούς από τη θάλασσα.

Ο αχινός, σύμφωνα με τους ειδικούς, ως εδραίος οργανισμός, κάθεται σε ένα σημείο και συγκεντρώνει τη βρωμιά της θάλασσας, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει μόλυνση.

Κλείνει μετά από 18 χρόνια προσφοράς το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στην Αίγινα.

kentro agriwn zwwn aigina

Τίτλοι τέλους για το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων(ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα μετά από 18 χρόνια λειτουργίας. Με χθεσινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του κέντρου και εντός 6 μηνών θα πρέπει το σύνολο των φιλοξενούμενων ειδών να μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον.

Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων υπήρξε το πρώτο και μεγαλύτερο Κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκίνησε τη δράση του στην Θεσσαλονίκη το 1984, ενώ το 1990 συστάθηκε υπό τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με έδρα των δραστηριοτήτων του την Αίγινα φροντίζοντας όλα τα είδη της άγριας πανίδας.

Στα χρόνια λειτουργίας του, είχε περισσότερες από 170.000 εισαγωγές περιστατικών από όλη την Ελλάδα. Σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, που βρίσκονται στο Μετόχι της Αίγινας και κατασκευάστηκαν το 2000 από τη Νομαρχία Πειραιά σε παραχωρούμενη από την Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσολεόντισσας έκταση 20 στρεμμάτων, περί τα 2000 άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους πτηνά. Μεταξύ αυτών, σπάνια είδη όπως ο στεππαετός, ο χρυσαετός, ο στικταετός, το όρνιο και τα δύο είδη πελεκάνων.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του κ. Φάμελλου, “ανακαλούμε την άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων λόγω μη τήρησης ουσιωδών όρων” της απόφασης έγκρισης λειτουργίας του βάσει των ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του.

Ειδικότερα, σημειώνεται η “μη τήρηση των υγειονομικών διατάξεων”, “η λήξη του χρησιδανείου των εγκαταστάσεων και η μη ανανέωση του από την οικεία Περιφέρεια” όπως επίσης: “Στην πραγματική αδυναμία του ΕΚΠΑΖ να παρέχει έργο περίθαλψης, να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις και να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται, εξαιτίας προβλημάτων στις υποδομές(χειρουργείο, χώρο ανάνηψης και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις φιλοξενίας εθελοντών), στην μη επαρκή για το χαρακτήρα του κέντρου περίθαλψης, υδροδότηση και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις”..

Γιατί δεν πρέπει να βγάζετε μέδουσες και τσούχτρες στις παραλίες

TSOYXTRES

Τις τελευταίες ημέρες ειδικά στον κορινθιακό κόλπο αλλά και σε άλλες παραλίες της Ελλάδας έχουν γεμίσει με μέδουσες και τσούχτρες.

Σε πολλές περιπτώσεις οι λουόμενοι βγάζουν τις μέδουσες έξω με απόχες, κουβάδες ή ότι άλλο εργαλείο βρουν. Αυτό όμως μολύνει τις παραλίες και θέτει σε κίνδυνο παιδιά και ενήλικες με βεβαρημένο πρόβλημα υγείας, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Γιατί δεν πρέπει να βγάζουν οι πολίτες τις μέδουσες έξω στην παραλία:

Οι μέδουσες έτσι και βγουν έξω στην παραλία με την ζέστη αρχίζουνε να μυρίζουνε άσχημα μετά από λίγη ώρα. Άρα είναι μια ακόμα εστία μόλυνσης που δεν πρόκειται να κάτσει κανένας να την καθαρίσει.

Έτσι και κάποιος πατήσει τα πλοκάμια της μέδουσας ακόμα και εάν είναι ελαφρά θαμμένα στην άμμο εκκρίνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί τσούξιμο και κνησμό.

Και τα άτομα που τσιμπηθούν από μέδουσα χρειάζονται απαραίτητα πρώτες βοήθειες.

Σε άτομα με ευαίσθητο ή με βεβαρημένο πρόβλημα υγείας μπορεί να αποβεί και μοιραίο, εξαρτάται βεβαίως πάντα από το είδος της μέδουσας αλλά και από το πρόβλημα υγείας του κάθε ανθρώπου.

Οι μέδουσες τρώνε μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν αλλά αποτελούν και τροφή για άλλα θαλάσσια είδη.

Και στην τελική οι μέδουσες θα μείνουν για λίγες ημέρες και μετά θα παρασυρθούν από τα ρεύματα μακριά από τις παραλίες

topontiki.

Επιτρέπεται να πάρω τον σκύλο μου στην παραλία για μπάνιο; Τι προβλέπει ο νόμος

Η Ελλάδα είναι 1η στην Ευρώπη σε πληθυσμό γιδιών. Oι ευεργετικές ιδιαιτερότητες του γίδινου γάλακτος

katsikia

Από την κατσίκα Αμάλθεια που έτρεφε τον Δία σε όλη την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας το γίδινο γάλα και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό αποτέλεσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων. Γνωστά είναι τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος σε σχέση με το αγελαδινό και υπάρχουν αρκετές κλινικές έρευνες που πιστοποιούν ότι είναι υποαλλεργικό.

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πληθυσμό γιδιών. Στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 4.5 εκατομμύρια (Η Ελλάδα είναι πρώτη στη γιδοτροφία με 47,6% των αρμεγόμενων γιδιών της ΕΕ). Οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος, του οποίου η καταγωγή είναι από τα Τρίκαλα, αγνοούν τις ευεργετικές ιδιαιτερότητες του γίδινου γάλακτος ενώ γνωρίζουν τα προβλήματα τροφικών αλλεργιών που σχετίζονται με την κατανάλωση αγελαδινού γάλατος.

Η δυσανεξία και η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα απασχολεί παιδιάτρους και γονείς. Σε σύγκριση με το αγελαδινό, προσθέτει, το γίδινο γάλα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά όπως υψηλή πεπτικότητα και υποαλλεργικότητα και σημαντικός αριθμός επιστημόνων το συνιστά για άτομα που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα. Ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι 40%-100% των ατόμων που είναι αλλεργικοί στο αγελαδινό γάλα μπορούν να καταναλώσουν γίδινο γάλα χωρίς πρόβλημα.

Ειδικότερα, εξηγεί ο κ. Αρσένος, βρέφη με προβλήματα στο γαστρεντερικό εξαιτίας του αγελαδινού γάλακτος, θεραπεύτηκαν μετά από κατανάλωση γίδινου. Η εστίαση πλήθους ερευνητών διεθνώς στις ευεργετικές ιδιότητες του γίδινου γάλακτος δίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, σταδιακά προστιθέμενη αξία σε ένα προϊόν που η Ελλάδα έχει σημαντική παραγωγή και προοπτικές ανάπτυξης, για να διευκρινίσει:

«Αυτό αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των εμπλεκομένων στην παραγωγή και μεταποίηση του γίδινου γάλακτος στη χώρα. Τα πρώτα βήματα έγιναν με την είσοδο στην αγορά παστεριωμένου γίδινου γάλακτος αλλά και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων αποκλειστικά από γίδινο γάλα». Όσον αφορά το μέλλον;

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος «το μέλλον απαιτεί βιώσιμες εκτροφές για παραγωγή υψηλής ποιότητας γάλακτος και ενσωμάτωση καινοτομιών σε όλα τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης όπως για παράδειγμα η παραγωγή σκόνης από γίδινο γάλα για βρέφη, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο γίδινο γάλα στην Ευρώπη».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)