Κυρ01202019

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 20 Ιαν 2019 3am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Κυπρος ΥΠΕΞ: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην AOZ - Ε.Ε.: Η Τουρκία να απέχει από προστριβές, απειλές, ενέργειες

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην AOZ - Ε.Ε.: Η Τουρκία να απέχει από προστριβές, απειλές, ενέργειες

kypros aoz polemika

«Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αυτό τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά «παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση το ΥΠΕΞ καλεί την «Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» και σημειώνει πως «ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό»

Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ.

Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ε.Ε.: Η Τουρκία να «απέχει» από «προστριβές, απειλές ή ενέργειες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Τουρκία να «απέχει» από «προστριβές, απειλές ή ενέργειες» που «διαταράσσουν» τις «σχέσεις καλής γειτονίας», σε συνέχεια του περιστατικού που συνέβη το Σαββατοκύριακο στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά το οποίο τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τον πλουν του γεωτρύπανου που διενεργεί γεωτρήσεις για λογαριασμό της Ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ.
 
Ερωτηθείσα σχετικά, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα δήλωσε: «Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και ότι θα απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

Η ΕΕ, επίσης, τονίζει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».