Σαβ02162019

Τελευταία ΕνημέρωσηΠαρ, 15 Φεβ 2019 11pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOGOSFAIRA

Στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία - Ψηφίζεται την Παρασκευή

skopia protok nato

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή του πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την ώρα που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ζητεί την κύρωσή του από 180 βουλευτές.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη και να ολοκληρωθεί με την κύρωσή του, το βράδυ της Παρασκευής.

Διαβάστε εδώ το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Νίκος Βούτσης, το νομοσχέδιο θα περάσει την Πέμπτη σε μια συνεδρίαση από την αρμόδια επιτροπή, πρώτου πάρει το δρόμο της Ολομέλειας όπου και θα κυρωθεί σε μία συνεδρίαση.

Σημειώνεται πως ήδη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ζήτησε την κύρωση του πρωτοκόλλου από 180 ψήφους: «Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας;» ανέφερε ο Πάμος Καμμένος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Τα επόμενα βήματα

Όπως έχει εξηγήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της γείτονος.

Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής.

Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

commune-news

Στόλτενμπεργκ: Ιστορική μέρα με την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Βενεζουέλα: Η ντροπή μας

venezuela protests reuters

To Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας, για μια ακόμα φορά, διαδήλωσαν ειρηνικά για το αυτονόητο: την παραίτηση του λαομίσητου Νικόλα Μαδούρο και την προκήρυξη ελεύθερων εκλογών υπό διεθνή επιτήρηση.

Ωστόσο, η χειρότερη κυβέρνηση της Λατινικής Αμερικής και, ίσως, μια από τις χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία (μαζί με αυτή του Ρόμπερτ Μουγκάμπε που κατέστρεψε την άλλοτε σχετικά πλούσια Ζιμπάμπουε) αρνείται πεισματικά μια ομαλή μετάβαση και απειλεί με αιματοκύλισμα.

Αν και έχει χάσει τα περισσότερα από τα λαϊκά ερείσματά της, ακόμα και στις φτωχογειτονιές του Καράκας, τα οποία παλαιότερα αποτελούσαν προπύργια του τσαβισμού, συνεχίζει να ελέγχει τον στρατό και τα παραστρατιωτικά τάγματα εφόδου που συγκρότησε για να παραμένει αντιδημοκρατικά στην εξουσία.

Η Ρωσία και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του εγκληματικού καθεστώτος, όπως τα στελέχη και οι ευρωβουλευτές του Σύριζα, ομιλούν υποκριτικά για την ανάγκη σεβασμού της αρχής της μη επέμβασης στο εσωτερικό μιας ανεξάρτητης τρίτης χώρας. Ξεχνούν ότι ο Μαδούρο έχει επιτρέψει τη μετατροπή του κράτους σε μια τεράστια εγκληματική οργάνωση λαθρεμπορίου και διακίνησης ναρκωτικών, σε μαζική κλίμακα, για να προσπορίζεται τα απαραίτητα κεφάλαια για την παραμονή του στην εξουσία.

Παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα και ότι η κρίση εκεί έχει γίνει, εδώ και καιρό, διεθνής. Το 10% του πληθυσμού της Βενεζουέλας, δηλαδή τρία εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν ήδη αναζητήσει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες για να σωθούν. Με τον σημερινό ρυθμό διαφυγής, δύο επιπλέον εκατομμύρια θα προστεθούν στα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, από την άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το πρόβλημα της Βενεζουέλας δεν είναι πια μόνο της Βενεζουέλας αλλά κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή.

Η καταστροφή του καθεστώτος Μαδούρο δεν χωράει σε λόγια και νούμερα. Η δραματική καταβύθιση της χώρας, σε περίοδο ειρήνης, δεν έχει προηγούμενο σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος που ο Καναδάς, μια χώρα με μακρά παράδοση προσήλωσης στη νομιμότητα και υπό την ηγεσία του κεντροαριστερού Ζαστίν Τρυντώ, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι γειτονικές Αργεντινή και Βραζιλία, έχουν αποκηρύξει το καθεστώς και αναγνωρίσει ως προσωρινό Πρόεδρο, τον Χουάν Γκουαϊδό, όπως προβλέπει το σύνταγμα της χώρας.

Θα ήταν, ωστόσο, μέγα λάθος μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, καθώς θα επέτρεπε στους λιγοστούς υποστηρικτές του Μαδούρο να μιλήσουν για ιμπεριαλιστική επίθεση. Αντίθετα, θα πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει η εναλλακτική, δηλαδή η πίεση στο καθεστώς με οικονομικά και διπλωματικά μέσα, η οποία, εν καιρώ, μπορεί να οδηγήσει τον Μαδούρο να πάρει το αεροπλάνο και να διαφύγει στην Αβάνα.

Δυστυχώς, το κόστος της πίεσης αυτής αλλά και της αργοπορίας το πληρώνουν οι αθώοι απλοί πολίτες της Βενεζουέλας που πεθαίνουν στα διαλυμένα νοσοκομεία αλλά και στους δρόμους, όπου βασιλεύει η αναρχία και η εγκληματικότητα. Όσοι καταγγέλλουν τον ιμπεριαλισμό ας το έχουν κι αυτό υπόψιν τους.

Αποτελεί μεγάλη ντροπή το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωβουλευτές του Σύριζα συνεχίζουν να στηρίζουν, όσο μπορούν, τον Μαδούρο αντί να πάρουν τις μεγαλύτερες δυνατές αποστάσεις από τον ίδιο και την καταστροφή που έχει προκαλέσει. Δεν έχει σημασία αν έχουμε να κάνουμε με ιδεοληψίες ή συναλλαγή. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για τον εκφυλισμό της πολιτικής σε μια κυνική και απεχθή διαχείριση της εξουσίας δίχως αρχές, καθώς η ελευθερία, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν αυτονόητες αξίες αλλά εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν.

Του Δημήτρη Καιρίδη, onalert

ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ!! Υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Γ. Κατρούγκαλος - Δήλωση Τσίπρα - Τα επόμενα βήματα

katrougk symfonia presp

Τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο ίδιος ανάρτησε σχετική φωτογραφία στο Twitter.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη Συμφωνία ιστορική και την Ελλάδα «πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «νέα εποχή για τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας».

George Katrougalos@gkatr
 
Μόλις υπέγραψα τον κυρωτικό νόμο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Νέα εποχή για τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας.
 Δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική πολίτικη θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς. Την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα όμως, είναι και μια ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια με τη μακρά ιστορία των πολέμων, των συγκρούσεων των διενέξεων, του εθνικιστικού μίσους, γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε χώρο στην ειρήνη, στη συνεργασία, στη φιλία, στην αλληλεγγύη, στην αλληλοκατανόηση.

Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου, να ευχαριστήσω τους 153 βουλευτές του Κοινοβουλίου μας, που παρά τις μεγάλες πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις προσωπικές επιθέσεις, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος της συνείδησής τους, προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον, αυτό που οι ίδιοι πίστευαν και πιστεύουν ότι είναι το εθνικό όφελος για τη χώρα μας.

Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές και οι δύο λαοί θα τους ευγνωμονούν, γιατί σήμερα βάζουν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Θέλω όμως, να απευθυνθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους. Ειδικότερα, θέλω να απευθυνθώ σε όσους ακόμα και σήμερα έχουν τις ενστάσεις τους, τις σεβόμαστε έχουν την κριτική τους, τη σεβόμαστε, να είναι βέβαιοι όμως ότι πολύ σύντομα θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα μπρος.

Σήμερα, γεννήθηκε μία νέα χώρα στα βόρεια σύνορά μας, η Βόρεια Μακεδονία, την καλωσορίζουμε. Θα είναι μία φίλη χώρα της Ελλάδας, θα είναι μία σύμμαχος της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να εδραιώσει την ειρήνη, τη συνεργασία τη συνανάπτηξη στην περιοχή μας. Μια Ελλάδα, που σήμερα νομίζω κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος εδραιώνοντας έναν ηγετικό λόγο στην περιοχή των Βαλκανίων και συνολικότερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πιστεύω λοιπόν, ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, όχι μόνο αυτούς που έδωσαν αυτή την ιστορική συμφωνία, αλλά και όσους - παρά τις διαφωνίες τους - συνέβαλλαν στο να υπάρξει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού αυτές τις τέσσερις μέρες στη βουλή, που συζητήσαμε διεξοδικά και σε βάθος». 

Τα επόμενα βήματα

Σε δέκα ημέρες από σήμερα θα έρθει στην Ελλάδα το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Με την ψήφισή του, η χώρα μας θα έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι δύο χώρες από κοινού θα δώσουν το «πράσινο φως» στον Μάθιου Νίμιτς να ενημερώσει τον ΟΗΕ πως η διένεξη μεταξύ τους έχει λήξει.

Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα, η συμφωνία θα τεθεί οριστικά σε εφαρμογή.

Νέες βολές Καμμένου: Εκτός από Ρουβίκωνες υπάρχουν & Έλληνες Αλέξη-Δεν θέλουμε χάρες

kammenos

Νέες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, διαμηνύοντας ότι το κόμμα του «δεν θέλει χάρη από κανέναν», αλλά «εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας».

«Οι ΑΝΕΛ δεν θέλουμε χάρη από κανένα, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας» γράφει ο κ. Καμμένος σε ανάρτησή του στο twitter στην οποία κάνει επίσης λόγο για απειλές κατά της οικογένειάς του.

«Δεν δέχομαι δε ιδιαίτερα απειλές κατά της οικογένειας μου. Πάρε και τα προνόμια, κράτα και τους αστυνομικούς. Εκτός από τους Ρουβίκωνες υπάρχουν και Έλληνες Αλέξη» αναφέρει.

H κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται αλλαγές ή ερμηνευτικές προσεγγίσεις στον Κανονισμό της Βουλής, οι οποίες θα επιτρέψουν στον Πάνο Καμμένο να διατηρήσει τα προνόμια του επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Χθες ο Π. Καμμένος προειδοποίησε πως «αν ο Τσίπρας λειτουργήσει «δίνω μια καρέκλα, δώσε μία ψήφο» θα αποδείξει όχι μόνο ότι είναι αχάριστος αλλά ότι ο ίδιος διέλυσε μια Κ.Ο. που τον στήριξε όλα αυτά τα χρόνια». «Τον έκανα πρωθυπουργό και με τη μέθοδο της αποστασίας διέλυσε την κοινοβουλευτική μου ομάδα» συνέχισε και απείλησε ότι αν δεν σωθεί η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ κρατάει όπλα και θα τα χρησιμοποιήσει.

Σημειώνεται πως αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Παπαχριστόπουλος επανέλαβε ότι «κρατάει τον λόγο του» και ότι θα παραιτηθεί εντός της ημέρας.

presspublica

Δεν παραιτείται ο Παπαχριστόπουλος

Παράταση στο «θρίλερ» με την έδρα του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά τη συνάντηση του βουλευτή με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκου Βούτση.

Όπως είπε ο ίδιος ο βουλευτής σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Σώματος του ζήτησε να κρατήσει την έδρα για λίγες μέρες ακόμα και να διευκολύνει, μέχρι να έρθει προς ψήφιση το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Είχε προηγηθεί επεισοδιακή ημέρα με το βουλευτή να έχει πει πως θα παραιτηθεί το πρωί ωστόσο αργότερα, σύμφωνα με τον ίδιο το ΙΧ του έπαθε βλάβη με αποτέλεσμα να καθυστερήσει.

Ήταν μια κίνηση που είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ο βουλευτής που διαφώνησε με την κομματική γραμμή στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπερψηφίζοντάς την.

Τη θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου θα πάρει ο επιλαχών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος θα διατηρήσει κανονικά την έδρα του στο κοινοβούλιο.

Spiegel: Το καλά προετοιμασμένο "διαζύγιο" Τσίπρα-Καμμένου εξυπηρετεί τους πολιτικούς στόχους τους

tspr kamme aggalia skitso

Το Spiegel σε εκτενές άρθρο για την κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα σημειώνει: «Με μια πρώτη ματιά, το τέλος της κυβέρνησης φαίνεται σαν ένας επώδυνος χωρισμός.

Στην πραγματικότητα όμως ο Τσίπρας και ο Καμμένος παίζουν τα χαρτιά τους ακολουθώντας τους δικούς τους πολιτικούς στόχους».

«Μέχρι σήμερα η πολιτική τους συνεργασία βασιζόταν σε μια ατζέντα κατά των μνημονίων. Αυτό τους έδενε. Αλλά από τον Αύγουστο που ολοκληρώθηκε το τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, δεν υφίσταται πλέον αυτό το θέμα για να τους ενώσει. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος ελπίζουν τώρα ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το καλά προετοιμασμένο διαζύγιο.

Ο Τσίπρας για να κρατηθεί στην εξουσία και ο Καμμένος για να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση».

Στη συνέχεια το άρθρο εξηγεί πως ο Καμμένος με τη σκληρή στάση του στο μακεδονικό ελπίζει να κερδίσει ψήφους και από την άλλη πλευρά, και ο Τσίπρας από την άλλη πλευρά χάρη στο πολιτικό διαζύγιο, «δεν φέρει πλέον το στίγμα ότι μοιράζεται την εξουσία με δεξιούς λαϊκιστές... Και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσει και να σκηνοθετήσει καλύτερα την τακτική του πριν από τις νέες εκλογές: να πείσει δηλαδή τους Έλληνες ότι από ένας ακραίος λαϊκιστής μετατράπηκε σε μετριοπαθή, ρεαλιστή, αριστερό πολιτικό αρχηγό».

Και το άρθρο κλείνει αποτιμώντας τις συνέπειες από το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Για την οικονομία η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν είναι καλή, διαπιστώνει το Spiegel και συνεχίζει: «Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά για την Ελλάδα μια τοξική φάση πολιτικής πόλωσης, η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας ριψοκίνδυνης, παρατεταμένης προεκλογικής εκστρατείας. Για την οικονομία αυτή η περίοδος παραδοσιακά φέρνει κακές ειδήσεις. Ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να καταναλώσει λιγότερο, άρα να ξοδέψει λιγότερα χρήματα, γεγονός που σημαίνει μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν οι συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις με τους δανειστές, ενώ παράλληλα θα αυξανόταν ο πειρασμός να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα από όσα υπάρχουν.

Το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα εμφανίζεται ζοφερό και η Ελλάδα θα δίσταζε να δανειστεί χρήματα από τις αγορές για να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Οι περισσότεροι αναλυτές είναι της άποψης λοιπόν ότι γι αυτόν το λόγο η προκήρυξη άμεσα νέων εκλογών είναι η καλύτερη λύση» καταλήγει το άρθρο.

nonewsnews