Κυρ01202019

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 20 Ιαν 2019 3am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα Συναγερμός για τους «απρόβλεπτους» βουλευτές

Συναγερμός για τους «απρόβλεπτους» βουλευτές

maximou

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ορισμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Η ρύθμιση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η περικοπή επιδομάτων των τριτέκνων και πολυτέκνων, αλλά κυρίως η διάταξη για αλλαγή του τρόπου προκήρυξης των απεργιών έχουν προκαλέσει υπόγειες, αλλά και φανερές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, καθώς όλοι θεωρούν αυτονόητο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Δευτέρα, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της Κουμουνδούρου έχουν εντείνει το... «face control» σε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να μην υπάρξουν εκπλήξεις στην ψηφοφορία.

Ελεύθεροι σκοπευτές

Ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος είναι διπλός: αφενός, υπάρχουν εκείνοι οι βουλευτές που έχουν εκδηλώσει ανοιχτά την διαφωνία τους με συγκεκριμένες προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου.

Όμως, υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούνται περισσότερο «επικίνδυνοι»: οι «ελεύθεροι σκοπευτές», δηλαδή οι βουλευτές που δεν έχουν εκδηλώσει την διαφωνία τους, αλλά δεν μιλούν, δεν τοποθετούνται και ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν την τελευταία στιγμή. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν βουλευτές που εκλέγονται σε περιφέρειες, οι οποίες θίγονται «φωτογραφικά» από διατάξεις και προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου.

Για παράδειγμα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης εμφανίστηκε χθες αντίθετος με την ίδρυση καζίνο στην Κρήτη και άφησε να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο. Ταυτοχρόνως, το «καμπανάκι» που έκρουσε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και πρώην συνδικαλιστής, Γιάννης Θεωνάς σχετικά με την διάταξη για τις απεργίες προκάλεσε ακόμη εντονότερο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου: ο κ. Θεωνάς, αν και δεν διευκρίνισε τί θα κάνει ο ίδιος, ζήτησε «να μην ψηφιστεί» η διάταξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συν τοις άλλοις, το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιβαρυνθεί και από την ανοιχτή πλέον κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ. Η επιλογή του Περισσού να υψώσει... φλάμπουρα πολέμου κατά του Μεγάρου Μαξίμου φέρνει την κυβέρνηση, αλλά και πολλούς βουλευτές με «κομμουνιστογενή» προέλευση ενώπιον του αριστερού ακροατηρίου τους και καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την υποστήριξη παρεμβάσεων που σχετίζονται με τον ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία...