Κυρ01202019

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 20 Ιαν 2019 3am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση “Ρύθμιση–απαλλαγή δημοτικών τελών... μεγάλων εταιρειών! Νέο πλήγμα για τους Δήμους από την κυβέρνηση!”

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

“Ρύθμιση–απαλλαγή δημοτικών τελών... μεγάλων εταιρειών! Νέο πλήγμα για τους Δήμους από την κυβέρνηση!”

dimarxeio

«Προκλητική, αντι-αυτοδιοικητική», χαρακτηρίζει διάταξη (παρ.5 του αρ.79) του Νομοσχεδίου του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, με ανακοίνωσή του ο Τομέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ.

Ο Τομέας κάνει λόγο για επιπλέον απαλλαγές από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, αυτή τη φορά μεγάλων εταιρειών, που συνάπτουν συμβάσεις παραχώρησης με ΝΠΙΔ, που ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο

«Το ν/σ κρύβει πλήθος παγίδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ρυθμίσεις που προσβάλλουν την οικονομική της αυτοτέλεια και με νέες δαπάνες και απώλειες εσόδων».

Η ανακοίνωση

«Νέα προσθήκη στη λίστα δώρων της Κυβέρνησης προς τις εταιρείες–παραχωρησιούχους μεγάλων δημοσίων συμβάσεων περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών που κατατέθηκε στη Βουλή.  Λίστα δώρων που σταθερά χρεώνεται στο λογαριασμό των Ο.Τ.Α. και εν τέλει, δεδομένης της ανταποδοτικότητας, στο λογαριασμό κάθε πολίτη.

Ειδικότερα, η παρ.5 του αρ.79 του ν/σ προσθέτει επιπλέον απαλλαγές από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, αυτή τη φορά απαλλάσσοντας μεγάλες εταιρείες που συνάπτουν συμβάσεις παραχώρησης με “νπιδ που ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο”.

Υπενθυμίζουμε πως η χαριστική λίστα απαλλαγών ξεκίνησε με το αρ.13 του ν.4337/2015, επί Υπουργίας Κουρουμπλή, διάταξη που συμπληρώνει τώρα η Κυβέρνηση. Έκτοτε μάλιστα η λίστα δώρων εμπλουτίζεται, π.χ. με τις απαλλαγές στις παραχωρήσεις των Περιφερειακών Αεροδρομίων (άρθρο 218 του ν. 4389/2016) και λοιπές αντίστοιχες παρεμβάσεις, πάντα υπέρ ιδιωτικών εταιρειών, πάντα με αριστερό πρόσημο…

Το ν/σ κρύβει πλήθος παγίδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ρυθμίσεις που προσβάλλουν την οικονομική της αυτοτέλεια και με νέες δαπάνες και απώλειες εσόδων. Ενδεικτικώς μόνον αναφέρουμε ότι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού επανυπολογίζονται ειδικά για την Αττικό Μετρό Α.Ε. (παρ.2. αρ.81). Η δαπάνη συντήρησης του οδικού δικτύου εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών “ανατίθεται στους οικείους ΟΤΑ Α΄’ και Β’ βαθμού” (παρ.3 αρ.79 και παρ.1α αρ.81) “ξεχνώντας” όμως τη ρητή διασφάλιση της μεταφοράς των σχετικών πιστώσεων στους ΟΤΑ, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει.

Ο πολιτικός μας χώρος, πιστός στην αξία της Αποκέντρωσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει κάνει πράξη με γενναίες Μεταρρυθμίσεις, θα σταθεί και πάλι απέναντι σε κάθε προσβολή των Δήμων και των Περιφερειών. 

Στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής τολμάμε και προχωράμε στην επόμενη ημέρα, κάνοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστική δύναμη στο Πρόγραμμα Ελλάδα, με ρεαλιστικές θεσμικές πρωτοβουλίες που εμπιστεύονται και ενδυναμώνουν το θεσμό της τοπικής δημοκρατίας σε όλη τη Χώρα.»