Παρ04272018

Τελευταία ΕνημέρωσηΠεμ, 26 Απρ 2018 8pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Καταναλωτες Γενικα

Aνακοίνωση της ΔΕΗ για το θερινό ωράριο του νυχτερινού ρεύματος

deh1

Η ΔΕΗ Α.Ε. υπενθυμίζει στους πελάτες της που κάνουν χρήση του οικιακού τιμολογίου με χρονοχρέωση (μειωμένο – νυχτερινό), ότι θα αρχίσει να ισχύει για την καλοκαιρινή περίοδο το συνεχές ωράριο 23:00 έως 07:00, όπως κάθε χρόνο, από 1ης Μαΐου 2018 έως 31ης Οκτωβρίου 2018.

Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό μπορούν να ζητήσουν σχετικές πληροφορίες από τα αρμόδια καταστήματα ΔΕΗ της περιοχής τους, να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, (https://www.dei.gr) και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, (http://www.deddie.gr/).

Tι είναι ο «κανόνας των 3 ημερών» και πώς σε βοηθά να μην σπαταλάς χρήματα

eyro xeria

Ισως να μην έχετε ακούσει ξανά για τον «Κανόνα των τριών ημερών».

Το "τρικ" που μια γυναίκα από την Πενσιλβάνια εφάρμοσε για να μην σπαταλά χρήματα υπερβαίνοντας το budget της. Αν στο τέλος κάθε μήνα πληρώνεις τις πάγιες οφειλές σου (λογαριασμούς ή άλλες οικονομικές υποχρεώσεις) οριακά, η ιδέα της Tζέιμι Ραπαπορτ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Η Τζέιμι Ραπαπορτ παραδέχεται ότι ο κανόνας των τριών ημερών την βοήθησε να μην ξεπερνά ποτέ το budget της και να βάλει τα έξοδά της σε τάξη.

Για να μπορέσει να περιορίσει τα έξοδά της, αποφάσισε να μην ξαναξοδέψει χρήματα για κάτι που θα χρησιμοποιήσει μια φορά και βέβαια να περιμένει 3 ημέρες πριν αγοράσει κάτι. Αν μετά από 3 ημέρες εξακολουθεί να το θέλει, τότε ναι, αξίζει προχωρήσει στην αγορά. Η Τζέιμι αποφάσισε να βάλει φρένο στη σπατάλη όταν διαπίστωσε ότι στο τέλος του μήνα δεν της περίσσευε τίποτα και αναγκαζόταν να ζητήσει χρήματα από τους γονείς της.

Η πιστωτική της κάρτα ήταν υπερχρεωμένη και καθυστερούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

«Οι σπασμωδικές αγορές που έκανα με κατέστρεψαν οικονομικά. Εβλεπα κάτι που μου «έκανε κλικ στο μάτι» και το ήθελα δικό μου αμέσως» δηλώνει η ίδια.

Η μητέρα της, τότε, την συμβούλεψε να ακολουθήσει έναν κανόνα. Αν δει κάτι και νιώσει ότι θέλει αμέσως να το αγοράσει... να περιμένει. Αν περάσουν μερικές μέρες και το θέλει ακόμα, να το αγοράσει χωρίς να νιώθει τύψεις.

Η Τζέιμι είδε αμέσως αποτέλεσμα. Δεν σπαταλούσε αλόγιστα χρήματα στην κάθε της μέρα και έτσι στο τέλος του μήνα έφτασε να αποταμιεύει και ένα ποσό.

H Μέγκαν Φρεντς, συντάκτρια για θέματα που αφορούν τους καταναλωτές στο moneysavingexpert.com αναφέρει: «Οποια μέθοδος μπορεί να «λειτουργήσει» σε σένα και να σε βοηθήσει να μην ξεπερνάς το budget σου είναι καλή και αξίζει να την δοκιμάσεις. Πριν επιλέξεις οποιαδήποτε μέθοδο, πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Πριν αγοράσεις κάτι θα πρέπει να ρωτάς τον εαυτό σου: «Το χρειάζομαι;», «Εχω το περιθώριο να το αγοράσω και να έχω και όλους μου τους λογαριασμούς πληρωμένους γι’αυτό το μήνα;», «Θα το χρησιμοποιήσω; Αξίζει;».

bovary

Αυτές είναι οι νέες ποινές για τις ρευματοκλοπές

deh

Την ανάγκη αυστηροποίησης του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου για τις ρευματοκλοπές επισημαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ σε ανακοίνωσή του καθώς παρά την πύκνωση των ελέγχων υπάρχει αύξηση ου πλήθους των εντοπισμένων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ο υπολογισμός της μη καταγραφείσας ενέργειας θα διενεργείται πλέον από τον ΔΕΔΔΗΕ με βάση τη Διοικητικά Οριζόμενη Τιμή, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ, ορίζεται σε 150 ευρώ/MWh και προσαυξάνεται κατά 70% σε 255 ευρώ/ΜWh για τις περιπτώσεις των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών.

Επιπλέον οι παραβάτες θα επιβαρυνθούν με το κόστος αποζημίωσης του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το είδος παροχής, από 300 έως 370 ευρώ χωρίς αντικατάσταση μετρητή και από 425 έως 750 ευρώ με αντικατάσταση μετρητή.

Σε περίπτωση μη καταβολής του οφειλόμενου ποσού εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (ή μη καταβολής δόσης αυτού σε περίπτωση διακανονισμού) από τους παραβάτες, ο ΔΕΔΔΗΕ διακόπτει την παροχή και δεν την επανασυνδέει μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του ποσού, ενώ δύναται να επιβάλλει περιορισμούς για την πρόσβαση στο Δίκτυο μέσω άλλης παροχής.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να μεριμνούν κατά την εκμίσθωσή τους ώστε ο εκάστοτε μισθωτής να μεταφέρει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος επ’ ονόματί του, προκειμένου να μη βρεθούν υπόλογοι, φερόμενοι ως συμβεβλημένοι χρήστες της παροχής, για πράξεις που διέπραξαν άλλοι.

Περαιτέρω, δεδομένου ότι με βάση το νέο πλαίσιο, ως ρευματοκλοπή χαρακτηρίζεται πλέον και η αυθαίρετη επανασύνδεση σε κομμένη παροχή που δεν εκπροσωπείται από Προμηθευτή (π.χ. η περίπτωση που ο προηγούμενος μισθωτής διέκοψε την ηλεκτροδότηση με την αποχώρησή του από το ακίνητο), θα πρέπει οι εκμισθωτές να μην παραχωρούν τη χρήση των ακινήτων τους, προτού οι νέοι μισθωτές συνάψουν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφέρουν την παροχή επ’ ονόματί τους.

news

Πλαστικά πιρούνια ανακαλεί ο ΕΦΕΤ

plasttika Pirounia Anaklhsh

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση πλαστικών πιρουνιών για τα οποία διαπιστώθηκε ολική μετανάστευση σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικά επιτρεπόμενο όριο για τη χρήση τους σε επαφή με τρόφιμα.

Πρόκειται για πλαστικά πιρούνια χρυσού χρώματος, προέλευσης Κίνας, σε συσκευασία των 10 τεμαχίων έκαστη, με κωδικό είδους (Item No) CC-01F, με αριθμό παρτίδας (Lot No) AZ-161224 και αριθμό γραμμοκώδικα (barcode) 0473858000032. Το εν λόγω προϊόν διακινήθηκε στην Ελλάδα από την επιχείρηση JUMBO Α.Ε.Ε..

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την εν λόγω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος (φωτογραφία κάτωθι), να μην το χρησιμοποιήσουν.

Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινά, πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

katasrimata kalo pasxa

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου ανακοινώνει προς το καταναλωτικό κοινό, το κατά πλειοψηφία προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, των Εμπορικών Συλλόγων-Μελών της Λεκανοπεδίου Αττικής, ως ακολούθως:

Πέμπτη 29/3/2018 09:00-21:00

Παρασκευή 30/3/2018 09:00-21:00

Σάββατο 31/3/2018 09:00-18:00

Κυριακή 1/4/2018 11:00-18:00

Μ. Δευτέρα έως Μ. Πέμπτη 09:00-21:00

Μ. Παρασκευή 6/4/2018 13:00-19:00

Μ. Σάββατο 7/4/2018 09:00-15:00

Κυριακή του Πάσχα 8/4/2018 Κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα 9/4/2018 Κλειστά

Διευκρινίζεται ότι θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται διαφορετική ώρα πρωινής έναρξης, όπου αυτή ισχύει. Φυσικά παραμένει η δυνατότητα στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους, να προτείνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της περιοχής ευθύνης τους, εντός της κείμενης νομοθεσίας.

Από την Τρίτη 10 Απριλίου 2018, επανέρχεται το ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής, αναφέρεται στην ανακοίνωση.