Παρ07192019

Τελευταία ΕνημέρωσηΠαρ, 19 Ιουλ 2019 3pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Γνωμες

O νέος Βολικός για τους καταχραστές και τρομοκράτες Ποινικός Κώδικας

dikastirio edra

Η προηγούμενη κυβέρνηση μας έλεγε ότι θέλει να εξανθρωπίσει τον Ποινικό Κώδικα. Τελικά ο νέος Κώδικας βγάζει από τη φυλακή τους πάσης φύσεως Φλώρους, τους τρομοκράτες και, φυσικά, απαλλάσσει από κακουργηματικές κατηγορίες τα μεγάλα στελέχη της Siemens... 

Αξίζει τον κόπο να κάνουμε τον υπολογισμό. Και απ’ ότι φαίνεται αξίζει και το χρήμα. Ας πούμε, λοιπόν, ότι στήνεις μία έξυπνη κομπίνα που σου αποδίδει μπάζα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιο χρήμα.

Η δουλειά στραβώνει και σε πιάνουν από τον σβέρκο, όπως η γάτα τα γατάκια της. Τον παλιό κακό καιρό μπορούσες να βρεθείς και με τα ισόβια στην πλάτη. Τώρα, όμως, που καταργήθηκε ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου, το πολύ να σου ρίξουν δεκαπέντε χρόνια. Πόσα θα κάτσεις μέσα; Ε, αν επιστρέψεις και κάτι από τη μπάζα, δεν θα κάτσεις ούτε τα μισά.

Και εδώ αρχίζεις και το σκέφτεσαι, σε τρώει ο πειρασμός. Πας στον Κορυδαλλό ή στη Χαλκίδα για πέντε χρόνια, γνωρίζοντας ότι θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου μέσα στη χλιδή και στα μέλια; Εξαρτάται πόσο χρονών είσαι και πόσο μεγάλο είναι το πακέτο. Αλλά εντάξει, ο άνθρωπος αντέχει και τριάντα χρόνια στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές για να πάρει μία σύνταξη. Τι είναι πέντε χρόνια φυλακή για το εφάπαξ μιας ζωής;

Κάπως έτσι, ο Αριστείδης Φλώρος της Energa αποφυλακίζεται. Διόλου παράλογο. Είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια για το αδίκημα περί καταχραστών του Δημοσίου που πλέον δεν υφίσταται.

Η ποινή του θα είναι μάξιμουμ 15 χρόνια, έχει εκτίσει έξι, άρα η ποινή του αναστέλλεται μέχρι η υπόθεση του να τελεσιδικήσει. Ο εισαγγελέας της έδρας είχε αντίθετη άποψη, ωστόσο η πρόταση του δεν έγινε δεκτή. Και εδώ, βέβαια, αρχίζει το γνωστό πάρτι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι ο Φλώρος βγήκε με πολιτική απόφαση επειδή συνεργαζόταν με το δικηγορικό γραφείο του ανιψιού Μητσοτάκη που τώρα διευθύνει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η ΝΔ απαντά, ορθώς, δείχνοντας τον νέο Ποινικό Κώδικα. Χωρίς τον νέο ΠΚ, ακόμα και αν ήθελαν να αντιμετωπίσουν ευνοϊκά τον κατηγορούμενο, δεν θα μπορούσαν. Αν τώρα όλα αυτά σου φαίνονται επικίνδυνα ή δεν είσαι και τόσο άπληστος, μπορείς να κάνεις τη δουλειά για άλλους.

Να αξιοποιείς γνωριμίες, να μπεις «μπροστινός», να δώσεις καμιά βαλίτσα στον σωστό άνθρωπο που βρίσκεται στην κατάλληλη θέση. Ενεργητική δωροδοκία και κουραφέξαλα. Πλημμέλημα.

Και κάπως έτσι, ένα πλημμέλημα από εδώ, μία παραγραφή από εκεί και λύνονται τα προβλήματα σου.

Στη δίκη της Siemens η εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα που μετατρέπει την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Η ευτυχής αυτή σύμπτωση ουσιαστικά βγάζει τους μπελάδες από τα κεφάλια παραγόντων της πολυεθνικής που διώκονται για τη δωροδοκία στελεχών του ΟΤΕ.

Αλλά και τα στελέχη του ΟΤΕ ησυχάζουν αφού η εταιρεία τους είναι πλέον ιδιωτική και, με βάση τον νέο ΠΚ, το αδίκημα τους παραγράφεται.

Τελικά για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά; Η προηγούμενη κυβέρνηση μας έλεγε ότι θέλει να εξανθρωπίσει τον Ποινικό Κώδικα και να μην μπλέκουν άνθρωποι όπως η καθαρίστρια της Λάρισας που την έτρεχαν με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ναι, αλλά έτσι έβγαλαν λάδι τους πάσης φύσεως Φλώρους και τους τρομοκράτες από τη φυλακή. Και για ποιο λόγο έγινε η μετάπτωση της ενεργητικής δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα;

Πάλι καλά που είναι Αριστεροί, αλλιώς θα νομίζαμε ότι κάνουν ρουσφέτι στη Siemens.

Κώστας Γιαννακίδης

Κραυγή αγωνίας από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το "τι μέλλει γενέσθαι"

kinal

Μεγάλος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στο χώρο του ΚΙΝΑΛ από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Τα συμπεράσματα είναι απλά και για να μην κάνουμε κριτική για την κριτική θα αναφερθώ με αντικειμενικότητα και ειλικρίνεια .

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έμεινε στάσιμο εν συγκρίσει με τα άλλα κόμματα, που ξεπέρασαν τα ποσοστά που είχαν προβλέψει. Και αυτό μας στενοχωρεί και νιώθουμε πληγωμένοι και απογοητευμένοι.

Εμείς που ήμασταν και είμαστε πιστοί στις αρχές και τις αξίες του μεγάλου ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου δεν μπορούμε και δεν αντέχουμε άλλο να κάνουμε τους τροχονόμους στα δυο μεγάλα κόμματα. Καθώς τα δικά μας στελέχη συμπιέζονται όλο και περισσότερο και βλέπουμε να εισχωρούν κάποιοι στη ΝΔ και κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Και έτσι διαπιστώνουμε ότι το «μαγαζί» αντί να μεγαλώνει, μικραίνει. Πρέπει κάτι να πούμε στον κόσμο, να του δώσουμε μια ανάσα, μια προοπτική.

Δεν μπορεί αυτή η μεγάλη προοδευτική παράταξη που είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας να γίνει μαξιλαράκι της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Τη δεξιά τη ζήσαμε και την ξέρουμε. Την αριστερά την ακούγαμε και περιμέναμε κάτι καλύτερο.

Αλλά στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής της βρέθηκε αγκαλιά με τον ακροδεξιό Καμμένο και την παρέα του, ευτελίζοντας και κουρελιάζοντας έτσι, κάθε έννοια της αριστεράς. Ας μην θριαμβολογεί λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ο μόνος πόλος που εκφράζει την προοδευτική παράταξη.

Το μόνο που έχει καταφέρει είναι να μαζεύει πολιτικούς γυρολόγους και να παρουσιάζει μια εικόνα αστάθειας με πολλές αντιθέσεις, κάνοντας έναν αχταρμά, που το μόνο χαρακτηρισμό που μπορεί να του δώσει κάνεις είναι, Αριστερά Tutti Frutti.

Το ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ μπροστά στα πρόσφατα γεγονότα δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο. Η ηγεσία έχει χρέος και οφείλει να πάρει πρωτοβουλία, για να συγκαλέσει τα θεσμικά όργανα του Κινήματος και να συζητήσει για τα λάθη και τις παραλείψεις. Να αποκωδικοποιήσει το αποτέλεσμα και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για ένα έκτακτο συνέδριο προς όφελος της κοινωνίας και της μεγάλης Σοσιαλιστικής, ριζοσπαστικής παράταξης.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ιστορία και αυτογνωσία. Τιμούμε το παρελθόν αλλά ξέρουμε να ανιχνεύουμε και το μέλλον. Διαθέτουμε την πολιτική δύναμη και κληρονομιά για ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα με όραμα και προοπτική αγκαλιάζοντας όλα τα κοινωνικά στρώματα και τους μη προνομιούχους Έλληνες. Δηλώνουμε παρόντες!

Kώστας Ξυλούρης, iδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Ελπίδα για νέο πνεύμα στην πολιτική

anatoli

Μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση και μια επίσης ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα Βουλή μάς επιτρέπουν να ελπίσουμε ότι ίσως υπάρξει περίοδος πολιτικής σταθερότητας, που θα επιτρέψει την ουσιαστική βελτίωση της προοπτικής των Ελλήνων.

Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει γρήγορα σε αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στην ασφάλεια και στην οικονομία, σε πνεύμα ενότητας, όπως αυτό που χθες δήλωσε ότι επιθυμεί, και εάν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να διαμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύναμη υπεύθυνης αντιπολίτευσης, τότε θα επιτευχθεί η πρώτη και σημαντικότερη «δομική αλλαγή» που έχει ανάγκη η χώρα – η δυνατότητα να υπάρξει συνεννόηση για το καλό όλων των Ελλήνων.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει, από τότε που εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ότι πιστεύει στην ανάγκη της Ελλάδας να αλλάξει πορεία, αρκεί να γίνονται οι σωστές κινήσεις με αποφασιστικότητα, συνέπεια και συνέχεια. Η μεταφορά των γραφείων της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς μπορεί να μη φαίνεται σημαντική, αλλά ήταν κίνηση υψηλού συμβολισμού, απόδειξη ότι κάνει πράξη τις κουβέντες του.

Η χθεσινή δήλωση, «Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι», ύστερα από ένα διάστημα μεγάλης έντασης και διχασμού, θα είναι σταθμός εάν ο νέος πρωθυπουργός το κάνει πράξη.

Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική και κοινωνική σταθερότητα για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, να λύσει χρόνια προβλήματα, να καταπιαστεί με την ανομία, να στηρίξει τους θεσμούς, να διαπραγματευθεί με τους εταίρους, δανειστές και γείτονες.

Αυτά όλα απαιτούν συνεννόηση σοβαρών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να δοθεί ελπίδα στους πολίτες ότι τα χειρότερα πέρασαν, ότι θα υπάρξουν δουλειές, οι φόροι θα μειωθούν, οι συντάξεις θα αυξηθούν, οι ξενιτεμένοι νέοι θα επιστρέψουν.

Η ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή σημαίνει ότι η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα δεν θα αμφισβητηθεί. Αυτός θα έχει την ευθύνη για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει με την πάγια τακτική όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (να εμποδίζει την κυβέρνηση με κάθε τρόπο) ή εάν θα ασκήσει υπεύθυνη πολιτική ώστε να κυριαρχήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Δεν θα είναι εύκολο: η παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή θα θυμίζει συνεχώς τη γοητεία του ανεύθυνου λαϊκισμού (την ώρα που η Ν.Δ. δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει παρόμοιο κίνδυνο από τα δεξιά της).

Εάν ο κ. Μητσοτάκης εδραιώσει νέο πνεύμα διακυβέρνησης με σεμνότητα, σοβαρότητα και συναίνεση, με ικανούς υπουργούς, με κινήσεις αποφασιστικές που θα δείξουν ότι ενδιαφέρεται για το καλό όλων των Ελλήνων, ότι δεν εξυπηρετεί φίλους ή φοβάται εχθρούς, τότε οι εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 θα είναι από τις σημαντικές στη μακρά ιστορία μας.

Ν. Κωνσταντάρας

 

Ιγνατίου:Το Κογκρέσο ανέλαβε να σώσει το γόητρο Αμερικής – Σε “πόλεμο” με Τουρκία

Congress kogreso

Οι αντιδράσεις από την πλευρά του Κογκρέσου προμηνύουν «πόλεμο», ήταν η πρώτη αντίδραση διπλωμάτη με γνώση της υπόθεσης της αγοράς και της παραλαβής πλέον από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400, τα πρώτα εξαρτήματα του οποίου έφτασαν χθες σε αεροδρόμιο της Άγκυρας.

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων ακόνισαν χθες τα μαχαίρια τους και δείχνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο τον πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά και τον Αμερικανό Πλανητάρχη αν παραμείνει απαθής...

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο απόλυτος άρχοντας της κατοχικής δύναμης, έφτυσε στα μούτρα τον πρόεδρο της Αμερικής και τους συνεργάτες του. Δεν τους φοβήθηκε και προχώρησε στους σχεδιασμούς του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και εάν δεν αντιδράσουν σύντομα θα χάσουν εντελώς το παιγνίδι με την Τουρκία, η οποία παίζει πλέον ανοικτά το ρωσικό παιγνίδι.

Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Αμερική βρέθηκε προ εκπλήξεως. Όσοι στην κυβέρνηση -με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ- πίστευαν ότι έλεγχαν το παιγνίδι εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.

Εάν η Ουάσιγκτον δεν επιβάλει κυρώσεις άμεσα και δεν ακυρώσει τώρα τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35, θα απωλέσει ένα σημαντικό στρατηγικό παιγνίδι στην ευρύτερη γειτονιά μας. Εκτός εάν ανακοινώσει στρατηγικά αντίμετρα χρησιμοποιώντας τον άξονα της ανατολικής Μεσογείου. Είναι η μόνη κίνηση που θα την διασώσει.

Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ποικίλουν. Ακούστηκε ακόμα και ότι η Αμερική επιδιώκει ένα συμβιβασμό. Η λέξη από μόνη της είναι ένα κέρδος για την Τουρκία. Διότι σημαίνει πως το ρωσικό σύστημα θα παραμείνει στη χώρα. Άλλωστε, ο Ερντογάν κέρδισε χθες πολλούς πόντους στο εσωτερικό μέτωπο και τούτη τη στιγμή αυτό τον ενδιαφέρει. Οποιαδήποτε υποχώρηση εξασφαλίσει από την Αμερική θα τον καταστήσει πανίσχυρο και άτρωτο. Αυτό θέλουν οι Αμερικανοί;

Πάντως μία δοκιμασμένη πηγή μας είπε ότι ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώσει κυρώσεις μετά τους εορτασμούς του Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του εναντίον των πραξικοπηματιών, στις 15 Ιουλίου 2016. Η πληροφορία δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Στο Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραμένουν στη θέση τους και δεν υποχωρούν. Ότι είπαν μέχρι σήμερα δεν το παίρνουν πίσω. Επικρατεί ένας απίστευτος θυμός για τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του.

Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ, πήρε μία γεύση της τουρκικής προκλητικότητας κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Ήταν αποδέκτης και της τουρκικής ειρωνείας. Λίγο-πολύ του είπε, αγνοώντας κάθε προειδοποίηση ότι ...σκέφτονται να πάρουν και το αμερικανικό σύστημα Patriot! Οι Αμερικανοί θερίζουν ότι έσπειραν. Αυτοί έχουν την ευθύνη για όσα τους συμβαίνουν.

Την παρτίδα καλείται να κερδίσει τώρα το Κογκρέσο και να διασώσει το γόητρο της Αμερικής. Σημαντικοί βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον της Τουρκίας. Όχι μόνο δεν κάνουν πίσω αλλά απείλησαν με «κόλαση» την κατοχική δύναμη.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν», τονίζουν, «έκανε μια πολύ σαφή επιλογή. Δυστυχώς, έκανε σαφώς τη λάθος επιλογή», υπογραμμίζουν οι βουλευτές που ασχολούνται με το ζήτημα. Και στέλνουν το μήνυμα που δεν μπορεί να το αγνοήσει ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης.

«Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 θα ενεργοποιήσει κυρώσεις», τονίζεται εμφαντικά.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και όποιον πάρει μαζί του είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι Αμερικανοί νομοθέτες και των δύο κομμάτων, που έδειξαν αποφασιστικότητα με τη σαφή προειδοποίηση ότι «κανείς δεν παίζει με την Αμερική».

Οι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής υπογράμμισαν:

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν ότι η παραλαβή του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα έχει σοβαρές συνέπειες στην σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 θα ενεργοποιήσει κυρώσεις.

Υποστηρίξαμε την προσφορά της κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος PATRIOT για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας στον τομέα της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας.

Οι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισαν:

«Αποδεχόμενος την παράδοση των S-400 από τη Ρωσία, ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε μια επικίνδυνη συνεργασία με τον Πούτιν εις βάρος της ασφάλειας, της οικονομικής ευημερίας και της ακεραιότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την λανθασμένη απόκτηση των S-400 από τον πρόεδρο Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλή για το πρόγραμμα των F-35.

Ως αποτέλεσμα, προτρέπουμε τον πρόεδρο Τραμπ να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις όπως απαιτείται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Επιπλέον, ενώ όλες οι παραδόσεις υλικών F-35 παραμένουν απεριόριστα ανασταλμένες, καλούμε το Υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει στον τερματισμό της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Επιπλέον, ενώ όλες οι παραδόσεις των σχετικών εξοπλιστικών υλικών με τα F-35 παραμένουν επί αόριστο σε αναστολή, καλούμε το υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει στον τερματισμό της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Δεν ήταν απαραίτητο να οδηγηθούμε σε αυτό το σημείο. Δυστυχώς, όμως, ο πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε τις πολλαπλές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διατήρηση της στρατηγικής σχέσης που θα επέτρεπαν στην Τουρκία να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και το σύστημα αεροπορικής άμυνας Patriot.

Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι η στρατηγική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας θα ξεπεράσει αυτή την οπισθοδρόμηση. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη βελτίωση της συνεργασίας μας δεν θα είναι εφικτή εφόσον ο πρόεδρος Ερντογάν παραμείνει σταθερός στην εμβάθυνση των δεσμών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εις βάρος της οικονομικής ευημερίας της Τουρκίας και της ασφάλειας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Είναι σημαντικό ότι ο κ. Εσπερ έστειλε το μήνυμα στην Τουρκία ότι η αμερικανική θέση παραμένει η ίδια και δεν έχει αλλάξει. Δηλαδή η κατοχική δύναμη δεν μπορεί να έχει και τους S-400 και τα προηγμένα μαχητικά F-35. “Είμαστε ενήμεροι για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία. Η στάση μας όσον αφορά τα F-35 δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο κ. Έσπερ, που ανέλαβε να επαναλάβει τη θέση αυτή στον κ. Ακάρ, με τον οποίο συνομίλησε χθες το απόγευμα.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην ιστοσελίδα Ahval:

“Γνωρίζουμε τις αναφορές ότι η Τουρκία έχει παραλάβει το S-400. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Τραμπ στη σύνοδο της G20 (στην Οσάκα της Ιαπωνίας) πριν από τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία”...

Μεγαλύτερη σημασία απ’ όλα όσα ειπώθηκαν έχουν οι δηλώσεις του διορισθέντος από τον κ. Τραμπ στη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Δήλωσε από την πλευρά του, μια μέρα πριν τη χθεσινή αρνητική εξέλιξη, ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να λάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει αγοράσει και θα πρέπει να αποβληθεί από το πρόγραμμα F-35 εάν γίνει η παράδοση των S-400.

Συγκεκριμένα, ο σημερινός αρχηγός του Στρατού στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας:

“Εάν επιβεβαιωθεί, η σύστασή μου θα είναι να σταματήσει η μεταφορά των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία και να «χαλαρώσω» την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 εάν η Τουρκία δεχτεί την παράδοση του S-400”.

Ο «Άγνωστος Χ» παραμένει και τώρα ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος μέχρι της στιγμής συμπεριφέρεται σαν ...«κότα». Εκτός αν αποφασίσει ότι η προσβολή για την Αμερική έχει και τα όριά της. Και φερθεί όπως πέρυσι το καλοκαίρι, όταν με ένα μήνυμα στο Twitter, οδήγησε σε μερική κατάρρευση την τουρκική οικονομία... Πάντως, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είπε τίποτα...

hellasjournal.com

Από τις 8 Ιουλίου κι έπειτα ξεκινά αναπόδραστα μία νέα πολιτική περίοδος

tsipras mitsotakis

Στις λίγες ημέρες που απομένουν έως τις εκλογές, τα περισσότερα πράγματα είναι πρωτοφανώς ξεκάθαρα. Ετσι που τα κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας το θέμα δεν είναι αν θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά με πόση διαφορά θα τις χάσει. Την ίδια στιγμή για τον Μητσοτάκη το θέμα δεν είναι τόσο με τι διαφορά θα τις κερδίσει, αλλά πόσα κόμματα ή κομματίδια θα μπουν στην Βουλή και τι ποσοστό των ψήφων των πολιτών θα μείνει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Από αυτές τις παραμέτρους εξαρτάται η αυτοδυναμία και το εύρος της. Υπό συνθήκες και προϋποθέσεις, η ΝΔ μπορεί να βρεθεί με μία πλειοψηφία που θα κυμαίνεται μεταξύ 153-154 έως και 165-170 έδρες.

Κάθε ένα σενάριο από αυτά σημαίνει πολλά και διαφορετικά για την χώρα.

Από την... προκαταρκτική ψήφο των πολιτών στις 26 Μαΐου είναι σαφής η πολιτική τάση. Είναι σαφής και η πολιτική διάθεση.

Ελάχιστοι πλέον τσιμπάνε στις εντάσεις και τις προκλήσεις, κανείς δεν διαθέτει αποθέματα πολιτικού πάθους που θα τον κάνουν να εμπλακεί σε καυγάδες και μαλλιοτραβήγματα.

Για τους περισσότερους το ζητούμενο μετά από 10 χρόνια κρίσης είναι να δουν αν η ζωή τους μπορεί να αλλάξει, έστω και ελάχιστα, προς το καλύτερο. Αν υπάρχουν οι συνθήκες κάποιας μικρής προόδου. Αν υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής από άσχετες και αποπροσανατολιστικές συζητήσεις. Αν εν τέλει υπάρχει πιθανότητητα ανάπτυξης και εκδήλωσης μίας εθνικής αυτογνωσίας. Τι ακριβώς είναι η Ελλάδα του 2019, τι μπορεί να κάνει και πώς θα το κάνει.

Σε αυτό το πλαίσιο οι προεκλογικές ενδείξεις που έχει δώσει ο Μητσοτάκης δικαιολογούν μια κάποια, συγκρατημένη αισιοδοξία. Ας γίνουν κάποια στοιχειώδη πράγματα, ας σταματήσει η αλλοφροσύνη, ας λειουργήσουν κάποιοι θεσμοί όπως προβλέπεται και όπως μπορούν να λειτουργήσουν.

Αν και χρειάζονται μεγάλα και πολλά βήματα, ένα βήμα την φορά δεν θα είναι κάτι ασήμαντο.

Το να εκλεγεί μία κυβέρνηση με συναίσθηση ότι η αποστολή της είναι να κυβερνήσει -με ό,τι αυτό περιλαμβάνει - και όχι να αλλάξει τον κόσμο, να «καταλάβει την εξουσία» ή να επιχειρήσει ταξικούς και άλλους μετασχηματισμούς, είναι θεμελιώδες.

Από την άλλη, θα υπάρχει μία αντιπολίτευση. Και έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, θα είναι σημαντικό αυτή να αντιληφθεί τον ρόλο της όχι ως κοινωνικού μπουρλοτιέρη, αλλά ως πολιτικής δύναμης υπεύθυνης, στοιχειωδώς σοβαρής και με πολιτικό λόγο που θα έχει αρχή, μέση και τέλος. Οι ενδείξεις γι’ αυτό προς το παρόν δεν υπάρχουν.

Η προαλειφόμενη αντιπολίτευση εξακολουθεί να πελαγοδρομεί πολιτικά και ενδεχομένως να μην έχει αντιληφθεί ότι η διάψευση όλων των προσοδκιών που καλλιέργησε, ενδέχεται να μετατραπεί σε υπαρξιακή απειλή για εκείνην. Αν δεν αναπτυχθεί η αντίληψη αυτή σύντομα, οι πολιτικές περιπλοκές δεν θα είναι τόσο απλές.

Από τις 8 Ιουλίου κι έπειτα ξεκινά αναπόδραστα μία νέα πολιτική περίοδος.

Υπό μία έννοια, όλοι θα έχουν τις ευκαιρίες τους προκειμένου να μελετήσουν από την αρχή τους ρόλους τους και να δουν πώς θα τους παίξουν από εδώ και στο εξής. Ο καθένας όπως μπορεί...

Reporter