Σαβ12152018

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 15 Δεκ 2018 6pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOGOSFAIRA

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει με νέα κρίση, αν δεν σώσει τις τράπεζες της

krisi politis toixogr

H Ελλάδα προσπαθεί και πάλι να βρει τρόπο να σώσει τις τράπεζές της, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, σημειώνοντας πως υπάρχουν ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μία ακόμη κρίση καθώς τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα είναι επιβεβαρυμμένα με κόκκινα δάνεια κάτι που συνιστά μεγάλο εμπόδιο και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η κυβέρνηση μελετά ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνειά τους πιθανώς και με κρατικές εγγυήσεις, ενώ υπάρχουν ακόμη και ιδέες περιλαμβανομένης και της δημιουργίας μίας εταιρίας ειδικού σκοπού όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα δάνεια αυτά με κρατικές εγγυήσεις.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη των τραπεζών τα κεφάλαια από το ταμειακό απόθεμα των 24 δισ. ευρώ αλλά μία τέτοια επιλογή θα πυροδοτούσε ανησυχίες στους επενδυτές κατά πόσον οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες για τον επόμενο χρόνο ενώ κάτι τέτοιο πιθανώς θα παραβίαζε και τους κανόνες της ΕΕ που απαγορεύει τις κρατικές επιχορηγήσεις στις τράπεζες.

Υπάρχουν άλλες λύσεις;

«Το σχέδιο της ΤτΕ είναι κάπως πιο περίπλοκο», σημειώνει το Bloomberg, καθώς προβλέπει τη μεταφορά μέρους των κεφαλαίων που έχουν προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο, κάτι που θα μειώσει τα κεφάλαια των δανειστών, αλλά θα μπορούσε να τις βοηθήσει να ξεφορτωθούν περίπου τα μισά κόκκινα δάνειά τους ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι το καθοδικό σπιράλ για τις ελληνικές τράπεζες ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία όταν η χώρα εισήλθε στη πιο βαθιά και οξεία κρίση της ιστορίας της.

Οι δανειστές άρχισαν να αδυνατούν μαζικά να αποπληρώνουν τα δάνειά τους από το 2008. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επίσης οι τράπεζες άρχισαν υφίστανται απώλειες λόγω των ελληνικών ομολόγων. Και όλα αυτά προτού γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρα το 2015 με την υπόσχεση να μπει τέλος στη λιτότητα.

Η διάρκειας έξι μηνών σύγκρουσή του με τους Ευρωπαίους δανειστές προκάλεσε φυγή καταθέσεων και ώθησε την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την έξοδό της από το ευρώ. Επιβλήθηκαν τότε capital control και η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση.!

communenews

Ορισμένες αλήθειες καίνε και πονάνε ... από όποιον και να λέγονται

ee

Ενα πραγματικά συγκλονιστικός Ματέο Σαλβίνι "ισοπεδώνει" Τουρκία, Ερντογάν και... Έλληνες πολιτικούς μέσα σε τέσσερα περίπου λεπτά σε ομιλία του στην Ευρωβουλή.

Ας δούμε μερικά σημεία από την ομιλία του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της Λέγκα του Βορρά:

"Μιλώ σε όσους βρίσκονται έξω από αυτό το Μέγαρο, από αυτή την αίθουσα και σε εκείνους που μας παρακολουθούν από το σπίτι, όχι σε εκείνους που κυβερνούν αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή είναι συνεργοί, υποκριτές, ψεύτες, ανίκανοι ή αφελείς.

Ξεκινάω με τις απειλές του Τούρκου ηγέτη Ερντογάν που αυτή τη στιγμή τον χρηματοδοτούμε με 10,5 δισ ευρώ.

Εάν έχετε έστω και λίγη υπερηφάνεια ή αξιοπρέπεια σταματήστε την χρηματοδότηση αυτών των δισεκατομμυρίων ευρώ στο τουρκικό καθεστώς.

Δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούμε ανθρώπους που έρχονται να μας δώσουν μαθήματα δημοκρατίας στην Ευρώπη, που λέει ότι υπάρχουν ολόκληρες χώρες στα χέρια φασιστών και ρατσιστών.

Το θεωρώ φυσιολογικό για όσους πίνουν καφεδάκια ή ποτάκια (σ.σ.: για τον Γιούνκερ η σπόντα)... Μπορείτε όμως να σταματήσετε αυτό το "ποτάμι" δημοσίου χρήματος από τους φόρους των Ιταλών και των Ευρωπαίων για την χρηματοδότηση του τουρκικού καθεστώτος, ναι ή όχι;

Μπορείτε αν θέλετε να διακόψετε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας οι οποίες δεν θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει καθόλου διότι η Τουρκία δεν είναι, δεν θα είναι και δεν θα γίνει ποτέ Ευρώπη, εκτός και αν κάποιος συμφωνεί και θέλει να κάνει "δουλειές" σε αυτά τα μέρη.

Για την μετανάστευση δεν έχετε καταφέρει τίποτα, ρεκόρ σε νεκρούς, ρεκόρ σε λαθρομετανάστες.

Το ευρώ είναι ένα νόμισμα καταστροφικό που μέσα σε 15 χρόνια φτωχοποίησε 4 εκατ Ιταλούς με ρεκόρ ανεργίας και με ένα δημόσιο χρέος που αυξήθηκε σε 800 δισ ευρώ.

Κάποιος θα τρέξει να καταργήσει τις δικλείδες ασφαλείας που έχουν τα ιταλικά και ευρωπαϊκά προϊόντα, ευνοώντας τον κινεζικό αθέμιτο ανταγωνισμό, ή είστε πληρωμένοι από άλλους ή είστε τρελοί.

Ανανεώσατε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η μοναδική χώρα που είχε το κουράγιο να πάει και να βοηθήσει την Συρία πολεμώντας την ισλαμική τρομοκρατία.
Αν θα έπρεπε να περιμένουμε από τι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή από την ευρωπαϊκή επιτροπή να πολεμήσει το ISIS, θα τους είχαμε σήμερα εδώ να κάθονται με μπούρκες και σαρίκια και να μας δίνουν μαθήματα Δημοκρατίας αλλά προφανώς δεν σας νοιάζει.

Για ότι αφορά τον αγροτικό τομέα δεν είπατε ούτε λέξη.

Κατακλύζετε την αγορά, τα ευρωπαϊκά τραπέζια και τα στομάχια των παιδιών μας με λάδι από την Τυνησία, πορτοκάλια από το Μαρόκο και ντομάτες που κανείς δεν ξέρει από που, όσπρια που έρχονται από την Κίνα χωρίς κανένα έλεγχο, ρύζι από την Καμπότζη, σκόνη γάλακτος από την Ουκρανία..."

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των εταιρειών Coldiretti και Ixè, το 60% των Ιταλών θεωρεί ότι, οι πολιτικές της ΕΕ είναι επιζήμιες για τον γεωργικό τομέα της Ιταλίας ενώ μόλις το 10% τις θεωρεί ωφέλιμες.

Εξάλλου το 43% των Ιταλών εκτιμά, πως οι οικονομικές πολιτικές της ΕΕ σχεδιάστηκαν από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ένωσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και των πιο αδύναμων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μ.Σαλβίνι υπερασπίζεται την Κύπρο και καταφέρεται κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν. Οπως έχει ήδη γράψει το pronews.gr, ο Μ.Σαλβίνι ένα μήνα πριν είχε δηλώσει:

«Η Κύπρος υπό τουρκική κατοχή κι εμείς προσπαθούμε να βάλουμε τη Τουρκία στην ΕΕ - Ασύλληπτο. Επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία για ενδεχόμενες παραβιάσεις σε βάρος της Ουκρανίας και χρηματοδοτούμε, τρέχουμε από πίσω και προσπαθούμε να πείσουμε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ξένη χώρα (σ.σ.: η Τουρκία) η οποία έχει θέσει υπό στρατιωτική κατοχή μία από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. (σ.σ.: Κύπρος). Πρόκειται για κάτι το ασύλληπτο».

Και όμως, η Κύπρος μπλοκάρει την διακοπή διαπραγματεύσεων Αγκυρας και ΕΕ - Θέλει τη Τουρκία στην ΕΕ!
Στην αντίπερα όχθη, η Κύπρος μπλοκάρει την διακοπή διαπραγματεύσεων Αγκυρας και ΕΕ ρίχνοντας "σωσίβιο" στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όπως είχε αναφέρει το pronews.gr.

Κυπριακές πηγές αναφέρουν πως διαφωνούν με την εισήγηση της Κάτι Πέρι για επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία!

Ο επικεφαλής της kυπριακής διπλωματίας θα καταθέσει τις εθνικές θέσεις στο εξέχουσας πολιτικής σημασίας τετ α τετ που θα έχει τη Δευτέρα, με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας των Βρυξελλών, Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Μπορεί η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου να τάσσεται πλέον υπέρ της ειδικής σχέσης και όχι ένταξης, ωστόσο οι απόψεις της θα περάσουν από το φίλτρο των πολιτικών ομάδων

Να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο.

communenews-news

Οι χειροπέδες στα ζεύγη Παπαντωνίου, Τσοχατζόπουλου, το «δόγμα» Πολάκη κι η υποκρισία του συστήματος

arkas den leitoyrgei

Το ζεύγος Γιάννου Παπαντωνίου - Σταυρούλας Κουράκου που δοξαζόταν στα σαλόνια της πολιτικής και οικονομικής ελίτ από την Τετάρτη βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας σε απομονωμένο κελί μόνος του και η σύζυγος με άλλες δύο κρατούμενες. Ανώμαλη προσγείωση.
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν η Σταυρούλα Κουράκου εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ να βγάζει στο εξωτερικό ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο Παπαντωνίου στην αρχή ψευδώς ισχυρίστηκε ότι ήταν συνωνυμία. Τελικά υποστήριξε ότι ήταν χρήματα που προερχόταν από τον πρώην σύζυγο της συζύγου του, Θεόδωρο Ουσταμπασίδη, ως καταπίστευμα για τις σπουδές των δύο παιδιών τους των οποίων την επιμέλεια, όμως, είχε κρατήσει ο πατέρας. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια» ήταν ότι ο κ.Ουσταμπασίδης ήταν ένας βιοπαλαιστής, είχε μάντρα εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων στη Λιοσίων. Που να τα βρει τόσα λεφτά!

Καταλυτική ήταν η μαρτυρία επιχειρηματία, φίλου του Παπαντωνίου, που κατέθεσε ότι έπαιρνε μετρητοίς σε κίτρινους φακέλλους 2,8 εκατ. από τον τότε υπουργό Αμυνας για να τα βγάλει σε λογαριασμούς στο εξωτερικό με δόσεις, γνωρίζοντας ότι προέρχονται από κληρονομιές και όχι από μίζες, όπως υποστήριξε. Ηταν πολλά όμως τα λεφτά που είχε σε τούβλα το ζεύγος στο σπίτι του στην Κηφισιά!

Ο πρώην κραταιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψε την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, υποστήριξε ότι η προφυλάκιση του ίδιου και της συζύγου του έγινε για πολιτικούς λόγους, και τις απέδωσε στο «δόγμα Πολάκη», αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα κερδίσουμε τις εκλογές εάν βάλουμε κάποιους στη φυλακή».
Χειροπέδες

Η ΝΔ σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι ο δικαστικός έλεγχος του κ. Γ. Παπαντωνίου που ξεκίνησε το 2012 πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η δυσώδης υπόθεση των εξοπλιστικών. «Για να διαταχθεί προσωρινή κράτηση, προφανώς η Δικαιοσύνη έκρινε ότι υπήρχαν λόγοι που την καθιστούσαν αναγκαία» τόνισε.

Στο Κίνημα Αλλαγής αρνούνται ότι η υπόθεση Παπαντωνίου θα το βλάψει εκλογικά διότι θεωρούν ότι το κόστος ήδη το έχει πληρώσει. Ούτε η Φώφη Γεννημματά έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ της σαπίλας.

Όσο για την κυβέρνηση ήδη σήκωσε τη σημαία της κάθαρσης δίνοντας και πάλι την εντύπωση ότι αυτή κινεί τα νήματα της Δικαιοσύνης. Αν το έκανε, η παθογένεια συνεχίζεται. Αν δεν τον έκανε, δεν θα έβλαπτε λίγος σεβασμός στη Δικαιοσύνη που παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις - οι μίζες των εξοπλιστικών ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια- βγάζει στο φως τη δυσωδία.

Οι χειροπέδες εντυπωσιάζουν τον κόσμο. Είναι μια επικοινωνιακή στρατηγική που αποτελεί πειρασμό για όλες τις κυβερνήσεις. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που απώλεσε, από την μνημονιακή πολιτική που ακολούθησε, το αριστερό πρόσημο του, θα παίξει το χαρτί. Το μείζον θέμα είναι πόσο η Δικαιοσύνη - δηλαδή κάποιοι λειτουργοί της - θα δεχθούν να εμπλακούν στο πολιτικό παιχνίδι του Μαξίμου, πλήττοντας τη Δημοκρατία. Οποιος πρέπει να πάει φυλακή, να πάει. Στη φυλακή τους ενόχους όμως δεν τους στέλνουν οι κυβερνήσεις, αλλά η Δικαιοσύνη και εφόσον υπάρχουν στοιχεία.

Από εκεί και πέρα τι έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα για να υπάρχει διαφάνεια στην εξαγορά των εξοπλιστικών στη δική της θητεία;Τι μέτρα πήρε;Τι άλλαξε για να είναι βέβαιοι οι πολίτες ότι ποτέ ξανά δεν θα πληρώσουν μίζες; Επαφίεται στον εκάστοτε υπουργό Αμυνας και τους αξιωματικούς που συντάσσουν τις τεχνικές προτάσεις αν θα βάλουν το δάχτυλο στο μέλι.

Η χλιδή

Τα ζεύγη Παπαντωνίου και Τσοχατζόπουλου ήταν αυτό που λέμε «χωριό που φωνάζει κολαούζο δεν θέλει». Η χλιδή της ζωής τους ήταν προκλητική και δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τους μισθούς του υπουργού. Η Σταυρούλα Κουράκου είχε ένα μισθό ως γραμματέας του μετέπειτα συζύγου της και η Βίκυ Σταμάτη επίσης δεν ήταν καμία επιχειρηματίας, εργαζόταν κι εκείνη στο γραφείο του Τσοχατζόπουλου. Όλοι το ψιθύριζαν για τις μίζες, κανένας δεν το έλεγε φωναχτά επί χρόνια. Χώρια οι στρατιές των «φίλων» δημοσιογράφων που είχαν αμφότεροι οι υπουργοί...

Οταν κάποιος έθιγε το θέμα στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη απαντούσε «κι εγώ το ακούω αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία». Ούτε προφανώς έψαχνε να τα βρει. Την ίδια στιγμή η οικονομική ελίτ είχε ανοιχτές τις πόρτες της στα ζεύγη. Έγινε και παρουσίαση της ποιητικής έκδοσης της Βίκυς Σταμάτη με συντονίστρια γνωστή ανκοργούμαν σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ούτε Σεφέρης να ήταν η Βίκυ! Και η Ελλάδα της υποκρισίας συνέχισε το ταξίδι της απάτης και της αυταπάτης που την οδήγησε στα μνημόνια...

Πολιτική Βούληση

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταικούρας σε πρόσφατη δήλωση του αναφέρθηκε στον ειδικό λογαριασμό που άνοιξε στην Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, τον Δεκέμβριο του 2013, με σκοπό να συγκεντρώνονται χρηματικά ποσά τα οποία προέρχονταν από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Υπήρχε μάλιστα η πρόβλεψη τα ποσά να κατευθύνονται για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν την εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία ή την κοινωνική αλληλεγγύη. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας, ήταν μέχρι το τέλος του 2014, να συγκεντρωθούν 34,3 εκατ. ευρώ (7,5 εκατ. ευρώ το 2013 και 26,8 εκατ. ευρώ το 2014).

Πριν από λίγες μέρες, στη Διαύγεια δημοσιεύθηκε μια απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία τα εισπραχθέντα ποσά στο συγκεκριμένο λογαριασμό ανέρχονται σε μόλις 24.000 ευρώ για ολόκληρο το 2018, όπως ανέφερε ο κ.Σταικούρας!

Τα σχόλια είναι περιττά όταν οι πάσης φύσεων διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται γράμμα κενό...

communenews

 

Ιταλικό πρελούδιο μιας νέας ευρωπαΪκής κρίσης

italia simaia agalma

«Ο προϋπολογισμός μας για το επόμενο έτος δεν αλλάζει», λέει η κυβέρνηση της Ρώμης στην απαντητική της επιστολή προς τις Βρυξέλλες, απόφαση που οδηγεί σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προκαλεί την άμεση αντίδραση των αγορών.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε τελικά να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019 και μια νέα μεγάλη περιπέτεια φαίνεται πως ξεκινά στην Ευρώπη μετά την απόφασή της. Ένα πρελούδιο ρήξης....

Ο πόλεμος Ρώμης – Βρυξελλών ξεκίνησε πριν έναν μήνα περίπου όταν η Κομισιόν —για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ— απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού.

Ο λόγος είναι ότι σε αυτόν διατυπώνονται προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος, αντί της μείωσής του, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ενώ χαρακτήρισε την πρόβλεψη της κυβέρνησης στη Ρώμη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 υπερβολικά αισιόδοξο.

Η ιταλική κυβέρνηση είχε προθεσμία ως χθες να απαντήσει στις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα μείνει αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%, αν και σημείωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και στενή παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών.

«Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, ούτε οι προβλέψεις για το έλλειμμα και την ανάπτυξη. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός είναι αυτός που χρειάζεται η χώρα για να ξαναμπεί στον σωστό δρόμο», ανέφερε από την πλευρά του ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Έτσι, ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία έστειλε μια επιστολή στις Βρυξέλλες, στην οποία εξηγεί την απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης, συνοδεύοντάς τη με μια παρουσίαση μέτρων διαρθρωτικής προσαρμογής και επενδύσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Λέγκας/M5S υπάρχει κίνδυνος να αυξήσουν το έλλειμμα στο 2,9% το 2019 και στο 3,1% το 2020, ενώ η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1,2%, θα είναι δηλαδή αισθητά κατώτερη της ιταλικής πρόβλεψης.

Απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η ΕΕ θέλει να «τείνει το χέρι» στην Ιταλία, χώρα-ιδρυτικό της μέλος. «Ελπίζω ότι θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση», είπε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο και σημείωσε ότι ελπίζει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε έναν «συμβιβασμό». «Είναι μόνο ζήτημα χρόνου μέχρις ότου η ιταλική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους», τόνισε o υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε μια επίδειξη καταστροφικής αλαζονείας. «Θα ευχόμουν ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός να μιλήσουν με σαφείς κουβέντες με τον Ιταλό φίλο τους», πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του σημειώνει ότι η όποια προσωρινή, βραχυπρόθεσμη τόνωση της ανάπτυξης από αυτό το δημοσιονομικό πακέτο υπερακοντίζεται από τον «σημαντικό κίνδυνο» ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης των ιταλικών δημοσιονομικών.

Αρνούμενη να μεταβάλει τα στοιχεία που περιέχονται στον προϋπολογισμό της, η Ρώμη εκτίθεται στον κίνδυνο να κινηθεί «διαδικασία επί παραβάσει» για το υπερβολικό έλλειμμά της, η οποία επισύρει δυνητικά οικονομικές κυρώσεις που ισούνται με το 0,2% του ΑΕΠ της. Αυτό μεταφράζεται σε 3,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Λορέντσο Κοντόνιο, ιδρυτή της εταιρείας LC Macro Advisors, η Ιταλία κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασία επί παραβάσει για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα «ως τα τέλη Ιανουαρίου», όμως η προθεσμία των τριών ως έξι μηνών για να προετοιμαστεί ένα σχέδιο τροποποίησης του προϋπολογισμού της «θα επιτρέψει στην Ιταλία να φθάσει στις ευρωεκλογές ανεμπόδιστα» και κατόπιν «δεν θα γίνει τίποτα ωσότου να έχει αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Επιτροπή», το φθινόπωρο του 2019.

Για τον Κοντόνιο, αν δεν υπάρξει ταχεία ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι οι κεφαλαιαγορές εκείνες που θα αναλάβουν τον ρόλο του «αληθινού φύλακα της δημοσιονομικής πειθαρχίας». Οι αγορές, όπως αναμενόταν, αντέδρασαν αρνητικά στις εξελίξεις με το σπρεντ του δεκαετούς ομολόγου να αυξάνεται, ενώ όλοι περιμένουν τις κινήσεις των Βρυξελλών για να καταλάβουν αν θα επιβληθούν τελικά κυρώσεις και εάν η Κομισιόν θα κινηθεί άμεσα ή θα περιμένει, με διάφορες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις να περάσει πρώτα η ημερομηνία των Ευρωεκλογών ώστε να αποφύγει πιθανή εκμετάλλευση της σύγκρουσης από τις αντιευρωπαϊκές - εθνικιστικές δυνάμεις.

Τα κέρδη των αντιφρονούντων

Η σύγκρουση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών όσον αφορά στον προϋπολογισμό θεωρούνταν δεδομένη εξέλιξη ήδη από τις ιταλικές εκλογές.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, τα προηγούμενα χρόνια, οι ιταλικές κυβερνήσεις και η Επιτροπή απέφυγαν να ενεργοποιήσουν οποιαδήποτε διαδικασία που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυρώσεις. Αυτή τη φορά, η Ρώμη υπολογίζει ότι οι δύο πλευρές μπορούν τελικά να διαμορφώσουν μια συμφωνία ενώ ταυτόχρονα η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει στα μέγιστα πολιτικά οφέλη από τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που έφερε στην εξουσία τον συνασπισμό του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων είχαν αμφισβητήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Ο υπουργός Εργασίας Λουίτζι ντι Μάιο, ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, υπονόησε ότι στόχος, μεταξύ άλλων, της κυβέρνησης για επιμονή στον προϋπολογισμό και ρήξη με τις Βρυξέλλες είναι να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Μάιο με επιδίωξη την ανατροπή του πολιτικού τοπίου της ΕΕ.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτή η ΕΕ θα έχει τελειώσει σε έξι μήνες», είπε στις αρχές Οκτωβρίου. «Όπως φέτος υπήρξε πολιτικός σεισμός στην Ιταλία, θα υπάρξει ένας σε επίπεδο ΕΕ τον Μάιο». Την ίδια στιγμή ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, βλέπει τη στήριξη για το κόμμα του να αυξάνεται, φθάνοντας το 34,7% σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση νωρίτερα αυτό το μήνα, σε σύγκριση με το 17,4% που έλαβε το κόμμα στις γενικές εκλογές τον Μάρτιο.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως το επικίνδυνο σε αυτό το σενάριο, είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να τιμωρήσουν την Ιταλία πολύ πριν από την ΕΕ. Την επόμενη Τετάρτη, στις 21 Νοεμβρίου, θα δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέση της για το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ιταλία και τότε αναμένονται και οι πρώτες σημαντικές αντιδράσεις.

nonews-news

Οργή Μόσχας: Οι ΗΠΑ έκαναν «βρώμικη χειραγώγηση» της ψηφοφορίας στη βουλή των Σκοπίων

lavrov

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «ενορχήστρωσε» την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, την περασμένη Παρασκευή, στην οποία δόθηκε το «πράσινο φως» για τη συνταγματική αναθεώρηση, ένα σημαντικό βήμα για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωση, γράφει ότι οι ψήφοι των 8 βουλευτών της αντιπολίτευσης που έδωσαν στον Ζόραν Ζάεφ την πλειοψηφία που χρειαζόταν, εξασφαλίστηκαν με εκβιασμούς, απειλές και δωροδοκίες. Μάλιστα, αναφέρει ότι 3 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι και σε άλλους 2 υποσχέθηκαν ελευθερία.

Πίσω από όλα αυτά, η Μόσχα βλέπει την Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι εκείνη την ημέρα ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια έμεινε στη Βουλή μέχρι να τελειώσει η διαδικασία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Ολα οργανώθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της “σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας”.

Οχτώ ψήφοι εξασφαλίστηκαν με εκβιασμούς, απειλές και δωροδοκίες βουλευτών της αντιπολίτευσης. Τρεις από αυτούς, από καθαρή τύχη, εκείνη την ημέρα αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε δύο από αυτούς, που κρατούνταν στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα τους υποσχέθηκαν ελευθερία. Οι υπόλοιποι σε ανταλλαγή για τη «σωστή ψήφο» δέχθηκαν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις.

Οι βουλευτές κλειδώθηκαν σε γραφεία, τους πήραν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αμερικανός πρέσβης ήταν στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, κάτι που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος ενορχήστρωσε αυτή τη διαδικασία.

Θεωρούμε το περιστατικό κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων, τόσο νομικά όσο και ηθικά. Τέτοιες βρώμικες χειραγωγήσεις δεν μπορούν να θεωρούνται εκδήλωση της θέλησης βουλευτών. Η άποψη των 2/3 των “Μακεδόνων” που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου αγνοήθηκε χυδαία.

Η λύση της διαφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων πρέπει να βασίζεται σε νόμιμα θεμέλια, με την ευρεία στήριξη των λαών και όχι να διχάζει την κοινωνία»

Σκληρή γραμμή από την πρεσβεία της Ρωσίας στην ΠΓΔΜ...

Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί tweet της ρωσικής πρεσβείας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στο εν λόγω tweet, γραμμένο στη γλώσσα της χώρας, η ρωσική αντιπροσωπεία ισχυρίζεται ότι δεν συντρέχει λόγος να αλλάξει τη θέση της για το ονοματολογικό παρά τη συμφωνία των Πρεσπών και την αρχική έγκριση των συνταγματικών αλλαγών που αυτή προβλέπει από τη Βουλή των Σκοπίων.

Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι "η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα πριν από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της"

nonews-news