Σαβ10202018

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 20 Οκτ 2018 12pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα Bloomberg: Οι δανειστές αναζητούν φόρμουλα.για τη μεταμνημονιακή εποχή

Bloomberg: Οι δανειστές αναζητούν φόρμουλα.για τη μεταμνημονιακή εποχή

euro ee with compliments

Τα σενάρια για τη μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα επιχειρεί να διερευνήσει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του, ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία και είναι η τελική.

«Τόσο η Αθήνα, όσο και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν μια πολιτικά τοξική συζήτηση για ακόμη ένα πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο θα έρθει μόνο με όρους», γράφει το Bloomberg, που παραθέτει κομμάτια της έκθεσης της Κομισιόν.

«Υπό το μνημόνιο που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το 2015, η χώρα νομοθέτησε επιπλέον μέτρα λιτότητας ίσα με το 4,5% του ΑΕΠ της ή περίπου 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν Εάν άλλο οικονομικό πακέτο ίσο με το 2% του ΑΕΠ, θα ξεκινήσει μετά το 2018» γράφει το Bloomberg.
Με το βλέμμα στη μεταμνημονιακή εποχή

«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια φόρμουλα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Αθήνας να επανακτήσει τον έλεγχο των οικονομικών πολιτικών της, που θα διασφαλίζει, όμως, ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στην οικονομική απερισκεψία που ενέτεινε την οικονομική κρίση του 2009» σημειώνει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές κοντά στις συζητήσεις που μίλησαν στο πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Αναλύοντας τους λόγους που οι ευρωπαίοι θέλουν αυτού του είδους τη λύση, το πρακτορείο παραθέτει δύο βασικούς λόγους. «Αφενός οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει με αυτό που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είναι μεταρρυθμίσεις-κλειδί για την οικονομία τους και, πιο συγκεκριμένα, επειδή η χώρα πρέπει να παραμείνει μέσα στα προαποφασισμένα δημοσιονομικά όριά της για να μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ρόλο των δανειστών της Ελλάδας, που έχουν δεσμευτεί να δώσουν στην Αθήνα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι».

«Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ένας πιθανός συμβιβασμός είναι να υπογράψει η Ελλάδα μια ρήτρα “μη επιστροφής”, ουσιαστικά διασφαλίζοντας ότι δεν θα αντιστρέψει καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει ως μέρος του μνημονίου.

Αυτό, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη παρακολούθηση των οικονομικών της, θα μπορούσε να είναι η βάση για μια συμφωνία» γράφει το Bloomberg, συμπληρώνοντας: «Το ερώτημα-κλειδί που οι αξιωματούχοι θέλουν να απαντήσουν είναι το ποιος θα είναι υπεύθυνος για αυτή την επιτήρηση.

Παραδοσιακά, η Κομισιόν ελέγχει τα οικονομικά των χωρών της Ευρωζώνης. Αλλά πολλές κυβερνήσεις στο μπλοκ του κοινού νομίσματος έχουν ασκήσει κριτική στην Κομισιόν ότι υπήρξε πολύ ελαστική με την Ελλάδα και θα ήθελε να δει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο στην επίβλεψη των οικονομικών των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Το ζήτημα της μεταμνημονιακής εποπτείας εντάσσεται σε μια ευρύτερη συζήτησης για το εάν και πως ο ESM θα ενισχυθεί και τι είδους λόγο θα έχει στις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό των χωρών της ευρωζώνης, μια συζήτηση που αναμένεται να αναθερμανθεί τους επόμενους μήνες.

«Κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει τη χώρα να κάνει κάτι παραπάνω, παρά έναν σκληρό περιορισμό στον προϋπολογισμό» είπε ο Ντάνιελ Γκρος, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών και κατέληξε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αφεθεί στις δικές τις πολιτικές επιλογές, καθώς αυτές δεν απαιτούν επιπλέον χρήματα»...