Τετ01242018

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 24 Ιαν 2018 1pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Γνωμες

Η πραγματική - και όχι η περιστασιακή-φιλία έχει αυτά τα 11 χαρακτηριστικά

filies zwwn

Ο Αριστοτέλης είχε χαρακτηρίσει τους αληθινούς φίλους ως «μία ψυχή, σε δύο σώματα», αλλά τι είναι αυτό που διαχωρίζει τις παντοτινές φιλίες από τις πιο περιστασιακές; Διαβάστε ποιες είναι οι έντεκα αρετές που έχουν οι πραγματικοί φίλοι, αυτοί που θα μείνουν κοντά μας μια ζωή.

1. Πιέζουν να αποδεχτούμε τον εαυτό μας

Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να κρίνουμε πολύ σκληρά και αρνητικά τον εαυτό μας. Όταν έρχεται εκείνη η ώρα, οι φίλοι μας είναι εκείνοι που μας είναι έτοιμοι να μας «ανεβάσουν» όταν είμαστε πεσμένοι. Οι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν έχουν κοντά τους ανθρώπους που τους στηρίζουν και τους ενθαρρύνουν. Είτε νιώθετε άσχημα επειδή μία συνέντευξη για δουλειά δεν πήγε όπως θα θέλατε, είτε δεν σας αρέσει αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη, οι κοντινοί σας φίλοι θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή σας και θα σας «αναγκάσουν» με τον τρόπο τους να νιώσετε καλύτερα.

2. Λένε πότε κάνουμε λάθος

Όλοι κάνουμε λάθη, και όταν φτάνει εκείνη η στιγμή οι αληθινοί φίλοι είναι αυτοί που πρώτοι θα το εντοπίσουν και με καλοπροαίρετο τρόπο θα μας το πουν. Μαζί με τα θετικά που κάνουμε, είναι έτοιμοι να μιλήσουν και για τα αρνητικά αλλά να μας στηρίξουν και στα δύο. Σε μία επιφανειακή σχέση, κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αυτά που κάνετε λάθος, αλλά ο πραγματικός φίλος θα σας πει πάντοτε αυτό που έχει στο μυαλό του χωρίς περιστροφές.

3. Είναι παρόντες

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει ο φίλος είναι η προσοχή του και η παρουσία του. Ο αληθινός φίλος είναι εκείνος που θα βρεθεί κοντά σας όταν τον έχετε ανάγκη και θα βάλει το κινητό του στο αθόρυβο προκειμένου να ακούσει απερίσπαστος το πρόβλημά σας.

4. Ακούνε πραγματικά

Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να ανοίξετε σε συζήτηση με κάποιον και εκείνος καταφέρνει να γυρνάει πάντοτε το θέμα πίσω στον εαυτό του; Oι συζητήσεις με τους αληθινούς σας φίλους δεν είναι ποτέ μονόπλευρες. Ο ανοιχτός διάλογος με κάποιον δημιουργεί και πιο ισχυρό δεσμό μαζί του. Το μυστικό για μία ισορροπημένη συζήτηση είναι να δίνετε πάντοτε προσοχή σε αυτό που λέει το άτομο που βρίσκεται απέναντί σας και αν αναγνωρίζετε τα συναισθήματά του.

5. Μας στηρίζουν σε κάθε δυσκολία

Είναι εύκολο για κάποιον να μας στηρίζει στην επιτυχία, αλλά ο πραγματικός φίλος θα βρεθεί δίπλα μας και στα καλά και στα κακά, το πένθος, τη χαρά, τις αποτυχίες και όλα όσα συμβούν στην πορεία της ζωής μας. Είναι σημαντικό να έχει κανείς δίπλα του κάποιον που να τον γνωρίζει αρκετά καλά και τον εμπιστεύεται τόσο ώστε να του «επιτρέπει» να είναι κοντά του σε όλες τις στιγμές.

6. Μειώνουν τα επίπεδα του στρες

Οι φίλοι γνωρίζουν πότε τα επίπεδα του στρες στη ζωή μας είναι ιδιαίτερα αυξημένα και είναι έτοιμοι να επέμβουν και να μας βοηθήσουν είτε δίνοντας την πολύτιμη συμβουλή τους είτε απλά για να μας ηρεμήσουν με την παρουσία τους.

7. Μας κρατούν προσγειωμένους

Βρίσκονται πάντοτε κοντά για να γιορτάσουν οποιαδήποτε επιτυχία σας, αλλά δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε από που ερχόμαστε, ποιες είναι οι ρίζες μας. Εκείνη τη στιγμή που τα μυαλά μας ετοιμάζονται να πάρουν αέρα, ο αληθινός φίλος θα μας προσγειώσει στην πραγματικότητα και θα μας υπενθυμίσει ποιοι είμαστε. Άλλωστε, μας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

8. Μας προστατεύουν και μας στηρίζουν, ακόμα κι αν έρχονται σε δύσκολη θέση

Ας υποθέσουμε ότι είστε έξω και πίνετε ποτό με τους συναδέλφους σας, όταν βλέπετε μπροστά σας τον σύντροφο της φίλης σας να φλερτάρει με κάποια άλλη. Μπορεί να είναι μία άβολη κατάσταση στην οποία δεν θελήσατε να βρεθείτε αλλά ο πραγματικός φίλος, όσο δύσκολο κι αν του είναι, θα κάνει την κίνηση και θα το πει. Η ειλικρίνεια δεν είναι πάντοτε η πιο εύκολη κίνηση αλλά είναι σημαντική για να χτιστεί μία σχέση.

9. Κάνουν τη φιλία προτεραιότητα, δεν την αφήνουν να φθείνει

Οι ζωές τον ανθρώπων εξελίσσονται. Γάμος, δουλειά, παιδιά έρχονται να εμπλουτίσουν την καθημερινότητα και ο χρόνος λιγοστεύει. Η αληθινή φιλία ξεπερνάει τέτοια εμπόδια και δεν αφήνει την έλλειψη χρόνου να την φθείρει. Είναι σημαντικό για τους φίλους να βρίσκουν χρόνο να λένε τα νέα τους, να προγραμματίζουν εξόδους και να έχουν τη σχέση τους ως προτεραιότητα.

10. Συγχωρούν

Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, αλλά εάν η φιλία είναι πραγματικά δυνατή μπορεί να ξεπεράσει δυσκολίες και συγκρούσεις. Το σημαντικό είναι να βρίσκει κανείς το κουράγιο να προσεγγίσει τον άλλον αφού έχει κάνει κάτι λάθος και ταυτόχρονα να μπορεί να κατανοήσει και να συγχωρέσει.

11. Μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι

Οι φίλοι δεν βρίσκονται μόνο κοντά μας όταν μεγαλώνουμε, αλλά μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Δεν είναι μόνο οι πιο έμπιστοι άνθρωποί μας αλλά και πρότυπα ζωής που βγάζουν τον καλύτερο εαυτό μας και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας κάνουν!

thehuff

Financial Times: Η Ευρώπη θεωρεί την Ελλάδα εστία σταθερότητας μετά την εκπληκτική της μεταστροφή

fin times

«Η Ευρώπη θεωρεί την Ελλάδα εστία σταθερότητας μετά την εκπληκτική της μεταστροφή» γράφουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι «το 2017 η ατμόσφαιρα μεταξύ της Ελλάδας και των συμμάχων της βελτιώθηκε σε βαθμό που σχεδόν κανείς δεν είχε προβλέψει στην αρχή του χρόνου».

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτό οφείλεται εν μέρει στην προσέγγιση της κυβέρνησης Τσίπρα στις συνομιλίες για το πρόγραμμα στήριξης και στην υιοθέτηση μιας «πιο εποικοδομητικής προσέγγισης» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή η στάση «αναμένεται να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου» σημειώνεται.

Παράλληλα ρόλο έπαιξαν και ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, επισημαίνεται και προστίθεται:

Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ η επέκταση της αστάθειας στην περιοχή καθιστά την Ελλάδα εστία σταθερότητας και φιλίας. Τα Βαλκάνια είναι εύθραυστα, ενώ η Τουρκία βυθίζεται όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ εμφανίζουν όλο και περισσότερες τριβές.

Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα τη βάση τους στη Σούδα. Γενικά, η Ελλάδα εμφανίζεται ως πυλώνας αξιοπιστίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η βρετανική εφημερίδα προειδοποιεί πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει τον εφησυχασμό μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.

«Μετά από οχτώ εξοντωτικά έτη, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αποσυρθούν σταδιακά από το ντε φάκτο "προτεκτοράτο" τους επί της Ελλάδας και να κινηθούν προς τη μεγαλύτερη πρόκληση, την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

matrix24

Ο Αρκάς..... κατακεραυνώνει μέσω του Προφήτη

arkas ta dyskola erxontai

Τι κι αν είναι «μέρες αγάπης», ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς δεν… χαρίζεται σε κανέναν και ειδικά στους έχοντες εξουσία.

Αυτοί είναι στο στόχαστρο του τελευταίου σκίτσου του με τον Προφήτη, ο οποίος πολύ σωστά διαπιστώνει πως είναι εύκολο να κυβερνά κανείς, όταν δεν ξέρει από διακυβέρνηση.

Τα δύσκολα έρχονται όταν ξέρεις…

«Η διακυβέρνηση είναι πολύ εύκολη όταν δεν ξέρεις να κυβερνάς, αλλά πολύ δύσκολη όταν ξέρεις» είναι η ατάκα του Προφήτη στο σκίτσο που δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα του Αρκά στο facebook το βράδυ της επομένης των Χριστουγέννων.

Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο

tsakal troika fonto vouli

Μια ευφάνταστη λεζάντα θα μπορούσε να έχει ως εξής: «Επιφανές μέλος του κινήματος Occupy Wall Street μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κατάληψης».

Εντάξει, μπορεί να μην ήταν αυτή ακριβώς η κατάληψη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης που ονειρεύονταν οι αγανακτισμένοι, αλλά πλησίασε αρκετά. Η παρουσία του μαρξιστή οικονομολόγου στο ναό του καπιταλισμού δείχνει πως πλέον το σύστημα μπορεί να χτυπηθεί εκ των έσω. Η μήπως όχι;

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ του 2015, που ο πραγματιστής Τσακαλώτος διαδέχθηκε τον εκρηκτικό Γιάνη Βαρουφάκη, άλλαξαν πολλά. Πρώτα απ’ όλα άλλαξε ο ίδιος. Ο αριστερός, σπουδασμένος στην Οξφόρδη και ευκατάστατος ιδεολόγος, με τους ήπιους τόνους, το φλεγματικό χιούμορ και τις συμπαθητικές ατάκες, μοιάζει να μεταλλάχθηκε. Πάει ο καιρός που μιλούσε με ειλικρίνεια για έντιμο συμβιβασμό και για τη συζήτηση που πρέπει να κάνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα που υπέστησαν στη διαπραγμάτευση. Αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά την παρουσία του στη Βουλή, όταν πρέπει να υποστηρίξει αυτά που ποτέ δεν είχε φανταστεί πως θα μπορούσε, βλέπει πως ο ψύχραιμος Ευκλείδης δεν μένει πια εδώ.

ΤΑ ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ αστεία ξέπεσαν από τη… Σκάρλετ Γιόχανσον στις φυματικές σαρανταποδαρούσες, αλλά αυτό είναι το λιγότερο, αν συγκριθεί με το πώς αντέδρασε όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος τού έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για την ελληνική οικονομία μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό το στραπατσάρισμα του αφηγήματος της καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια ήταν πολύ για να το υπομείνει με χιούμορ: «Αφού τα κάνατε τόσο καλά εσείς και τόσο χάλια εμείς γιατί είστε τόσο αποτυχημένος πολιτικός;», του είπε εμφανώς εκνευρισμένος, για να λάβει το βενιζέλειο χαρακτηρισμό «αλαζών και ανεπίγνωστος». Πράγματι, η πολιτική αλαζονεία που κόλλησε στο υπουργείο Οικονομικών δεν του επιτρέπει να καταλαβαίνει πλέον, τι ακριβώς σημαίνει επιτυχημένος υπουργός. Επιτυχημένος για ποιους; Και με ποιον ακριβώς τρόπο;

Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Τσακαλώτος έπεσε έξω στις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, αφού από το 2,7%, που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός του 2017, «πέφτουμε» στο 1,6% που είναι η εκτίμηση του Προϋπολογισμού του 2018, αλλά μάλλον το θεωρεί λεπτομέρεια. Και στο αφορολόγητο έπεσε έξω, αλλά για το καλό της διαπραγμάτευσης κατάπιε την περαιτέρω μείωσή του, ξεχνώντας τις απειλές για παραίτηση. Δεν πέφτει έξω όμως όταν μιλά για τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τραπεζών, τις οποίες τώρα σπεύδει να υποστηρίξει για «κοινωνικούς λόγους», προσπαθώντας να πείσει τους συντρόφους του να μην αντιδρούν στους πλειστηριασμούς.

ΑΝ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ότι στην τριετία 2015-16 υπεγράφησαν φορολογικά μέτρα 9,5 δισ., αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον εκνευρισμό, αλλά το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Ολα αυτά άραγε τον κάνουν επιτυχημένο υπουργό Οικονομικών, σε αντίθεση με τον Γιάννη Στουρνάρα που το Μέγαρο Μαξίμου βάφτισε επίσης αποτυχημένο, ξεχνώντας ότι επί των ημερών του η εμπιστοσύνη των καταθετών ανέκαμψε;

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ πάντως πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατάφερε να εκπλήξει πολλούς. Τους ιδεολογικούς συντρόφους της ομάδας «53+» (αρνητικά) και τους εταίρους (θετικά). «Ο όγδοος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέπληξε πολλούς συμφωνώντας σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ», γράφει το «Politico», συμπεριλαμβάνοντάς τον στον κατάλογο με τις 28 προσωπικότητες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο το 2018.

Και είναι γεγονός πως έβαλε πολύ νερό στο κρασί του για να καταφέρει αυτά που κατάφερε. Να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση μετά πολλών κόπων, την τρίτη αξιολόγηση λίγο πιο εύκολα και να μπορεί τώρα να θέτει υποψηφιότητα για τον υπουργό Οικονομικών που θα υπογράψει την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Μια έξοδο που βασίζεται στην οικονομική αιμορραγία των πολιτών -φορολογική, μισθολογική, συνταξιοδοτική- και η οποία θα είναι καθ’ όλα τυπική και διόλου ουσιαστική, αφού τα μέτρα θα μας ακολουθούν για πολλά χρόνια μετά.

ΔΥΣΚΟΛΟΣ λοιπόν ο χρόνος που πέρασε, δύσκολος και ο χρόνος που έρχεται για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αλλά αντέχει, το έχει πει και ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο, τότε που ούτε αλαζών ήταν ούτε ανεπίγνωστος: «Πάντα αντέχεις. Πάντα υπάρχουν χειρότερα. Ετσι έλεγε ο καθηγητής μου στην Οξφόρδη. Οταν έχεις φτάσει στον πάτο του βαρελιού και νομίζεις ότι δεν έχει παρακάτω τίποτα, τότε είναι που ακούς ένα τουκ τουκ από κάτω».

Δέσποινα Κονταράκη

2018: Με το μάτι στον ανασχηματισμό ή και ... τις εκλογές το Μαξίμου

maximou

Σε οιονεί προεκλογική περίοδο εισέρχεται η χώρα από τις αρχές του έτους. Η αίσθηση εντείνεται από μια σειρά παραμέτρους, αλλά και από ένα στοιχείο το οποίο διαπιστώνεται για πρώτη φορά στο διάστημα των τελευταίων μηνών: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κομματικά και κοινοβουλευτικά, όταν ερωτώνται για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, δεν το απορρίπτουν, όπως συνήθιζαν να κάνουν έως πρόσφατα.

Αντιθέτως, επιδεικνύουν έναν προβληματισμό για το κατά πόσο ένας εκλογικός ελιγμός θα ήταν μια λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων της φθοράς και των πολλαπλών αδιεξόδων της κυβέρνησης.

Τέτοιες σκέψεις προέρχονται κατά βάση από τη λεγόμενη ομάδα των 53+ και τους συνοδοιπόρους τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του εσωκομματικού παιχνιδιού στον ΣΥΡΙΖΑ, «το θέμα δεν είναι το «αν», αλλά το «πότε»». Επιβεβαιώνουν έτσι ότι η συζήτηση είναι υπαρκτή και ότι μια κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση μελετάται ή πάντως έχει τεθεί υπ” όψιν του Αλέξη Τσίπρα.

Συνοδεύεται δε αυτή η ανησυχία των συγκεκριμένων προσώπων και από μια αγωνία για το διάστημα των πρώτων μηνών του 2018. Κατά την περίοδο εκείνη, όπως λένε, η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί νέες πιέσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί ενώπιον οριστικών διλημμάτων, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες, κυρίως στο πεδίο των δημοσιονομικών, της επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου και άλλων περικοπών, της διασφάλισης ενός χρηματοδοτικού «μαξιλαριού» άνω των 12 δισ. ευρώ, της απόπειρας δανεισμού της χώρας και του καθορισμού του πλαισίου επιτήρησης έπειτα από το τέλος του σημερινού Μνημονίου.

Επιπλέον, καθοριστικής σημασίας παράμετρος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι η πρόσφατη ματαίωση των προσδοκιών της περί της έναρξης μιας συζήτησης για το χρέος από τον νέο πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τον Αύγουστο του 2018 και εφόσον έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον Μνημόνιο.

Κυβερνητικές πηγές περιγράφουν πάντως έναν άλλο σχεδιασμό: Διεξαγωγή εθνικών εκλογών το νωρίτερο την άνοιξη του 2019 και μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Στόχος μιας τέτοιας μεθόδευσης είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος πολιτικής αστάθειας, με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και με κατάληξη την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2020, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι θα μπορεί να «παίξει» και πάλι, όπως το 2014-2015.

Παροχολογία, πόλωση και… παράπονο για ΚΚΕ

Η αίσθηση περί της έναρξης μιας άτυπης και άγνωστης διάρκειας προεκλογικής περιόδου εντείνεται και από έναν άλλο συνδυασμό παραγόντων, όπως:

  • η αγωνιώδης παροχολογία της κυβέρνησης, εν πολλοίς ερήμην των δανειστών, με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα το επίδομα των 400 ευρώ στους ανέργους 18-24 ετών, το νέο επίδομα στους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής, η εξαγγελία για ίδρυση πανεπιστημίου στην ίδια περιοχή κ.ά.
  • η σφοδρότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης με προσωπικά χαρακτηριστικά, στην οποία καταφεύγει ο κ. Τσίπρας.
  • το νέο μέτωπο με το ΚΚΕ, υπό τον φόβο διαρροών ψηφοφόρων προς τα αριστερά.

Αυτό έγινε σαφές στην παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη στη Βουλή την προηγούμενη Τρίτη, όταν, απευθυνόμενος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και… εγκαλώντας τον Περισσό για τις αντικυβερνητικές αντιδράσεις, είπε:

«Πέστε μου μια φορά που το κάνατε αυτό με την κυβέρνηση Σαμαρά. Χρωστάτε απαντήσεις, όχι σε εμάς, αλλά στον κόσμο της εργασίας, που δεν βρήκατε τίποτα να τους πείτε για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων που υπογράφηκαν για πρώτη φορά. Αυτός ο ολισθηρός δρόμος απομονώνει μια πλευρά της Αριστεράς». Η απάντηση ήλθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θ. Παφίλη: «Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος, διαστημικό, να φέρνεις τη νύχτα σαν τον κλέφτη τροπολογία για να καταργείς την απεργία και να έχεις στείλει με τις πολιτικές σου στον Καιάδα τον κόσμο, να κατηγορείς αυτούς που προσπαθούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντά του όταν κάνει μια διαμαρτυρία».

Υπό το πρίσμα αυτό, μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης, προκλήθηκε αίσθηση από τον τρόπο με τον οποίο ο Πρωθυπουργός θέλησε, κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού την προηγούμενη Τρίτη, να υπενθυμίσει και πάλι τη συνταγματικά προβλεπόμενη ημερομηνία των εκλογών: «Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη, και γνώση, και διαίσθηση. Σας γνωρίζει πολύ καλά. Αυτή ήταν η αιτία. Γνωρίζει τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε: «Και αυτή θα είναι η αιτία που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019».

Το ότι οι εκλογές διεξάγονται (θεωρητικώς) κάθε τέσσερα έτη είναι γνωστό σε όλους. Το ότι ο Πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να το επαναλαμβάνει πυροδοτεί σενάρια για δύο λόγους:

α) επειδή, σύμφωνα και με συντρόφους του, φανερώνει μια αγωνία και

β) επειδή όλοι γνωρίζουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωνε να παραμείνει στην εξουσία έως τον Σεπτέμβριο του 2019, θα πήγαινε στις εκλογές έχοντας εφαρμόσει έναν νέο γύρο περικοπών σε συντάξεις και αποδοχές, τις οποίες έχει ήδη ψηφίσει από την προηγούμενη άνοιξη. Συνεπώς, με ακόμη μεγαλύτερη φθορά.

Μία επιπλέον παράμετρος η οποία εντείνει την εκλογολογία είναι πάντοτε ο Πάνος Καμμένος. Η κινητικότητα στο Σκοπιανό και η ρητή δήλωση του υπουργού Αμυνας πως δεν πρόκειται να δεχθεί ονομασία που να περιέχει καθ” οιονδήποτε τρόπο το συνθετικό «Μακεδονία» καθιστούν σαφές ότι ο χρόνος δεν θα τρέχει προς όφελος της κυβερνητικής συνοχής – στον βαθμό βεβαίως που ο κ. Καμμένος εμφανιστεί συνεπής προς τις δημόσιες δηλώσεις του…

Ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί αναμένεται να μετακινηθούν ή να απομακρυνθούν

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στον προγραμματισμό του Αλέξη Τσίπρα επανέρχεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Αναμένεται προς τα τέλη Ιανουαρίου, όμως οποιαδήποτε κίνηση θα τελεί υπό την αίρεση (και) των εσωκομματικών συσχετισμών. Αλλαγές στα βασικά υπουργεία (Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών) θεωρείται δύσκολο να γίνουν. Και αυτό, μεταξύ των άλλων, επειδή καθεμία περίπτωση θα δημιουργούσε εστίες τριβών.

Προς μετακίνηση ή απομάκρυνση θεωρούνται πιθανοί υπουργοί ο Γ. Σταθάκης από το Ανάπτυξης, με γνωστή τη φιλοδοξία του Ν. Παππά να αναλάβει κάποιο από τα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία, ο Ι. Μουζάλας από το Μεταναστευτικής Πολιτικής, με πιθανό αντικαταστάτη τον Δ. Βίτσα, η Λυδία Κονιόρδου από το Πολιτισμού, όπου υπό συνθήκες και προϋποθέσεις θα μπορούσε να τοποθετηθεί ο Ν. Φίλης.

Το Βήμα