Κυρ11192017

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 18 Νοε 2017 9pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Κυπρος

Kύπρος: Κηδείες με.... δανεικά φέρετρα που τα επιστρέφουν μετά την ταφή

feretro

Για δανεικά ρούχα σε γάμους, σε δεξιώσεις και σε βαφτίσια ακούσαμε ξανά, αλλά για κηδείες με δανεικά φέρετρα ποτέ.

Δεν πρόκειται για μόδα αλλά για κάποιους αποτελεί μοναδική επιλογή, αφού δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν φέρετρο για να θάψουν τους συγγενείς τους. Γραφεία τελετών στην Κύπρο, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να νοικιάσουν ένα φέρετρο έναντι €100 και όταν θάψουν τον μακαρίτη να το επιστρέψουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η  πράξη έχει μάλιστα περιβληθεί με θρησκευτικότητα, αφού στους συγγενείς λέγεται υπό μορφή παρηγοριάς ή και στην προσπάθεια να πειστούν να νοικιάσουν φέρετρο, ότι και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός δεν θάφτηκε μέσα σε φέρετρο αλλά τυλίχτηκε σε μία σινδόνη, αν και η ίδια αυτή η ιστορία του σεντονιού με το οποίο περιτύλιξαν τον Χριστό μετά την αποκαθήλωσή του είναι αμφιλεγόμενη, τουλάχιστον ως προς την αυθεντικότητα της «αγίας σινδόνης».

Αν και η ταφή με ενοικιαζόμενα φέρετρα δεν προσέλαβε προς το παρόν μεγάλες διαστάσεις, εκτιμάται ότι μελλοντικά θα κερδίσει έδαφος αυτή η μορφή ταφής.

Η αγορά ενός φερέτρου κοστίζει για κάποιον που δεν διαθέτει πολλά χρήματα περίπου €300 και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις €2.000-€3.000 αναλόγως της περίστασης και το βαλαντίου των συγγενών.

philenews

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας απογειώνουν την κερδοφορία της Fraport

aerodromia frap
Ικανοποίηση στην Fraport αφού τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που ανέλαβε στην Ελλάδα αποδεικνύονται στην πράξη μια άκρως επικερδής επένδυση.

Όπως αναφέρει το Reuters, με περίπου 180 εκατομμύρια η Fraport Greece συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του τζίρου της εταιρίας. O συνολικός της τζίρος αυξήθηκε κατά 13,7% στα 2,2 δισ. ευρώ. Και αυτό αφορά μόνον το διάστημα μεταξύ Απριλίου -οπότε και παραχωρήθηκαν τα αεροδρόμια- και Σεπτεμβρίου.

Συνολικά τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα απέφεραν κέρδη ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/8 περίπου των συνολικών εσόδων (EBITDA) της επιχείρησης ύψους 808 εκατομμυρίων ευρώ.

Άκρως ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Fraport Στέφαν Σούλτε, τονίζοντας ότι η κερδοφορία των αεροδρομίων που διαχειρίζεται η εταιρία στο εξωτερικό συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στο συνολικό αποτέλεσμα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους η εταιρία βρίσκεται εντός του προκαθορισμένου πλαισίου για να πετύχει τους ετήσιους στόχους της. Ο συνολικός τζίρος της Fraport το 2017 αναμένεται να κινηθεί στα 2,9 δισ. ευρώ.

Εξίσου ικανοποιητικά εξελίσσεται και η κίνηση στην έδρα της Fraport, τη Φρανκφούρτη, όπως γράφει η Deutsche Welle. Για το 2017 η εταιρία υπολογίζει σε αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά 5%. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους το μεγαλύτερο γερμανικό αεροδρόμιο μέτρησε περίπου 48,9 εκατομμύρια επιβάτες, ένας αριθμός αυξημένος κατά 4,6% σε σχέση με πέρσι, που συνιστά την ίδια ώρα νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης. Ο αυξημένος αριθμός των επιβατών απέφερε στη Fraport και υψηλότερα κέρδη από το λιανικό εμπόριο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Εντυπωσιακή κίνηση: Η Κύπρος ανακηρύσσει ΑΟΖ στα Κατεχόμενα με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ!

aozkyprou
Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά στην οριοθετεί ΑΟΖ σε όλη την έκταση του νησιού, ακόμα και στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα με την κατάθεση σχετικού αιτήματος στον ΟΗΕ και καλεί την Τουρκία σε... διαπραγματεύσεις με μία αιφνιδιαστική κίνηση που αν αναζητήσει κάποιος ποιος την στηρίζει σίγουρα θα βρει από πίσω της της ΗΠΑ!

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για τη βόρεια περιοχή της. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές που επικαλείται και η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" , η Λευκωσία έχει προχωρήσει και ετοιμάσει τις συντεταγμένες, όπως έπραξε στο παρελθόν με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο και θα τις καταθέσει τις επόμενες ημέρες στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι συντεταγμένες συντάχθηκαν γίνεται σε δύο επίπεδα, τεχνικά μέσα και από το Κτηματολόγιο κι άλλες υπηρεσίες του κράτους καθώς και νομικά, όπου τυγχάνει νομικής επεξεργασίας η πρωτοβουλία. Η κατάθεση θα γίνει στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. 

Η ενέργεια αυτή, που είναι μονομερής, γίνεται και ως απάντηση στις εξαγγελίες της Άγκυρας για την έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής δημοκρατίας, ανοικτά των χερσαίων εδαφών που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι κατά τον πόλεμο του 1974.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αξιολογήσει όλα τα ενδεχόμενα από την απόφασή της αυτή, είναι όμως προφανές πως η χρονική στιγμή κρίθηκε αρμοδίως ως η κατάλληλη για την προώθηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως οι προετοιμασίες για την κατάθεση συντεταγμένων δεν είναι τωρινές, γίνονται εδώ και χρόνια πλην όμως αυτή την περίοδο έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση. 

Εχει ενημερωθεί η Αθήνα, αλλά και οι Βρυξέλλες για την επικείμενη κίνηση της Λευκωσίας και δεν υπήρξε καμία αντίρρηση ή ένσταση. Αντίθετα, η πλευρά της Αθήνας, ενισχύει την άμυνα του νησιού με κάθε τρόπο, καθώς οι αποθήκες οπλισμού στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου", θα επεκταθούν και θα αποθηκευτούν νέα όπλα για τα ελληνικά μαχητικά F-16.
 
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Κύπρος πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον τομέα της οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο. Από το 2003 μέχρι το 2010 υπογράφηκαν με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Ο Λίβανος δεν έχει ακόμη επικυρώσει την οριοθέτηση. Είναι σαφές πως χωρίς τέτοιες συμφωνίες, καμιά εταιρεία δεν θα ξεκινούσε έρευνες αν δεν ήξερε με βεβαιότητα πού είναι τα ακριβή όρια των ερευνητικών τεμαχίων της.

Με την Τουρκία δεν είναι, όμως, το ίδιο. Η Τουρκία αναμένεται ότι δεν θα αναγνωρίσει την ενέργεια της Λευκωσίας καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ενδεχομένως θα αντιδράσει στην κίνηση αυτή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Λευκωσία δεν νομιμοποιείται να το πράξει.

Σημειώνεται, επίσης, ότι Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν καθορίσει παρανόμως τη μεταξύ τους ΑΟΖ. Στον καθορισμό των ορίων η Τουρκία εξασφάλισε το μεγαλύτερο μερίδιο. Ούτως ή άλλως, η πράξη αυτή είναι παράνομη και δεν ισχύει.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξαρτήτως τι ισχυρίζεται η Τουρκία, προχωρεί στην κατάθεση των συντεταγμένων για καθορισμό ΑΟΖ εντός των επόμενων ημερών. 

pronews

Τι δήλωσαν Πούτιν και Αναστασιάδης μετά τη συνάντησή τους

putinanastasiadhw

"Επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας στη θέση αρχής προς μια δίκαιη και συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση ψηφισμάτων του Σ.Α ΟΗΕ και στις συμφωνίες μεταξύ των δυο πλευρών", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κρεμλίνο.

Επεσήμανε μάλιστα ως σημαντικό το γεγονός ότι η τελική απόφαση για την επίλυση του Κυπριακού θα ληφθεί από τον λαό της Κύπρου, χωρίς την οποιαδήποτε επιβολή έτοιμων συνταγών από εξωγενείς παράγοντες, όπως είπε.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Αναστασιάδη και Πούτιν
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν προέβησαν σήμερα, στο Κρεμλίνο, σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση που είχαν κατά την οποία συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. 
 
Οι δηλώσεις Πούτιν 
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πούτιν είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι συνομιλίες ήταν ουσιώδεις και ότι χάραξαν προοπτικές και τρόπους ανάπτυξης των σχέσεων στο μέλλον. «Διαχρονικά με την Κύπρο μας συνδέουν στενοί πολιτιστικοί δεσμοί και δεσμοί φιλίας και η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος. Εκτιμούμε την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για προώθηση και εμβάθυνση των σχέσεων μας». 
 
Ο Πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες, αλλά ιδιαίτερα στο κοινό πρόγραμμα δράσεων που καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων συνεργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή δώσαμε στην εμπορική και οικονομική συνεργασία, είπε. 
 
Σημείωσε ότι «η μη ευνοϊκή παγκόσμια συγκυρία και οι εξωτερικοί περιορισμοί, βάσει πολιτικών αποφάσεων, επηρέασαν αρνητικά αυτή την οικονομική συνεργασία αλλά χάρη στις κοινές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες το εμπόριο μεταξύ μας αυξήθηκε κατά 36%». 
Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης προοπτικές συνεργασίας στην καινοτομία, την ενεργειακή απόδοση, την ιατρική και άλλους τομείς, ενώ επεσήμανε τις απευθείας επαφές της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών. 
 
Είπε ακόμη ότι στην Κύπρο έχουν παραρτήματα μεγάλες εταιρείες και χάρη σε αυτές τις τράπεζες γίνεται όλο το φάσμα των τραπεζικών συναλλαγών.
Για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε τη θέση αρχής της Ρωσίας για συνολική λύση του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών των ίδιων των πλευρών.
Η τελική λύση πρέπει να βρεθεί από τους ίδιους τους Κύπριους χωρίς επιβολή έτοιμων έξωθεν συνταγών ή έξωθεν πιέσεων, είπε ο Πρόεδρος Πούτιν.
 
Οι δηλώσεις Αναστασιάδη
 
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «θέλω, πριν και πάνω από όλα, να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί η σημερινή είναι η δεύτερη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιώ από την ανάληψη των καθηκόντων μου με τον φίλο Πρόεδρο Πούτιν. 
 
Ποιο αναλυτικά:
 
Θέλω με την ευκαιρία να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, τόσο για την πρόσκληση του φίλου Προέδρου όσο και τη θερμή φιλοξενία.
Όπως και κατά την προηγούμενη επίσκεψη μου στη Μόσχα, τον Φεβρουάριο του 2015, οι σημερινές μας διαβουλεύσεις και συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές και δημιουργικές. 
 
Εξάλλου, οι συνεχείς επαφές σε όλα τα επίπεδα καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα που Κύπρος και Ρωσική Ομοσπονδία αποδίδουν στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας μας, σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.
Κύπρος και Ρωσία συνδέονται με διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Οι σχέσεις μας στηρίζονται σε κοινές πολιτιστικές, πνευματικές και θρησκευτικές αξίες, οι οποίες έχουν επεκταθεί και ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας. 
 
Κατά τη σημερινή συνάντηση με το Φίλο Πρόεδρο Πούτιν, είχαμε μια ειλικρινή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά θεμάτων, που κάλυψαν μεταξύ άλλων:
 
(α) Το Κυπριακό,
(β) Τις διμερείς μας σχέσεις και τρόπους περαιτέρω ενίσχυση τους,
(γ) Τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης–Ρωσικής Ομοσπονδίας,
(δ) Διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Συρία αλλά και την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο.
 
Όσον αφορά το Κυπριακό, εξέφρασα καταρχήν τη βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση τόσο του ιδίου όσο και ολόκληρου του Κυπριακού λαού για την διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία στο Κυπριακό, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Αρχές, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών καθώς και των σχετικών με την Κύπρο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του  ΟΗΕ.
 
Η συζήτηση μας επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, και πιο συγκεκριμένα στα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κράνς Μοντανά της Ελβετίας, και ειδικότερα τους λόγους που δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί έναν θετικό αποτέλεσμα.
 
Δυστυχώς, όπως εξήγησα στον φίλο Πρόεδρο, η επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδήγησαν τη Διάσκεψη σε αποτυχία.
 
Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στον Πρόεδρο Πούτιν την ετοιμότητα μου για άμεση συνέχιση του διακοινοτικού διαλόγου αλλά και για την ανάγκη όπως μια νέα Σύνοδος για την Κύπρο προετοιμαστεί κατάλληλα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσα τον Πρόεδρο ότι στην προετοιμασία της όποιας νέας πρωτοβουλίας, και με στόχο να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, καταλυτικό ρόλο δύναται να διαδραματίσει τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και συλλογικά τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία βεβαίως έχουν να διαδραματίσουν και ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της εφαρμογής μιας ενδεχομένης λύσης.
 
Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, η υπογραφή 7 νέων Συμφωνιών και Μνημονίων Συναντίληψης, όχι μόνο αποδεικνύει το ευρύ φάσμα που καλύπτει η μεταξύ μας συνεργασία, αλλά και συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ταυτόχρονα επιδρούν καταλυτικά στην ποιοτική διεύρυνση του υφιστάμενου συμβατικού πλαισίου, που με τις σημερινές καλύπτουν 67 συμφωνίες. 
 
Με τον Πρόεδρο Πούτιν συμφωνήσαμε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη πολιτικών, οικονομικών, επενδυτικών και πολιτιστικών σχέσεων είναι ευοίωνες και συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, προς επίτευξη του εν λόγω στόχου.
 
Με τον Ρώσο Πρόεδρο είχαμε περαιτέρω την ευκαιρία να συζητήσουμε, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την σημασία, για όλες τις πλευρές, της εξομάλυνσης και περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης τους.
Η ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εκφράζεται έμπρακτα και μεθοδικά κατά τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους εταίρους μας, είναι υπέρ της επικράτησης μιας πραγματιστικής προσέγγισης στην σχέση μας με τη Μόσχα. 
 
Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας είναι στρατηγικής σημασίας και θεωρούμε ότι η συνεργασία Βρυξελλών και Μόσχας σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα καθίσταται ολοένα και περισσότερο επιτακτική. Ως εκ τούτου θα πρέπει όλοι να εργαστούμε για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα ανοίξουν τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση και περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας.
 
Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στο ουκρανικό και στο συριακό.
Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό, η Κύπρος τάσσεται υπέρ της πολιτικής επίλυσης της κρίσης και της εξάντλησης όλων των διπλωματικών μέσων για επίτευξη σταθερότητας στην ανατολική Ουκρανία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαίο να υπάρξει προσήλωση και εφαρμογή της Συμφωνίας του Μίνσκ. 
 
Αναφορικά με τη συριακή κρίση, η Κύπρος εξέφρασε την ευαρέσκεια της για την αισθητή μείωση των εχθροπραξιών στη χώρα και χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις σε μια διεθνή συνεννόηση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του «Ισλαμικού Κράτους». 
 
Διαπιστώσαμε πως η Κύπρος, ως παράγοντας σταθερότητας και πυλώνας ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, και με άριστες σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κοινή μας επιδίωξη για τη θεμελίωση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή».
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψη του στη Μόσχα, και η συνοδεία του επιστρέφουν στην Κύπρο αργά απόψε.
 

Διμερείς Συμφωνίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της συνάντησης τους σήμερα, στο Κρεμλίνο, υπέγραψαν Κοινό Πρόγραμμα Δράσης , ενώ διμερείς συμφωνίες, μνημόνιο συνεργασίας, και Κοινή Διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες, υπέγραψαν Υπουργοί των Κυβερνήσεων Ρωσίας και Κύπρου.  

Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν από τους αρμόδιους Υπουργούς των δυο χωρών συμφωνίες μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εμπορική Ναυτιλία, τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές, τις Θαλάσσιες Μεταφορές, τις Επικοινωνίες και την Τεχνολογία της Πληροφορίας.

Επίσης υπεγράφη Κοινή Διακήρυξη μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για συνεργασία στον τομέα του Εκσυγχρονισμού των Οικονομιών. Το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης 2018-2020 υπέγραψαν οι δύο Πρόεδροι.

Στο περιθώριο της συνάντησης τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στον Πρόεδρο Πούτιν το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄.

sigmalive

«Πράσινο φως» για το μεγάλο έργο του αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ελλάδα

fysoko aerio agogos

Σε συναπόφαση κατέληξαν οι ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και Ελλάδας (ΡΑΕ) για την προώθηση του μεγάλου έργου του αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή της Κύπρου προς την Ελλάδα, καθώς και για τον διασυνοριακό επιμερισμό κόστους έργου.

Η συμφωνία αποτελεί και απαίτηση του σχετικού Κανονισμού της ΕΕ, που έχει κατατάξει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου στον κατάλογο των σημαντικότερων ενεργειακών έργων της Ένωσης, μαζί με τον ηλεκτρικό αγωγό Euroasia Interconnector.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ αναφέρει ότι το σύνολο του κόστους της επένδυσης θα αναληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η Ελλάδα θα έχει μηδενικό κόστος.

Αυτό, προστίθεται, αφενός, επειδή πρόκειται για έργο που εξυπηρετεί πρώτιστα την Κύπρο για εξαγωγές φυσικού αερίου από κοιτάσματά της, και αφετέρου είναι αναμενόμενη η σημαντική συμβολή στο κόστος υποδομών από πλευράς ΕΕ, μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ