Κυρ01202019

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 20 Ιαν 2019 3am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Γνωμες Ο αυστηρότατος Αμερικανικός νόμος κατά της διαφθοράς και η υπόθεση Novartis - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ο αυστηρότατος Αμερικανικός νόμος κατά της διαφθοράς και η υπόθεση Novartis - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

dikaiosini

Η αμερικανική δικαιοσύνη ερευνά την ελβετική εταιρία Novartis για ενδεχόμενες πράξεις δωροδοκίας που φέρεται ότι διέπραξε η ελβετική εταιρεία στην Ελλάδα, γράφει η ελβετική εφημερίδα Le Temps.

H έρευνα βασίζεται στον αμερικανικό νόμο περί διεφθαρμένων πρακτικών στο εξωτερικό (FCPA), που ψηφίστηκε το 1977 με στόχο την καταπολέμηση της δωροδοκίας δημόσιων υπαλλήλων στο εξωτερικό.

Το FCPA, όπως το αποκαλούν οι ειδήμονες, είναι ένας υπερπόντιος νόμος, δηλαδή έχει ισχύ και εκτός του αμερικανικού εδάφους.

Με την πρώτη ματιά, αυτό είναι λογικό για έναν νόμο που υποτίθεται ότι πρέπει να καταπολεμήσει τις διεφθαρμένες πρακτικές που διαπράττονται στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα μια ελβετική εταιρεία που διαπράττει πράξεις διαφθοράς στη Λιθουανία μπορεί να διωχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να καταδικαστεί να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές ένα γερό πρόστιμο.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης βασίζει την αρμοδιότητά του να διώκει πράξεις δωροδοκίας που διαπράττονται στο εξωτερικό με βάση κριτήρια που συχνά αγνοούνται ή ακόμα και είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά για τους Ευρωπαίους.

Για παράδειγμα, η χρησιμοποίηση του αμερικανικού δολαρίου για μία δωροδοκία ή το γεγονός ότι ένα άτομο έχει εμπλακεί σε πράξη διαφθοράς μέσω μιας αμερικανικής υπηρεσίας όπως το Gmail ή το Facebook, δίνει τη δυνατότητα στις αμερικανικές αρχές να ασκήσουν δίωξη σε οποιοδήποτε άτομο ή εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά του ή τον τόπο της έδρας της εταιρίας. Και αυτό ακόμα κι αν δεν εμπλέκεται αμερικανική εταιρεία.

Η ελβετική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός αποτελεί "ένα οικονομικό όπλο πολέμου, που μπορεί να προκαλέσει μαζική αποσταθεροποίηση".

Οι Γάλλοι -σημειώνει η Le Temps- κατάλαβαν τι πραγματικά είναι το FCPA το 2014 με το τεράστιο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην BNP Paribas (8,9 δισ. δολάρια) αλλά και αυτό που επιβλήθηκε στην Alstom (772.000.000 δολάρια).

Από το τέλος του 2017, μάλιστα ο ευρωπαϊκός όμιλος Airbus, αιώνιος αντίπαλος της αμερικανικής Boeing, έχει εμπλακεί με την αμερικανική δικαιοσύνη με βάση το νόμο FCPA.

Η Novartis είχε ήδη καταβάλει πρόστιμο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ το 2016 για να σταματήσει τη δίωξη για δωροδοκία στην Κίνα.

Kαμία σχέση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα όπου:

- Οι πολιτικοί προστατεύονται και τα αδικήματά τους παραγράφονται σε σύντομο χρόνο

- Το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθράς είναι απαξιωμένο και τελείως αναποτελεσματικο

- Οι μάρτυρες εξετάαζονται έχοντας πλήρη γνώση της δικογραφίας, σε πλήρη αντίθεση με το δικαϊκό σύθστημα των ΗΠΑ

- Η δικιαοσύνη είναι ουσιαστικά "αλλυσοδεμένη", μη μπορώντας ελεύθερα και ανεξάρτητα να ασκήσει το ρολο της

- Δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για να αλλάξουν άρδην το θεσμικό και δικαιϊκό σύστημα :

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διαφθορά να ζει και βασιλεύει, οι όποιες δικογραφίες να γίνονται - πριν την ολοκλήρωσή τους! -  "φτερό στον άνεμο" για να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε τα στοιχεία τους κατά το δικούν, π.χ. για πολιτική αντιπαράθεση κλπ  όπως γίνεται τώρα με την υπόυεση NOVARTIS, με τους πολίτες να βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, το κράτος να χάνει πολλές δεκάδες δις σε βάρος της υγείας του λαού και τελικά, κανείς να μην τιμωρείται!!

με πρληροφοιες από capital