Κυρ01202019

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 20 Ιαν 2019 3am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Κοσμος Ντάισελμπλουμ: «Ο Αλ. Τσίπρας και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, έχουν αλλάξει τελείως στάση σε σχέση με την Ευρωζώνη». Δήλωση Στ. Θεοδωράκη

Ντάισελμπλουμ: «Ο Αλ. Τσίπρας και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, έχουν αλλάξει τελείως στάση σε σχέση με την Ευρωζώνη». Δήλωση Στ. Θεοδωράκη

daisemploum yp oik

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδίδει την προεδρία του Eurogroup σήμερα στον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Μάριο Σεντένο.

«Ο Αλέξης Τσίπρας και προφανώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν αλλάξει τελείως στάση σε σχέση με την Ευρωζώνη», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην τελευταία του συνέντευξη ως επικεφαλής του Eurogroup, που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times. « Σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα από τότε... Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιμένει πως παρά τις φήμες ότι οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που ήθελαν ένα Grexit, το καλοκαίρι του 2015, όταν τα πράγματα με την Ελλάδα έδειχναν να φτάνουν σε αδιέξοδο, οι «φτωχές» χώρες της κεντρικής όσο και της νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν εκείνες που το ζητούσαν επιτακτικά.

Πολλές από αυτές, λέει ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών, έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και είχαν χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα. «Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B». Ο ίδιος υποστήριξε πώς ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θεωρεί «πραγματικά ζημιογόνο» και «τεράστιο λάθος».

Παραδέχεται πάντως πως κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «υπερβολικά».

Για τον Γ. Βαρουφάκη ο Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε ότι αυτό που του είπε στην επεισοδιακή συνέντευξη τύπου στην Αθήνα ήταν πώς χωρίς την Τρόικα, η Ελλάδα είναι μικρή και αδύναμη χώρα και δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ. Γι αυτό εξηγεί ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, του ξεκαθάρισα πώς δεν ήταν σωστό να... σκοτώσει την Τρόικα.

Δήλωση Σταύρου Θεοδωράκη

Σε μία δήλωση που αναμένεται να συζητηθεί ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως «οι δανειστές αγαπούν τον Τσίπρα γιατί είναι ένας εξημερωμένος υπηρέτης τους»!.