Κυρ01202019

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 20 Ιαν 2019 3am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Κυπρος Τουσκ προς Τουρκία: Αποφύγετε απειλές εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ

Τουσκ προς Τουρκία: Αποφύγετε απειλές εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ

tousk se tourkia minim

Μήνυμα προς την Τουρκία να αποφύγει τις απειλές ή τις ενέργειες εναντίον χωρών- μελών της ΕΕ απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με ανάρτησή του στο Twitter μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

«Καλώ την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ και αντ’αυτού να επικεντρωθεί στις σχέσεις καλής γειτονίας, την ειρηνική διευθέτηση διαφορών και τον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας» έγραψε σχετικά.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κύπρο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοσδουλίδης δήλωσε πως τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, επικαλούμενα λόγους ασφάλειας εξαιτίας των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων από τουρκικά σκάφη στην περιοχή της προγραμματισμένης στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρησης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη, ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαγόρευσαν τη διέλευση από το σημείο και σε εμπορικά πλοία, επίσης για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίστηκαν.

Η τουρκική NAVTEX, την οποία ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράνομη, λήγει στις 22 Φεβρουαρίου για τις ασκήσεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «με ψυχραιμία και συγκεκριμένο σχεδιασμό, γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο οι ενέργειες της Λευκωσίας, με στόχο το γεωτρύπανο να συνεχίσει την πορεία του και να φθάσει στο τεμάχιο 3».

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην AOZ - Ε.Ε.: Η Τουρκία να απέχει από προστριβές, απειλές, ενέργειες