Τετ01242018

Τελευταία ΕνημέρωσηΤρι, 23 Ιαν 2018 6pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα

Αστυνομικοί: «Όχι» σε επιστράτευση για πλειστηριασμούς

astyn pleist

Δριμύ κατηγορώ από την ΠΟΑΣΥ: Η κυβέρνηση έλεγε ότι θα προστατεύσει τη λαϊκή κατοικία -Προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτο το λαό στο οργανωμένο έγκλημα και την ανομία

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι αστυνομικοί στην εντολή για φύλαξη των συμβολαιογραφείων που εκτελούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Συλλόγων (ΠΟΑΣΥ) κάνει λόγο για «αντιλαϊκή και αλλοπρόσαλλη πολιτική» της κυβέρνησης που θέλει να επιστρατεύσει την αστυνομία για τη λήψη μέτρων εναντίον όσων ιδιοκτητών ακινήτων δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, φέρνοντας έτσι τους αστυνομικούς σε ευθεία αντιπαράθεση με ολόκληρη την κοινωνία.

Αναλυτικά, η ΠΟΑΣΥ αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Με αφορμή τις τελευταίες διαταγές για την απασχόληση αστυνομικών στη φύλαξη συμβολαιογραφικών γραφείων, επανερχόμαστε στο μείζον ζήτημα της επικίνδυνης χρησιμοποίησης αστυνομικών δυνάμεων για την εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής που δεν πλήττει, εν προκειμένω, μόνο όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, αλλά έχει άμεσες αρνητικές παρενέργειες στην όλη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αντί η κυβέρνηση, όπως ευαγγελιζόταν και το ίδιο το κυβερνών κόμμα πριν από τις εκλογές, να μεριμνήσει για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, επιστρατεύει, κατά παράβαση και πάλι των προεκλογικών της υποσχέσεων, την Ελληνική Αστυνομία, για να εφαρμόσει μια αλλοπρόσαλλη πολιτική που -πέραν όλων των άλλων- φέρνει σε ευθεία αντίθεση και σύγκρουση τους αστυνομικούς με ολόκληρη την κοινωνία.

Την ώρα δηλαδή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση των καλών σχέσεων της αστυνομίας με τους πολίτες, η ίδια επιτρέπει τη δημιουργία εστιών έντασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη σωματική ακεραιότητα τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών, όπως ήδη διαπιστώσαμε με τους τραυματισμούς σε συγκεκριμένα συμβάντα, ενώ είχαν υποτίθεται ληφθεί «μέτρα τάξης και ασφάλειας».

Επιπλέον, με τις διαταγές για την προστασία των συμβολαιογραφικών γραφείων, εγείρονται πελώρια ερωτηματικά για το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας αφού η δύναμη της αστυνομίας που θα αποσπάται καθημερινά, θα απουσιάζει από τον τομέα της ευρύτερης αστυνόμευσης, υπονομεύοντας έτσι το αγαθό της ασφάλειας και θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα αν τελικά η κυβέρνηση θέλει την αστυνομία για τον πολίτη, ή να τη χρησιμοποιεί κατά το δοκούν σε ρόλο δωρεάν υπηρεσιών «σεκιούριτι» τη μια στους συμβολαιογράφους, την άλλη στα γήπεδα και την παρά άλλη σε διάφορους παράγοντες με κοινό παρονομαστή το ΧΡΗΜΑ;

Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι βεβαίως να εφαρμόζει τους νόμους και να τηρεί τη νομιμότητα, αλλά από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι Αστυνομικοί πρέπει να θέσουν σήμερα σε κίνδυνο το λειτούργημά τους επειδή κάποιοι άλλα λένε και άλλα κάνουν.

Επειδή το προσεχές διάστημα είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα οξυνθεί, λαμβάνοντας ενδεχομένως και ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε η Ελληνική Αστυνομία να μην εμπλακεί σε μια επιζήμια για τους αστυνομικούς και την κοινωνία επικίνδυνη εξέλιξη.

Εκτός κι αν έχει αποφασίσει να μετατρέψει σταδιακά την Ελληνική Αστυνομία σε υπηρέτη ιδιωτικών συμφερόντων, αφήνοντας απροστάτευτο το λαό στο οργανωμένο έγκλημα και την ανομία.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Τέλος Φεβρουαρίου κλείνουν οι μπάρες του μετρό

ilektronikoeistirio bares

Προς το τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο Μετρό και θα κλείσουν οι πόρτες στα τερματικά μηχανήματα ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 23 Ιανουαρίου ο υπουργός Υποδομών Χρηστός Σπίρτζης.

Όπως είπε πέραν της προσαρμογής του κοινού στο νέο σύστημα έπρεπε να ολοκληρωθεί και η διαδικασία για εκείνους που πληρώνουν μισό εισιτήριο, η οποία υπολογίζεται για τις 15 Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ κ Σπίρτζης είπε ότι δεν έχουν μειωθεί τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών κατά την παρατεταμένη δοκιμαστική λειτουργία, αντιθέτως έχουν πωληθεί πάνω από 400 χιλιάδες προσωποποιημένες κάρτες που εκδίδονται πλέον και μέσω ίντερνετ, ενώ οι παλαιές χάρτινες κάρτες δεν ξεπερνούσαν τις 250 χιλιάδες κάθε μηνά.

Ο υπουργός Υποδομών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα τοποθέτησης διοδίων στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο και ανακοινώσε ότι εντός του πρώτου τριμήνου του έτους θα γίνει ο διαγωνισμός για το νέο ηλεκτρονικό δορυφορικό σύστημα πληρωμής διοδίων στους αυτοκινητόδρομους. Το νέο σύστημα όπως είπε θα εφαρμοστεί σε κάποιους από τους αυτοκινητόδρομους μέχρι το τέλος του 2018.

Για το έργο της ζεύξης Περάματος -Σαλαμίνας ο κ. Σπίρτζης υπολόγισε ότι θα χρειαστούν περίπου δυο μήνες, ώστε να αποφανθεί το ΣτΕ επί των προσφύγων στο διαγωνισμό ώστε να ανακηρυχθεί ανάδοχος και να ξεκινήσει το Έργο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα γίνει ένας διαγωνισμός "σκούπα" για το έργο της Παραϊόνιας οδού.

Τέθηκε σε λειτουργία το Μητρώο Πολιτών από το ΥΠΕΣ - Αναλυτικά

dimarxeio

Τέθηκε σε λειτουργία το Μητρώο Πολιτών , το νέο Πληροφοριακό Σύστημα εθνικής εμβέλειας του υπουργείου Εσωτερικών,  το οποίο θα διασυνδέει 1036  υπηρεσίες Ληξιαρχείου και 325 υπηρεσίες Δημοτολογίου, καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών.

«Μετά από μια περίοδο σύνθετων και εντατικών εργασιών και προετοιμασιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους χρήστες του συστήματος από ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών χωρίς κόστος, σε αντίθεση με την αρχική πρόβλεψη, το νέο σύστημα γίνεται πράξη και εντάσσεται στην καθημερινότητα του πολίτη, των υπηρεσιών και των εργαζομένων σε αυτές, ώστε να διευκολύνει τη ζωή όλων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Βασικές στοχεύσεις του νέου συστήματος είναι η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς και ο περιορισμός της περιττής γραφειοκρατίας με μείωση των υπογραφών και, προοπτικά,  με την απαλοιφή της υποχρέωσης του πολίτη να προσκομίζει πλήθος εγγράφων για απλές διοικητικές διαδικασίες.

Το όφελος θα αυξάνεται όσο περισσότεροι φορείς του Δημόσιου θα εντάσσονται λειτουργικά στο νέο σύστημα. Ταυτόχρονα, το «Μητρώο Πολιτών» συνιστά δομικό στοιχείο της στρατηγικής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενώ αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προόδου και εκσυγχρονισμού βασικών δομών, στις οποίες βασίζεται κάθε προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

Με το νέο σύστημα αλλάζει ριζικά η φιλοσοφία και τρόπος οργάνωσης των στοιχείων αστικής και δημοτικής κατάστασης του πολίτη, απλουστεύονται οι διοικητικές διαδικασίες για την τήρηση, επεξεργασία και διάθεσή τους και τίθενται οι βάσεις

α) για τη σταδιακή κατάργηση των σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που ζητούνται σήμερα από τρίτους φορείς του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και

β) για το σχεδιασμό και την παροχή στον πολίτη ηλεκτρονικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους. Έτσι ο πολίτης δεν θα είναι πλέον αναγκασμένος να προσφεύγει στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες ή τα ΚΕΠ, για να λάβει πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, όπως αντίγραφα ληξιαρχικών πράξεων, αποσπάσματα οικογενειακής μερίδας, κ.λπ., αφού η ζητούμενη πληροφορία θα διατίθεται ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους φορείς μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής διασύνδεσης.

Οι λεπτομέρειες για το ποιες πράξεις θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν και με ποιους όρους, αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 3/05.01.2018) του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, αλλά και στην Εγκύκλιος 1/2018 του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΩΞΓΧ465ΧΘ7-4ΛΚ), «ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΠΟΛΙΤΏΝ» που απεστάλη στις υπηρεσίες Ληξιαρχείων και Δημοτολογίων.

Ξεκίνησαν τα μπλόκα. Οι αγρότες άναψαν τις μηχανές των τρακτέρ

trakteragrotes

Οι αγρότες έστησαν χθες το µεσηµέρι το πρώτο µπλόκο στον αυτοκινητόδροµο Ε65, στον κόµβο της Καρδίτσας.

Το χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων άνοιξαν Θεσσαλοί αγρότες που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων µε επικεφαλής τον αγροσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα.

Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν πλευρικά και στις δύο κατευθύνσεις της εθνικής οδού και η Αστυνοµία έδωσε εντολή να κλείσουν στο σηµείο και τα δύο ρεύµατα κυκλοφορίας µε αποτέλεσµα τα διερχόµενα οχήµατα να βγαίνουν υποχρεωτικά σε προηγούµενους κόµβους. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, τα τρακτέρ που βρίσκονται στο σηµείο ξεπερνούν τα 300.

«Το πρώτο µπλόκο στήθηκε στην Καρδίτσα και από αύριο θα αρχίσουν να εξαπλώνονται», δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας και πρόσθεσε ότι η κάθοδος των αγροτών στους δρόµους είναι απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, στην οποία µετέχουν 14 οµοσπονδίες. Για νέο κύκλο κινητοποιήσεων µε δυναµικό τρόπο και µε µπλόκα έκανε λόγο ο γραµµατέας της Ενωτικής Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

«Η Καρδίτσα δίνει ένα µήνυµα σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους αγρότες ότι θα πρέπει να βγούµε για να διεκδικήσουµε λύσεις σε όλα τα µεγάλα προβλήµατα που µας απασχολούν, τα οποία δεν µας επιτρέπουν ούτε να ζήσουµε ούτε να καλλιεργήσουµε τα χωράφια µας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νοµού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), Ρίζος Μαρούδας, σε δηλώσεις του σηµείωσε ότι αύριο (Τετάρτη) θα βγουν στους δρόµους µε τα τρακτέρ τους και συγκεκριµένα στο Μεγαλοχώρι και οι αγρότες των Τρικάλων, ενώ στις 25 Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν και οι παραγωγοί της Λάρισας, στον κόµβο του Πλατύκαµπου αυτή τη φορά και όχι στης Νίκαιας, που επέλεγαν παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια.

Σηµειώνεται ότι στο πλαίσιο συντονισµού των φετινών κινητοποιήσεων επήλθε ρήξη στις σχέσεις µεταξύ «γαλάζιων» και «κόκκινων» αγροτών της Λάρισας, αυτών δηλαδή που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και το µπλόκο των Τεµπών µε την ΕΟΑΣΝΛ, παρά το ότι συµφωνούσαν στο µεγαλύτερο µέρος των αιτηµάτων. Στο νοµό Μαγνησίας, τα πρώτα τρακτέρ αναµένεται να βγουν αύριο στους δρόµους και συγκεκριµένα στον κόµβο του Αερινού, δίπλα στην εθνική οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν την ερχόµενη Πέµπτη 25 Ιανουαρίου 2018.

Οι Σερραίοι Από την πλευρά τους οι καλλιεργητές των Σερρών δεν έχουν λάβει ακόµα ξεκάθαρες αποφάσεις αναφορικά µε τη συµµετοχή τους στα µπλόκα, αν και από την αρχή έχουν εκφράσει την προθυµία τους για διάλογο µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.

Οπως υποστηρίζουν οι Σερραίοι, θέλουν από τον αρµόδιο υπουργό απαντήσεις για ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήµατα, για το κόστος παραγωγής, αλλά και για το αν είναι νόµιµο να πληρώνουν ΕΦΚΑ µε βάση την εκκαθάριση του αγροτικού εισοδήµατος του 2015.

«Ακόµη, να µας εξηγήσει πώς γίνεται να κόβουµε τιµολόγια, να πληρώνουµε ΦΠΑ και ένα σωρό άλλα, χωρίς να έχουµε πληρωθεί, όπως γίνεται µε τους τευτλοπαραγωγούς. Παράλληλα, θέλουµε να µας διευκρινίσει πώς γίνεται ο νοµός Σερρών να τίθεται εκτός απονιτροποίησης», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι παραγωγοί των Σερρών. Σε κάθε περίπτωση πάντως έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν µε το Συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και µε την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ωστόσο βρίσκονται σε επικοινωνία µε την Επιτροπή Αγώνα Λάρισας (µπλόκο Τεµπών).

Βέβαια υπάρχουν και διαφωνίες, καθώς µερίδα αγροτών µε επικεφαλής τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Σερρών, Στέργιο Λίτο, τάσσεται υπέρ του… αιφνιδιασµού µε ξαφνικό κλείσιµο του Τελωνείου στον Προµαχώνα. Κι αυτό γιατί πέρυσι οι αστυνοµικές δυνάµεις εµπόδισαν τα τρακτέρ, στο ύψος του Λευκώνα, να φτάσουν στο Τελωνείο. Σε δηλώσεις του ο κ. Λίτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο «ένα πρωί οι αγρότες του νοµού Σερρών να βρισκόµαστε στα σύνορα της Ελλάδας µε τη Βουλγαρία, στο Τελωνείο του Προµαχώνα, ιδίως τώρα που η Βουλγαρία προεδρεύει στην Ε.Ε.».

Οι κινητοποιήσεις πάντως σε όλη την Ελλάδα αναµένεται να κλιµακωθούν µέχρι τις 28 Ιανουαρίου, ενώ ορόσηµο θα αποτελέσει η 3η Φεβρουαρίου, οπότε και θα πραγµατοποιηθεί το µεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA.

etypos

Έρχεται ξηρό κρύο με χιονοπτώσεις και στην Αττική. Η πρόγνωση Καλλιάνου

kairos xioni

Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας λόγω των ψυχρών μαζών από την βορειοανατολική Ευρώπη, αναμένεται από σήμερα το βράδυ έως και την Παρασκευή.

Στα στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας ο υδράργυρος  θα κατρακυλήσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, από σήμερα το βράδυ -κυρίως- και στη συνέχεια, θα λάβει χώρα μία ψυχρή εισβολή, δηλαδή μία μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από την βορειοανατολική Ευρώπη, με αποτέλεσμα μέχρι και την Παρασκευή -τις πρώτες πρωινές ώρες τουλάχιστον- η θερμοκρασία να παρουσιάσει μεγάλη πτώση.

Όπως αναφέρει ο κ. Καλλιάνος, οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικού χαρακτήρα, δηλαδή πολύ επιλεκτικές και κατά βάση σύντομου χρονικού διαστήματος. Ο κ. Καλλιάνος θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες αν και όπως εκτιμά, η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά σε σχέση με τις επόμενες ημέρες.

Χειμωνιάτικες θερμοκρασίες Τρίτη έως Παρασκευή πρωί

Καθαρά χειμωνιάτικες θα είναι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, ωστόσο όχι απαγορευτικές ή επικίνδυνες. Μάλιστα, το πρωινό της Πέμπτης θα είναι το πιο κρύο πρωινό των επόμενων ημερών.

Ο υδράργυρος, στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδος δεν θα ξεπεράσει τους 0-1 °C. Το ίδιο θα συμβεί και στις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδος.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, σε τμήματα της ορεινής δυτικής η ανατολικής Μακεδονίας όπου η θερμοκρασία νωρίς το πρωί της Πέμπτης θα κατρακυλήσει στους -8 με -9°C.

Πού αναμένονται χιονοπτώσεις

Οι χιονοπτώσεις των επόμενων ημερών θα είναι επιλεκτικές και θα επηρεάσουν κυρίως τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και πιθανότητα τις νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας -κυρίως την Κρήτη- ή και κάποια ορεινά τμήματα των δυτικών και βόρειων Κυκλάδων.

Τρίτη: Η πρώτη μέρα των τοπικών χιονοπτώσεων

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε περιοχές της νότιας Χαλκιδικής που βρίσκονται πάνω από τα 450 μέτρα. Προς το βράδυ χιόνια αναμένονται στα ανατολικά τμήματα της Λάρισας και της Μαγνησίας πάνω από τα 600 μέτρα, σε περιοχές της Εύβοιας και της Αττικοβοιωτίας αλλά και της Φθιώτιδας πάνω από τα 650 μέτρα.

Από το βράδυ αναμένεται να χιονίσει σε τμήματα της κεντρονότιας Πελοποννήσου πάνω από τα 650 με 700 μέτρα ενδεικτικά. Επίσης θα χιονίσει πολύ τοπικά στα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 1.100 μέτρα. Στις υπόλοιπες αντίστοιχες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, θα σημειώνεται χιονόνερο η και ασθενείς τοπικές βροχές (αν μιλάμε για τις πεδινές ή ημιπεδινές περιοχές).

Τετάρτη: Περισσότερες τοπικές χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα

Την Τετάρτη, αμέσως μετά την αλλαγή της ημέρας και πριν ακόμα ξημερώσει, τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως και μέτριας έντασης θα εκδηλώνονται σε περιοχές της Θεσσαλίας ακόμα και σε πάρα πολύ χαμηλά υψόμετρα (άνω των 100 με 150 μέτρων), δηλαδή σχεδόν σε πεδινές περιοχές, πάνω από τα 600-700 μέτρα.

Κατά περιόδους θα χιονίζει σε τμήματα της κεντρικής Στερεάς (μέχρι και το όριο της Φωκίδας με την Αιτωλοακαρνανία από τα δυτικά και της Φθιώτιδας με την Βοιωτία από τα ανατολικά) και πάνω από τα 500 μέτρα σε περιοχές της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Στην υπόλοιπη κεντροανατολική Πελοπόννησο, οι τοπικές χιονοπτώσεις θα απασχολούν ορεινές περιοχές οι οποίες θα έχουν υψόμετρο περίπου άνω των 700-750 μέτρων.

Στα ορεινά των δυτικών Κυκλάδων ίσως εκδηλωθούν λίγες τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 μέτρα.

Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι λίγο πιο πυκνές σε σχέσεις με τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος που προανέφερα και θα απασχολούν ορεινές περιοχές πάνω από τα 800 -850 περίπου μέτρα ενδεικτικά.

Την Τετάρτη βοριάδες 8-9 μποφόρ – Πιθανότητα ακύρωσης πτήσεων ή θαλάσσιων δρομολογίων

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, οι άνεμοι την Τετάρτη θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Στο Ιόνιο δεν φαίνεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες διότι θα πνέουν με ένταση έως και 6 μποφόρ (ή το πολύ 7 τοπικά) ενώ στο Αιγαίο το βόρειο και βορειοανατολικό ρεύμα κατά διαστήματα θα αγγίζει τα 8-9 μποφόρ σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές.

Την Τετάρτη λοιπόν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για ακυρώσεις θαλάσσιων δρομολογίων λόγω των πολύ ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων. Όσοι θελήσουν να ταξιδέψουν με μικρά πλοία, καλό θα ήταν να ενημερωθούν από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές.

Πέμπτη: Κρύο και παγετός κατά τόπους ισχυρός – Εξασθενούν οι χιονοπτώσεις

Την Πέμπτη, οι τοπικές χιονοπτώσεις αναμένεται ότι θα σταματήσουν. Όμως, αναμένεται ότι θα συνεχίσει να πέφτει χιόνι κατά διαστήματα σε περιοχές της Κρήτης ενδεικτικά πάνω από τα 650 μέτρα. Οι άνεμοι ειδικά στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν ιδιαίτερα ενισχυμένοι με εντάσεις που σε αρκετές περιοχές θα αγγίζουν ακόμα και τα 8 μποφόρ τοπικά.

Παρασκευή: Τέλος της ψυχρής εισβολής

Το πρωινό της Παρασκευής εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαιτέρως κρύο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας αφού θα υπάρξουν δεκάδες ορεινές και ημιορεινές περιοχές όπου υδράργυρος θα υποχωρήσει στους τους -3 με -4°C.

Όμως, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι αρκετά μεγάλα και από το μεσημέρι της Παρασκευής και στη συνέχεια σταδιακά θα αρχίσει η θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο για τις περισσότερες περιοχές.

Λαμπερός ήλιος… αλλά με «δόντια»

Σε όποιες περιοχές δεν σημειωθούν τοπικές βροχές ή τοπικές χιονοπτώσεις, δηλαδή στα περισσότερα τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι και το ύψος των Δωδεκανήσων, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πολύ μεγάλα κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ψυχρής εισβολής.

Αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος θα είναι λαμπερός αλλά θα έχει «δόντια». Η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή, όμως το κρύο θα είναι ανεκτό.

Τι θα συμβεί στην Αττική:

Τρίτη :

Νεφώσεις με κατά διαστήματα τοπικές βροχές. Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά πάνω από τα 650-700 μέτρα. Το βράδυ της Τρίτης, οι τοπικές και εξασθενημένες κατά βάση χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν πάνω από τα 550-600 μέτρα ενδεικτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9°C. Οι άνεμοι στις γύρω θαλάσσιες περιοχές θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ένταση 3-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ στο νότιο Ευβοϊκό. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα βόρεια του νομού, θα είναι κατά 2-3 °C χαμηλότερες.

Τετάρτη :

Μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Τετάρτης, οι ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν περιοχές υψομέτρου ακόμη και άνω των 450-500 μέτρων. Τα φαινόμενα όμως κατά βάση δεν θα είναι αξιόλογα. Μέσα στη μέρα, ίσως οι τοπικές χιονοπτώσεις απασχολήσουν περιοχές της ανατολικής και βορειοανατολικής Αττικής πάνω από τα 300-350 μέτρα. Αν συμβεί αυτό θα είναι για λίγη ώρα και τοπικά. Παρόλο που οι θερμοκρασίες θα είναι ικανοποιητικές για τοπικές χιονοπτώσεις στο νομό ακόμη και πάνω από τα 300 μέτρα, δεν διαφαίνεται ιδιαίτερη υποστήριξη από υγρασία. Δυστυχώς αλλά χάνουμε μια καλή ευκαιρία εμείς οι Αθηναίοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7-8°C, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 4-6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ στον Σαρωνικό και 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ στο νότιο Ευβοϊκό. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα βόρεια του νομού, θα είναι κατά 2-3 °C χαμηλότερες.

Πέμπτη :

Τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στα παραθαλάσσια και πεδινά, χιονόνερο από τα 150-250 μέτρα ενδεικτικά και ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 250-300 μέτρα. Όμως η πιθανότητα είναι μικρή και ασφαλώς μιλάμε για πολύ πολύ τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα, τόσο ως προς τις ασθενείς βροχές, όσο και ως προς τις εξασθενημένες χιονοπτώσεις ή νιφαδοπτώσεις (μυγάκια). Μεγάλα ανοίγματα του ουρανού από το απόγευμα και στη συνέχεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 9°C και οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 4-6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ στο νότιο Ευβοϊκό, με τάση εξασθένησης από το βράδυ. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα βόρεια του νομού, θα είναι κατά 2-3 °C χαμηλότερες.

Μερικές φορές ο καιρός κρύβει εκπλήξεις

Ο καιρός είναι ένας ζωντανός οργανισμός και άρα ένα χαοτικό φαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μετά τη 2η ή 3η ημέρα -από την πρόγνωση- μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις, τόσο ως προς τη θετική εξέλιξη για τους χιονόφιλους όσο και ως προς την αρνητική για την περίπτωση της Αττικής. Για παράδειγμα, στροφή του ανέμου κατά μία με δύο μοίρες σε σχέση με τις διευθύνσεις που έχουν υπολογιστεί, μπορεί να προκαλέσει τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και ικανοποιητικές σε συγκεκριμένες περιοχές η ακόμα και να μην υπάρξουν πουθενά φαινόμενα τοπικών βροχοπτώσεων ή αντίστοιχα χιονοπτώσεων.

Όμως, μια τέτοια εξέλιξη δεν φαντάζει πιθανή. Εκτός και αν ο βορειοανατολικός άνεμος «ενεργοποιήσει» λίγο παραπάνω τις νεφώσεις που θα έρχονται από την περιοχή της Εύβοιας προς την Αττική με μεγαλύτερα ποσά υγρασίας, κάτι το οποίο, προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα λάβει χώρα.